
Fradrag for a-kasse og fagforening
om året på a-kasse og fagforening
Er du medlem af en fagforening og a-kasse, kan du få et skattefradrag på dine kontingentbetalinger hvert år. Dermed kan du reelt komme til at betale langt mindre, end hvad fagforeningerne og a-kasserne reklamerer med, da dit kontingent sikrer dig, at du betaler mindre i skat. Men hvor meget kan man få i fradrag, og hvordan sikrer man, at det er indberettet korrekt på forskudsopgørelsen? Få svaret i denne guide til fradrag for fagforening og a-kasse.
Fradrag for a-kasse
Som medlem af en a-kasse kan du få skattefradrag for hele din betaling af kontingent i løbet af året. Der er efterhånden mange forskellige a-kasser at vælge mellem, men uanset hvilken du vælger, omg det så er den billigste på markedet, skal du huske at få indberettet kontingentet på din forskudsopgørelse, så du kan nyde godt af fradraget.
Fradrag for fagforening
På samme måde som med a-kasser kan du også få et fradrag på dit fagforeningskontingent hvert år. Der kan være store forskelle på prisen for at være medlem af en fagforening, men for alle fagforeninger gælder reglen om, at du kan få et skattefradrag på op til 6.000 kr. om året. Du kan til enhver tid tjekke, hvor meget der er indberettet i kontingent for henholdsvis a-kasse og fagforening på Skattestyrelsens hjemmeside via TastSelv.
Eksempel-beregning
Hvis du er i tvivl om, hvor meget du kan modtage i skattefradrag for fagforening og a-kasse, viser vi dig her et par eksempler med beregninger. Det er ganske enkelt at beregne dit samlede skattefradrag for a-kasse og fagforening ud fra det kontingent, du betaler hver måned. Du skal bare beregne det årlige kontingent ved at gange dit månedlige kontingent med 12, og derefter finder du det årlige beløb, som du kan trække fra i skat. F.eks.:
- Du betaler 400 kr. om måneden for a-kasse.
- Du betaler dermed 400 kr. x 12 = 4.800 kr. om året.
- Dit årlige skattefradrag til a-kasse er dermed 4.800 kr.
Beregningen er selvfølgelig den samme, når du skal finde ud af, hvor meget du kan trække fra i skat for fagforening. Husk dog på, at der gælder et loft på 6.000 kr. om året for en fagforening. Hvis du betaler 500 kr. pr. måned eller derunder, vil du dermed få fuldt fradrag for dine betalinger. Betaler du mere end det, vil den del, der overskrider det årlige beløb på 6.000 kr., ikke være fradragsberettiget.
Hvordan indberettes fradrag for a-kasse og fagforening til Skattestyrelsen?
Det er blevet ganske nemt at holde styr på sine fradrag til a-kasse og fagforening. Det foregår nemlig helt automatisk i dag, da fagforeningerne og a-kasserne sørger for at indberette dit kontingent til Skattestyrelsen. Førhen skulle man selv sørge for at indberette beløbene til Skattestyrelsen, men i dag skal du altså ikke foretage dig noget længere. Du kan selvfølgelig selv logge ind på TastSelv og tjekke, om beløbene stemmer overens på din forskudsopgørelse, hvis du gerne vil være helt sikker på, at tallene stemmer.
Hvor meget er fradraget i kroner og øre?
Som sagt er der ikke noget loft for skattefradraget for a-kasse. For at finde frem til dit årlige fradrag for a-kasse i kroner og øre skal du altså bare gange dit månedlige kontingent med 12 som i eksemplet ovenfor.
Ved fagforeninger skal du også starte med at beregne, hvor meget du betaler i kontingent om året. Hvis dette beløb ikke overstiger 6.000 kr., vil det også være dit årlige fradrag. Hvis du derimod betaler mere end 6.000 kr. for fagforening om året, vil dit fradrag være på 6.000 kr.
Hvis du som i eksemplet ovenfor får 4.800 og/eller 6.000 i fradrag for henholdsvis a-kasse og fagforening betyder helt konkret, at du vil skulle betale mindre i skat. Har du f.eks. tjent 150.000 på et år, vil du kunne trække 4.800+6.000 fra dette beløb, inden du skal betale skat. De 4.800+6.000 er således på en måde “skattefrie”.
Den skat du sparer svarer til omkring 30% af din omkostning til henholdsvis fagforening og a-kasse, så hvis du har en medlemspris på f.eks. 400 kroner/md til din a-kasse til den reelt set kun være 280 kroner/md fordi du får 120 kroner i fradrag (30% af 400).
