Hvad er en gul fagforening?

Hvad er en gul fagforening?

Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

En del af den danske model har i rigtig mange år været at melde sig under fanerne hos et fagforbund, som har varetaget en faggruppes interesser i forbindelse med konflikt mellem arbejdsgiver og arbejdstager. De hjælper også med faglig sparring og kan bistå dig juridisk, hvis du får brug for at vide, hvad loven siger i særlige tilfælde.

Efterhånden som fagforeninger har rodfæstet sig som en del af den danske velfærdsmodel, er der dog opstået varianter af fænomenet, så det i højere grad er individet, der er i fokus, snarere end fællesskabet. Det er varianten gul fagforening, vi i denne tekst beskæftiger os med, så hvis du gerne vil vide mere om, hvad gul fagforening er for et begreb, skal du blot læse videre.

Hvad er en gul fagforening?

De traditionelle fagforeninger og lønmodtagerorganisationer varetager typisk en særlig faggruppes interesser, når det kommer til ting på arbejdsmarkedet som konflikter, herunder strejke, og overenskomst. De traditionelle lønmodtagerorganisationer er bl.a. Akademikernes Centralorganisation og Fagbevægelsens Hovedorganisation.

I modsætning til markedets lønmodtagerorganisationer står de gule fagforeninger, som har et betydeligt lavere kontingent for medlemmer end de traditionelle foreninger. Det skyldes blandt andet, at dit kontingent ikke går til at forhandle overenskomster, ligesom der ikke bliver betalt ind til eksempelvis strejkekasser under længerevarende konflikter, der historisk set er endt ud i nedlægning af arbejde og strejke.

De gule fagforeninger kan sagtens hjælpe dig i din lønforhandling, så du får den løn, du er værd, men du kommer i en gul fagforening ikke til at være en del af en fælles stemme, der i kraft af jeres antal kan presse på for bedre økonomiske betingelser. Det betyder også, at de gule fagforeninger som regel holder sig helt uden for grundlæggende interessekonflikter mellem deres medlemmer og disses arbejdspladser.

Nogle af de gule fagforeninger skriver som en del af deres medlemsbetingelser, at medlemmerne i tilfælde af konflikt ikke må anvende kollektive kampskridt som for eksempel lockout, strejke og blokade. I praksis betyder det, at du ikke må nedlægge arbejdet under konflikter, sådan som medlemmer af de traditionelle fagforeninger må for at tvinge forskellige ting i deres overenskomst igennem.

Det skal som sidebemærkning til dette dog siges, at de gule fagforeninger i få tilfælde har tillidsrepræsentanter på arbejdspladserne til at repræsentere deres medlemmer. Det er dog en klar undtagelse til reglen, da de gule fagforeninger næsten altid holder sig ude af konflikter. Det kan forklares med, at gule fagforeninger ikke kun huser én bestemt faggruppe men byder velkommen til alle, der vil være medlem. Det gør det nemlig sværere at organisere en gruppe af mennesker, hvis interesser kan pege i forskellige retninger.

Det lavere kontingent skyldes også, at de gule fagforeninger i lavere grad fungerer som politiske interesseorganisationer, der blandt andet donerer penge til politiske partier, som kan hjælpe lønmodtagernes forhold og arbejdsvilkår.

I Danmark er der en håndfuld gule fagforeninger, du kan være medlem af, selvom du ikke tilhører en specifik faggruppe. Du kan sagtens være medlem af en gul fagforening, selvom resten af din arbejdsplads er medlem af en rød, men det er ikke sikkert, det giver mening.

Gule fagforeninger er med andre ord fagforeninger, hvor alle kan melde sig ind, uanset faglig og politisk baggrund.

Gode fagforeninger for alle (gule)

Vi har herunder fundet en række af de bedste og billigste fagforeninger, hvor alle (gule) kan melde sig ind. Hvis fagforeningerne også tilbyder a-kasse, er prisen for dette også angivet.

 a-kasse for alle (gule)
69 kr./md.Fagforening
485 kr./md.A-kasse

Optager alle (gule)

4.5 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.

 a-kasse for alle (gule)
74 kr./md.Fagforening
514 kr./md.A-kasse

Optager alle (gule)

4.5 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Ase er en rigtig god all-round a-kasse og fagforening.

 a-kasse for alle (gule)
139 kr./md.Fagforening
498 kr./md.A-kasse

Optager alle (gule)

4.8 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Frie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring.

 a-kasse for alle (gule)
211 kr./md.Fagforening
482 kr./md.A-kasse

Optager alle (gule)

3.2 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Lederne er en billig a-kasse primært målrettet ledere.

 a-kasse for alle (gule)
167 kr./md.Fagforening
490 kr./md.A-kasse

Optager alle (gule)

4.8 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Business Danmark er perfekt til dig der arbejder med salg.

Data opdateret: 15.09.2023

Hvad er forskellen på en gul og en rød fagforening?

Der er en række fundamentale forskelle mellem de røde og de gule fagforeninger. At fagforeningerne kaldes røde skyldes, at arbejderpartierne i Danmark traditionelt set har været forbundet med denne farve. I udenlandske sammenhænge er farverne ikke nødvendigvis de samme.

For det første har de røde fagforeninger en lang tradition for at forhandle overenskomster på vegne af deres medlemmer. Tanken bag en fagforening er nemlig, at ved at organisere sig inden for et fagfællesskab bliver arbejdsgiverne tvunget til at opretholde et minimum af løn og arbejdsforhold, hvis de vil have deres arbejdsopgaver udført af fagfolk.

