Dimittendsats

Dimittendsats 2022

Indhold
Spar op til 7.200 kr.
om året på a-kasse og fagforening
Vælg din nuværende a-kasse
Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

Dimittendsatsen 2022

Her i 2022 er dimittendsatsen 13.836 kr./md. før skat og fradrag (fuldtidsforsikret).

Er du forsørger er dimittendsatsen 15.868 kr./md. før skat og fradrag, hvis du er fuldtidsforsikret.

Er du deltidsforsikret, så lyder satsen på henholdsvis 9.224 kr./md. (Uden forsøgerpligt) og 10.579 kr./md. (med forsøgerpligt), begge er før skat of evt. fradrag.

Der findes en række akasser, som egner specielt godt til dimmitender, som typisk har en længerevarende uddannelse. Disse har vi kigget nærmere på herunder.

4 gode a-kasser for dimmitender

Vi har herunder fundet 4 af de bedste og billigste tværfaglige a-kasser, hvor dimmitender kan melde sig ind. Hvis a-kasserne også tilbyder fagforening, er prisen for dette også angivet.

 a-kasse for dimmitender
486 kr./md.A-kasse
69 kr./md.Fagforening

Optager dimmitender

4.3 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.

 a-kasse for dimmitender
514 kr./md.A-kasse
74 kr./md.Fagforening

Optager dimmitender

4.5 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Ase er en rigtig god all-round a-kasse og fagforening.

 a-kasse for dimmitender
468 kr./md.A-kasse
Ingenfagforening

Optager dimmitender

4.2 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

FTF A-kasse er for alle og en af de billigste a-kasser.

 a-kasse for dimmitender
490 kr./md.A-kasse
Ingenfagforening

Optager dimmitender

4.3 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Min A-kasse er en god og billig a-kasse for alle!.

Data opdateret: 05.10.2022

Hvor meget får man udbetalt?

Dimittendsatsen som du ser ovenfor er før skat og fradrag, og det er således ikke det beløb du får udbetalt hver måned som dimittend.  Herunder har vi lavet et eksempel, som godt nok er regnet ud fra en almindelige dagpengesats (19.351) og et vis fradrag, men du kan erstattes tallene med dine egne og dimittendsatsen derved regne ud, hvor meget du vil få udbetalt i dagpenge som dimittend.

Hvis vi tager udgangspunkt i, at du betaler ca. 38% i skat og har 50.000 i fradrag om året (meget normalt for de fleste), vil en udregning af, hvad du får udbetalt efter skat med 2022-dagpengesatsen se således ud:

  • Månedligt fradrag = 50.000/12 = 4.166 kroner
  • Skattepligtigt beløb = 19.351 - 4.166 = 15.185 kroner
  • Skat = 15.185 * 0,38 = 5.770 kroner
  • Udbetalt efter skat = 19.351 - 5.770 = 13.581 kroner

I eksemplet får du altså 13.581 kroner udbetalt af dine dagpenge, når skatten og fradrag er trukket fra.

Du kan selv prøve at erstatte skatteprocenten og fragdraget med dine egne tal.

Hvad er en dimittend?

Det er nemlig ganske relevant, når det kommer til reglerne omkring modtagelse af dagpenge. En dimittend er en, der er færdig med sin uddannelse og har dermed fået sit eksamensbevis. Mange skal efter endt uddannelse ud og finde deres drømmejob på arbejdsmarkedet. Nogle er heldige med at finde sig et arbejde umiddelbart efter, mens det tager længere tid for andre. Det kan kun tiden vise. Der kan altså være en vis usikkerhed forbundet med, om man finder sig et arbejde eller ej. Derfor kan det være en fordel at være meldt ind i en a-kasse, så man er økonomisk sikret efter sin uddannelse. Når du er nyuddannet, har du måske ret til at modtage dagpenge. Læs med her for at blive klogere på reglerne omkring dagpenge for dimittender.