Det samme gør sig gælde med fagforeninger, men kun hvis du vælger en fagforening, der koster mindre end 6.000 årligt, da du som tidligere beskrevet ikke får fradrag for alt over de 6.000.
Giver det mening? ellers skal du være velkommen til at skrive til os i kommentarfeltet under guiden!
Hvordan får man sit fradrag med det samme?
Hvis du ikke vil vente på, at din fagforening eller a-kasse indberetter dit kontingent til Skattestyrelsen, kan du selv indberette det og få det med det samme. Du skal bare logge ind på TastSelv på Skattestyrelsens hjemmeside, hvor du kan rette i din forskudsopgørelse.
Når du er logget ind på TastSelv, skal du finde den rigtige rubrik for henholdsvis a-kasse og fagforening. Du kan selv søge på Skattestyrelsens hjemmeside for at finde den rigtige rubrik. Her skal du indtaste, hvor meget du årligt betaler i kontingent. Hvis du allerede er medlem af en a-kasse eller fagforening, vil du formentlig se, at dit kontingent allerede er indberettet, og at der allerede vil stå et tal i rubrikken. Som med alle andre poster i forskudsopgørelsen kan du dog frit ændre beløbet, hvilket f.eks. er relevant, når du skifter a-kasse eller fagforening.
Skal man ændre sit fradrag, hvis man skifter fagforening eller a-kasse?
Hvis du skifter fagforening eller a-kasse, er det selvfølgelig vigtigt, at de rigtige beløb er angivet på din forskudsopgørelse. Hvis du betaler mindre, end hvad der er indberettet på forskudsopgørelsen, vil du skulle betale restskat i næste skatteår. Betaler du derimod mere end det indberettede beløb, vil du betale for meget skat i løbet af året og modtage den overskydende skat ved næste årsopgørelse.
Når du skifter fagforening eller a-kasse, vil du i de fleste tilfælde skulle betale et andet kontingent end det, du betalte ved din tidligere a-kasse eller fagforening. Derfor er det vigtigt, at du får rettet beløbet på din forskudsopgørelse i forbindelse med dit skifte.
På din forskudsopgørelse skal du indtaste det årlige beløb, som du betaler i kontingent for det pågældende år. Det betyder, at du skal beregne, hvor meget du kommer til at betale i kontingent for både din gamle og din nye a-kasse eller fagforening. Derfor skal du tælle det antal måneder, du har været medlem af din gamle a-kasse eller fagforening, og gange tallet med det månedlige kontingent. Det samme skal du selvfølgelig gøre med din nye a-kasse eller fagforening. F.eks.:
- Du er medlem i en fagforening fra 1. januar til 30. juni, altså 6 måneder, hvor du betaler 200 kr. pr. måned.
- Du skifter til en anden fagforening og er medlem af den fra den 1. juli til slutningen af året og betaler 150 kr. pr. måned.
- Dit kontingent vil dermed være 200 kr. x 6 = 1.200 kr. for den gamle fagforening – og 150 kr. x 6 = 900 kr. for den nye fagforening.
- Samlet set skal du indberette et årligt kontingent på 1.200 + 900 = 2.100 kr.
Flere populære artikler
Nyheder
Hvad er en gul fagforening?
Har du undret dig over, hvad en gul fagforening er? Få svaret her, hvor vi både kigger på gule og røde fagforeninger... Læs nyhed
2023-09-18Ansættelsesbevisloven er trådt i kraft
Den 1. juli 2023 trådte Folketingets ansættelsesbevislov i kraft. Den får både betydning for dig som arbejdstager og -giver... Læs nyhed
2023-08-29Hvornår skal jeg melde mig ind i en a-kasse?
Er du nyuddannet eller blot i tvivl. Læs med her og bliv klogere på, hvornår du skal melde dig ind i en a-kasse.... Læs nyhed
2023-08-15Fradrag for a-kasse og fagforening
I tvivl om du får fradrag for a-kasse og fagforening? Læs med her og blive klogere på hvor og hvordan du får fradrag for a-kasse & fagforening... Læs nyhed
2023-06-05A-kasse, hvis man selv siger op
Her vil du blive klogere på reglerne for a-kasse, hvis man selv siger op. Læs med her, og undgå at miste din ret til dagpenge ved opsigelse.... Læs nyhed
2023-06-05Hvornår skal man melde sig ledig? Stor guide til alle ledige
Får svar på hvornår skal man melde sig ledig, hvad man får i dagpenge, om man kan vente med at melde sig ledig og meget mere... Læs nyhed
2023-02-16