Og det er blandt andet her, der kan opstå en konflikt mellem arbejdsmarkedets parter, som i sidste instans kan blive tvunget til at nedlægge arbejdet. Disse konflikter anerkender de gule fagforeninger ikke, og som medlem af en af disse må du ikke nedlægge dit arbejde. I sådan et tilfælde kan man sige, at den gule fagforening er på arbejdsgivers side, da jobfunktionen skal udføres til trods for konflikt.

For det andet er de gule fagforeninger ikke fagspecifikke, hvilket de røde er. Det betyder, at det nærmest ikke kan lade sig gøre at samle nok mennesker til at udgøre en reel strejketrussel, i forhold til at få en arbejdsgiver til at give efter for sine krav. Det betyder også, at du ved at stå uden for et fællesskab ikke er omfattet af de goder, der måtte være ved at være medlem af en rød fagforening.

Der er eksempelvis ikke ved lov en mindsteløn i Danmark, men den er styret gennem en overenskomst. I stedet er du på egne ben i en lønforhandling, der som udgangspunkt er til arbejdsgiverens fordel. De gule fagforeninger kan dog godt hjælpe dig med, hvilket beløb du skal starte din lønforhandling med, og hvad du ikke bør blive spist af med.

Når de gule fagforeninger alligevel er og bliver så populære, som de er, skyldes det særligt det lave kontingent, som især tiltrækker unge og studerende. Du kan nemlig stadig få juridisk hjælp i tilfælde af uretmæssig fyring eller dårlig behandling på arbejdspladsen, ligesom der også er masser af arrangementer og kurser, der kan opkvalificere din faglighed og dine kompetencer. Og fordi fagforeningen jo består af andre medlemmer kan disse kurser også bruges som en platform, hvor du netværker med andre mennesker

Hvad kan en gul fagforening hjælpe dig med?

Som vi har været inde på i løbet af teksten, er der en række ting, en gul fagforening kan være dig behjælpelig med, selvom de ikke anerkender konflikter mellem arbejdstager og -giver.

Du kan som medlem blandt andet også melde dig ind i den tilhørende a-kasse, så du er sikret dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed. Fire af de fem gule fagforeninger har tilknyttet arbejdsløshedskasse – kun Business Danmark har ikke.

Du kan også få juridisk bistand og dækning, hvis der er brug for, at en jurist kigger dit ansættelsesforhold igennem. Det kunne for eksempel være din kontrakt eller uretmæssig fyring. I mange tilfælde har de gule fagforeninger faktisk flere jurister ansat end de røde.

Hos Det Faglige Hus og Krifa har du mulighed for at få såkaldt konfliktstøtte, hvis det ikke kan lade sig gøre at opretholde arbejdet under strejke eller lockout.

Hvorfor vælge en gul fagforening?

Du skal vælge en gul fagforening, hvis du ikke hører til en bestemt faggruppe, hvor det som regel giver mening at være medlem af en rød fagforening. Her er der nemlig et markant lavere kontingent at betale, ligesom deres a-kasse typisk også er billigere. Du får mange af de samme fordele, som traditionelle medlemmer har, de har bare også den fordel, at kunne tale højere igennem deres høje antal inden for faggruppen.

Du skal også vælge de røde fagforeninger fra, hvis du ikke ønsker, at dit kontingent går til støtte af politiske partier, der historisk set er udsprunget fra arbejderbevægelsen.

Endeligt kan dit fravalg af en rød og tilvalg af en gul fagforening skyldes, at du ikke synes, at eksempelvis strejke er en ordentlig måde at håndtere konflikter på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere populære artikler

Bedste A-kasse i 2023

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2023 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasser 2023

I denne artikel sammenligner vi de A-kasser som pt. er på marked. Hvem er bedst, hvem er billigst og hvem er størst? Læs mere...

Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste fagforening

Fagforeninger er bestemt ikke billige, og derfor kan det være en god idé at vælge en af de billigste på markedet. Mød f.eks. den billigste fagforening lige nu i denne guide Læs mere...


Fagforening priser

Lige som med a-kasser, er der stor, hvis ikke endnu større, forskel på priserne på fagforeningerne. Vi giver dig et komplet overblik med denne guide til fagforening priser Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Nyheder

Hvad er en gul fagforening?

Har du undret dig over, hvad en gul fagforening er? Få svaret her, hvor vi både kigger på gule og røde fagforeninger... Læs nyhed

2023-09-18

Ansættelsesbevisloven er trådt i kraft

Den 1. juli 2023 trådte Folketingets ansættelsesbevislov i kraft. Den får både betydning for dig som arbejdstager og -giver... Læs nyhed

2023-08-29

Hvornår skal jeg melde mig ind i en a-kasse?

Er du nyuddannet eller blot i tvivl. Læs med her og bliv klogere på, hvornår du skal melde dig ind i en a-kasse.... Læs nyhed

2023-08-15

Fradrag for a-kasse og fagforening

I tvivl om du får fradrag for a-kasse og fagforening? Læs med her og blive klogere på hvor og hvordan du får fradrag for a-kasse & fagforening... Læs nyhed

2023-06-05

A-kasse, hvis man selv siger op

Her vil du blive klogere på reglerne for a-kasse, hvis man selv siger op. Læs med her, og undgå at miste din ret til dagpenge ved opsigelse.... Læs nyhed

2023-06-05

Hvornår skal man melde sig ledig? Stor guide til alle ledige

Får svar på hvornår skal man melde sig ledig, hvad man får i dagpenge, om man kan vente med at melde sig ledig og meget mere... Læs nyhed

2023-02-16