Dimittendreglen

Som du måske allerede er klar over, er det normalvis et krav for modtagelse af dagpenge, at man har været medlem af en a-kasse i et år. Samtidig med dette skal man have haft en vis indkomst over de seneste tre år (i 2021 er  indkomstkravet 246.924 kr.). Dette beløb kan variere fra år til år. Dog gælder der nogle andre regler, der er relevante for studerende og nyuddannede. Dem ser vi nærmere på her.

Først og fremmest er der visse krav til uddannelsesniveauet. Det skal nemlig være en erhvervsmæssig uddannelse, der er normeret til minimum 18 måneder eller tre halvårlige semestre. Det kan også være en erhvervsgrunduddannelse eller en integrationsgrunduddannelse, i daglig tale hhv. EGU og IGU.

To muligheder

Når du først har sikret dig, at du opfylder de uddannelsesmæssige krav til at modtage dagpenge, skal du forholde dig til nogle yderligere regler. Der er nemlig to muligheder, hvis du vil være sikker på at kunne modtage dagpenge. Den første er for dig, der vil være sikret dagpenge, så snart du er færdiguddannet. Det vil da være et krav, at du har været tilmeldt en a-kasse i minimum 12 måneder, før du blev færdiguddannet. Starter du altså på en 18-måneder lang uddannelse, skal du senest melde dig ind i en a-kasse seks måneder efter din uddannelsesstart. Hvis du sørger for dette, kan du få dagpenge fra den første dag, du er ledig.

Hvis du nu sidder og tænker: ”Jamen, jeg er ikke tilmeldt en a-kasse, og der er mindre end 12 måneder tilbage af min uddannelse.” Er dette tilfældet, så frygt ej. Her er der nemlig stadig mulighed for at modtage dagpenge. Det eneste, du skal gøre, er at tilmelde dig en a-kasse senest 14 dage efter, du er dimitteret. Herved kan du altså stadig modtage dagpenge, når du er nyuddannet, uden at have været tilmeldt en a-kasse 12 måneder i forvejen. Forskellen er blot, at hvis du først tilmelder dig a-kassen, når du er dimitteret, vil du først kunne få dagpenge en måned efter, du har færdiggjort uddannelsen, og du har således lige en måned, hvor du skal klare dig på opsparingen.

I videoen herunder forklares 14-dages reglen også:

Huskeliste til dimittender

DimittendsatsDu har to uger til at tilmelde til en a-kasse, hvis du vil være berettiget til at modtage dagpenge. De to uger gælder fra uddannelsens slutning. Her er tale om, når du modtager dit eksamensbevis og hverken har flere eksaminer eller anden studieaktivitet.

Hvis du er tilmeldt en a-kasse i forvejen, skal du huske at ændre din status fra ’studerende’ til ’nyuddannet’ hos din a-kasse. Her vil du blive bedt om at udfylde en ledighedserklæring, der er din formelle ansøgning til at modtage dagpenge. Dernæst skal du også tilmelde dig som jobsøgende på jobnet.dk fra den dag, du ønsker at modtage dagpenge.

Nogle får et job umiddelbart efter færdiguddannelsen, mens andre bliver ledige og skal bruge uger eller måneder på at finde et job. Uanset dine omstændigheder er det klogt at registrere sig som dimittend hos din a-kasse, når du dimitterer. Derved er du sikret retten til dagpenge, hvis du skulle stå ledig inden for de kommende to år efter uddannelsens færdiggørelse.

Hvad hvis jeg har et studiejob?

Det er altid godt at have et studiejob. Især hvis det er relevant for din uddannelse. Det giver ikke blot en ekstra skilling. Det udtrykker også over for en potentiel arbejdsgiver, at du er villig til at arbejde, og at du måske allerede har noget erfaring. Hvis du står i den gunstige situation at have et studiejob og gerne vil søge om dagpenge, har du to muligheder. Den første er, at du beholder dit studiejob og søger om supplerende dagpenge. Kravet for dette er, at du arbejder mindre end 145 timer i måneden, svarede til ca. 36 timer på en uge. Ved brug af denne metode får du en lavere dagpengesats, men du fortsætter med at have dit studiejob og indtægten fra dette. Et af kravene for modtagelse af supplerende dagpenge er selvfølgelig, at du aktivt søger et fuldtidsjob imens.

