Hvornår skal jeg melde mig ind i en a-kasse?

Hvornår skal jeg melde mig ind i en a-kasse?

Indhold
Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

Er du studerende, er der nogle informationer, der er særligt brugbare for dig, når det kommer til a-kasser og dagpenge. I denne tekst tager vi dig igennem nogle af de vigtigste, så du er godt klædt på, når din uddannelse er ved vejs ende.

Hvornår skal man som nyuddannet melde sig ind i en a-kasse?

I princippet kan du melde dig ind i en a-kasse med flere år tilbage af din uddannelse, men hvis du vil være sikret dagpenge fra dagen efter din sidste karakter/eksamen, må der ikke være mindre end et år tilbage af uddannelsen.

For at være sikret økonomisk fra dag ét kan det altså godt betale sig at få valgt en god og billig a-kasse og komme under fanerne ikke senere end et år, inden du er færdig med din uddannelse. Du er dog ikke helt fortabt, hvis du ikke overholder deadlinen. Får du meldt dig ind i en a-kasse, efter der er et år tilbage af din uddannelse, får du en karensperiode, der svarer til de dage, du er for sent på den. Er du medlem i mindre end 11 måneder før din sidste karakter/eksamen, får du en måneds karens, hvor du ikke kan modtage dagpenge.

Hvornår er det for sent at melde sig ind i en a-kasse?

Går der mere end 14 dage fra din sidste karakter/eksamen, inden du får meldt dig ind i en a-kasse, er du ikke berettiget til dimittenddagpenge, men er nødt til at optjene en dagpengeperiode på ordinære arbejdsvilkår. Det betyder minimum et helt års arbejdstimer svarende til 1.924 timer for en hel dagpengeperiode. Du optjener dog ret til dagpenge løbende.

14-dages-reglen

14-dages-reglen, også kaldet 2-ugers-reglen, er den regel, som vi har beskrevet i afsnittet herover. Når du ikke at få meldt dig ind som medlem i en a-kasse inden for 14 dage efter endt uddannelse, er du ikke berettiget til dagpenge og må i stedet optjene din anciennitet ved ordinært arbejde, før du er berettiget til dagpenge ved arbejdsløshed.

4 gode a-kasser for nyuddannede

Vi har herunder fundet 4 af de bedste og billigste tværfaglige a-kasser, hvor nyuddannede kan melde sig ind. Hvis a-kasserne også tilbyder fagforening, er prisen for dette også angivet.

 a-kasse for nyuddannede
497 kr./md.A-kasse
69 kr./md.Fagforening

Optager nyuddannede

4.4 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.

 a-kasse for nyuddannede
527 kr./md.A-kasse
74 kr./md.Fagforening

Optager nyuddannede

4.2 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Ase er en rigtig god all-round a-kasse og fagforening.

 a-kasse for nyuddannede
514 kr./md.A-kasse
139 kr./md.Fagforening

Optager nyuddannede

4.6 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Frie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring.

 a-kasse for nyuddannede
530 kr./md.A-kasse
474 kr./md.Fagforening

Optager nyuddannede

4.3 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

HK er en stor og populær a-kasse & fagforening.

Data opdateret: 21.05.2024

Hvor længe kan man få gratis a-kasse?

Ifølge den danske lovgivning kan du som studerende blive fritaget for at betale kontingent til din a-kasse i ét år ad gangen i sammenlagt maks. fem år. Er din uddannelse længere, eller er der andre faktorer, der forlænger din indskrivning på uddannelsen, er det derfor en god idé at vente med at melde sig ind i en a-kasse. For at være sikret dagpenge dagen efter sidste karakter/eksamen skal du dog være meldt ind minimum et år inden.

Du skal være opmærksom på, at kontingentfritagelse som udgangspunkt kun gælder for studerende under 30 år. Er du ældre, gælder særlige regler, og det kan muligvis svare sig at betale som deltidsforsikret.

Hvad kan man få i dagpenge som nyuddannet?

Den endelige dagpengesats for dig som nyuddannet er pr. maj 2024 71,5 % af den maksimale dagpengesats. Med den nye lovændring svarer det i de første tre måneder til 14.557 kr. Dette beløb falder efter de første tre måneder til 10.011 kr., hvis du efter endt uddannelse er under 30 år gammel. Er du ældre, falder beløbet fra 14.557 kr. til 12.645 kr. Vær opmærksom på, at du skal betale skat af alle beløb, og at satserne derfor ikke er rådighedsbeløb.

Er du forsørger, er du berettiget til en lidt højere sats, nemlig 82 % af den maksimale dagpengesats. I kroner og øre svarer dette beløb i 2023 til 16.694 kr. Forsørger indebærer både forældreskab til et biologisk og adopteret barn, men ikke ”bonusbørn”.