Måske er det din plan at bruge dit fulde fokus på at søge job, når du er færdiguddannet, og derfor vil sige dit studiejob op. I dette tilfælde skal du sikre dig, at du fratræder fra dit studiejob senest den dag, du færdiggør din sidste eksamen. Sker dette ikke, skal du sædvanligvis igennem en karantæneperiode på tre uger, før du kan få dagpenge.

Kan jeg få dagpenge, hvis jeg vil læse videre på en kandidatuddannelse?

Hvis du som studiemedlem af en a-kasse (inden du har dimitteret) vil fortsætte dine studier, skal du registrere dig som dimittend hos din a-kasse. Dette skal gøres senest 14 dage efter endt uddannelse og vil give dig dine dimittendrettigheder, hvis du skulle afslutte din uddannelse før tid. Hvis du derimod ikke er helt sikker på, hvad du skal, er det altid en god idé at kontakte din a-kasse, der kan vejlede dig.

Hvis du vil søge om dagpenge, inden du starter på din kandidatuddannelse, er det et krav, at du står til rådighed for arbejdsmarkedet i minimum fire uger. Her skal du være opmærksom på, at du ikke kan søge om dagpenge, mens du får SU. Det vil sige, at du heller ikke kan søge om dagpenge i ferieperioder. Er du i tvivl om nogen af reglerne for dagpenge, anbefaler vi, at du kontakter den a-kasse, du er medlem af, så de kan rådgive dig om netop din situation. Her på siden kan du finde priser på de bedste a-kasser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere populære artikler

Bedste A-kasse i 2022

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2022 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Hvem kan optages i en A-kasse og hvordan?

I denne artikel kan du læse om, hvordan du kan blive optaget i en a-kasse og hvem de forskellige a-kasser vil optage Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse til forskellige situationer

Alt efter om du er lønmodtager, studernde eller lærlig, så er det forskelligt, hvordan du kan blive medlem af en a-kasse. Læse mere her! Læs mere...

2022 sammenligning af A-kasser

I denne artikel sammenligner vi de A-kasser som pt. er på marked. Hvem er bedst, hvem er billigst og hvem er størst? Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


A-kasse og dagpenge | En begynder guide

I denne korte artikel forklarer vi på en nem og forståelig måde hvordan du kan få dagpenge igennem din a-kasse, og hvad du skal være opmærksom på i forhold til prisen. Læs mere...


Lønsikring priser

Overvejer du at tegne en lønsikring, så bør du bruge vores værktøj, der hjælper dig med at finde den billigste og bedste lønsikring til dit lønniveau.Læs mere...

Nyheder

Gratis a-kasse

Leder du efter en gratis a-kasse? Læs med i denne guide, hvor vi tager et nærmere kig på mulighederne for gratis a-kasse.... Læs nyhed

2022-11-14

A-kasse kontingent

I denne guide kigger vi nærmere på, hvad man betaler i a-kasse kontingent, for måske du betaler for meget og kan spare penge!... Læs nyhed

2022-07-04

Lønsikring hvis man selv siger op | Sådan er du stillet

Vi kigger nærmere på, om du kan få lønsikring, hvis du selv siger op. Bliv klogere på lønsikring og dine rettigheder, hvis du bliver ledig.... Læs nyhed

2022-05-04

Forskel på a-kasse og fagforening | Bliv klogere med denne guide

Vi ser på forskellen på a-kasse og fagforening. Blive klogere på, hvad en a-kasse kan hjælpe med og hvad en fagforening kan hjælpe med... Læs nyhed

2022-10-03

A-kasse for medlemmer af Konstruktørforeningen

Vi kigger her på a-kasse, hvis du er medlem af Konstruktørforeningen. Vi ser på anbefalingerne samt de gode og billige alternativer... Læs nyhed

2022-10-03

A-kasse for medlemmer af PROSA

Vi kigger her på mulighederne for A-kasse, hvis du er medlem af PROSA. Vi se både på anbefalingerne samt de gode alternativer... Læs nyhed

2022-10-03