Hvilke krav er der til dig, for at du kan melde dig ind?

For at kunne melde dig ind som gratis medlem af en a-kasse og være berettiget til dagpenge første dag efter endt uddannelse er der en række krav, som du skal leve op til.

Din bopælsadresse skal have været i Danmark, umiddelbart før din uddannelse startede. Denne regel er indført, fordi du skal have kunnet leve op til dimittendreglerne både før og efter uddannelsen. Det vil blandt andet sige at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Uddannelsen, som du tager, skal være normeret til minimum 18 måneder (90 ECTS-point). Er den ikke det, kan du ikke melde dig ind og blive fritaget for kontingent.

Du må maks. være 30 år gammel, når din uddannelse slutter for at blive gratis studiemedlem. Fylder du 30 år inden, er du ikke kontingentfritaget. Desuden kan fritagelsen kun ske i op til fem år og gives kun for ét år ad gangen. Hvert år skriver din a-kasse til dig, så du kan bekræfte, at du stadig er berettiget til kontingentfritagelse.

Som studiemedlem er dit gratis medlemskab betinget af, at du ikke har en årlig indkomst på mere end 120,67 % af den maksimale dagpengesats. Det svarer til 285.669 kr. Heri må der ikke indgå anden offentlig forsørgelse (fx revalidering).

Huskeliste til dimittender

Herunder har vi lavet en huskeliste, som er god at have i baghånden for dimittender. På den måde er du sikret dine berettigede dagpenge fra første dag, du ikke længere er under uddannelse:

  • Meld dig ledig på Jobnet – som dagpengemodtager er det vigtigt at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det viser du ved at melde dig ledig på Jobnet.
  • Søg dagpenge med det samme – når du er meldt ledig, skal du udfylde en ledighedserklæring. Når din a-kasse har modtaget den, kan du begynde at få dagpenge.
  • Undgå skattesmæk – husk at få ændret i din forskudsopgørelse, at du ikke længere modtager SU, men dagpenge.
  • Udforsk og benyt dig af dit netværk – det er en god idé at sondere terrænet og gøre opmærksom på, at du har noget at bidrage med. Hør dig derfor ad i dit netværk, som måske lige netop nu mangler din profil, og vær eventuelt aktiv på LinkedIn, hvor virksomheds-scouts er på udkig efter nye talenter. Dit netværk behøver ikke kun at være dine nærmeste, men kan i udvidet forstand også bruges til sparring og feedback. Brug fx din a-kasse til at give faglig sparring på din seneste ansøgning og dit CV.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere populære artikler

Bedste A-kasse i 2024

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2024 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasse priser 2024

I denne artikel sammenligner vi de a-kasser som pt. er på marked. Hvem har den laveste pris, hvem er dyrest og hvem taber medlemmer mens andre har stor tilgang... Læs mere...

Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste Fagforening Priser

Lige som med a-kasser, er der stor, hvis ikke endnu større, forskel på priserne på fagforeningerne. Vi giver dig et komplet overblik med denne guide til fagforening priser, og hvem der billigst lige nu Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Nyheder

Hvad er en OK-fagforening?

Vi gør dig klogere på, hvad der menes med OK-mærkede fagforeninger og hvad du kan bruge en OK-mærket fagforening til.... Læs nyhed

2024-05-15

1. juli træder ny lov om registrering af arbejdstid i kraft

Du og dine medarbejdere skal som udgangspunkt registrere jeres daglige arbejdstid. Det kræver en ny lov, som netop er blevet vedtaget.... Læs nyhed

2024-04-19

Hvad hedder en a-kasse og dagpenge på engelsk?

I denne guide giver vi dig svare på hvad a-kasse og dagpenge hedder på engelsk. Brug termerne hvis du f.eks. skal arbejde i udlandet.... Læs nyhed

2024-04-12

Unemployment insurance funds in Denmark | Complete guide in English

Looking for unemployment insurance funds in Denmark? Read this guide in english and find out how it works.... Læs nyhed

2024-03-19

Er du en af dem, der får flere penge?

Fra enten den 1. marts eller 1. april kan du se frem til at få flere penge, hvis der er en overenskomst på din arbejdsplads. For de fleste sker det gennem Fritvalgs Lønkontoen. Snart kan du se frem til at få flere penge mellem hænderne, hvis du er tilknyttet en af HK Handels overenskomster. For […]

... Læs nyhed

2024-03-15

Den nyeste arbejdskraftundersøgelse viser, at jobomsætningen er faldet

Danmarks største interviewundersøgelse, arbejdskraftundersøgelsen (AKU), viser, at der i fjerde kvartal i 2023 var et fald i jobomsætningen.... Læs nyhed

2024-03-01