
A-kasse, hvis man selv siger op
om året på a-kasse og fagforening
En a-kasse, eller arbejdsløshedskasse, har til formål at sikre dig økonomisk, hvis du skulle blive ledig. Det fungerer altså som en forsikring mod ledighed, som giver dig mere ro i maven og færre bekymringer om at blive fyret. Har du været medlem af en a-kasse i mindst ét år, er du nemlig berettiget til at modtage dagpenge, hvis du bliver fyret.
Men hvordan er reglerne, hvis man selv siger sit arbejde op?
Dagpenge er en ordning, som skal sikre dig økonomisk, hvis din arbejdsgiver opsiger dig. Når det derimod er dig selv, som vælger at sige dit arbejde op, hvordan er reglerne så? Det ser vi nærmere på i denne guide, hvor du kan blive klogere på reglerne for a-kasse, hvis man selv siger op.
Hvad er selvforskyldt ledighed?
Når du siger dit arbejde op, anses din ledighed som udgangspunkt som selvforskyldt, medmindre du har en gyldig årsag til at sige op. Hvis du f.eks. siger dit job op, fordi du gerne vil flytte til en anden by og ikke har mulighed eller lyst til at skulle bruge tid og penge på transport, anses din ledighed som selvforskyldt.
Når du siger dit arbejde op, ser a-kassen først og fremmest på, om din ledighed er selvforskyldt, eller om den er forårsaget af gyldige årsager. Denne vurdering har afgørende betydning for dine muligheder for at få dagpenge, når du er ledig.
Hvad siger karantænereglerne, hvis man selv siger op?
Når du selv siger op, og ledigheden anses som selvforskyldt, vil du have en karantæneperiode på tre uger. I denne periode kan du ikke modtage dagpenge. Dette skyldes, at du som medlem af a-kassen selv har en forpligtelse til at forsøge at undgå ledighed. Hvis du f.eks. siger nej til et job, som du er blevet henvist til af jobcenteret, vil du også blive anset som selvforskyldt ledig. Hvis du har mulighed for at tage arbejdet, ses dit valg alene i denne forbindelse derfor som årsagen til, at du fortsat er ledig.
Du får både denne karantæneperiode, hvis du er fuldtidsansat eller deltidsansat. Når karantæneperioden er overstået, modtager du dagpenge efter de normale satser. Hvis du har selvforskyldt ledighed to gange inden for 12 måneder, vil du dog miste retten til dagpenge helt. Derefter kan du først få udbetalt dagpenge igen, når du har indberettet 300 timer i løbet af en sammenhængende periode på tre måneder.
Du kan kun afvikle karantæneperioden i perioder, hvor du er tilmeldt som ledig på jobnet.dk og er aktivt jobsøgende. Du skal desuden også have ret til at modtage dagpenge for at afvikle din karantæneperiode.
Hvornår kan man undgå karantæne, hvis man selv siger op?
Når du selv siger op, er det som sagt afgørende, om din ledighed vurderes at være selvforskyldt. Hvis din a-kasse anser din ledighed som selvforskyldt, er der ikke noget, du kan gøre for at undgå karantæne. Der er dog en række gyldige årsager til at opsige sit arbejde. Hvis din ledighed skyldes en af disse gyldige årsager, vil du ikke skulle gennem en karantæneperiode, før du kan få dine dagpenge udbetalt. Nedenfor gennemgår vi nogle af de hyppigste gyldige årsager til ledighed, som ikke giver dig karantæne.
Helbredsmæssige årsager
Hvis du på dit arbejde oplever varige helbredsmæssige problemer, som forhindrer dig i at varetage dit job, anses det som en gyldig grund til at opsige stillingen. Inden du siger op, er det vigtigt, at du kontakter din læge og får en underskrevet lægeattest som bevis på, at du ikke kan passe dit arbejde. Hvis din læge vurderer, at de helbredsmæssige problemer ”kun” er nok til at anbefale en sygemelding, anses det ikke som en gyldig grund til at opsige dit job.
Helbredsmæssige problemer skal anses som varige og dækker altså ikke over kortvarige problemer såsom et brækket ben eller influenza. Varige problemer kan f.eks. være rygsmerter, allergi over for kemiske stoffer eller psykiske problemer som følge af arbejdsmiljøet.
Børnepasning
Hvis du ikke kan finde en pasningsordning til dit barn, anses det som en gyldig grund til at opsige dit arbejde. Før du siger op, er det dog vigtigt, at du først har forsøgt at få ændret dine arbejdstider, eller at du har forsøgt at finde andre pasningsmuligheder.
Har du fået tilkendt støtte til at passe et handicappet barn eller en nærtstående, som ønsker at dø i eget hjem, kan du også sige dit arbejde op, uden at det anses som selvforskyldt. Du skal dog først søge om orlov hos din arbejdsgiver, og hvis dette afslås, kan du sige dit arbejde op uden at få karantæne.
Arbejdsgiver misligholder ansættelsesforholdet
Hvis din arbejdsgiver ikke lever op til de løn- og ansættelsesvilkår, der er aftalt i din kontrakt, er det en gyldig årsag til at sige op. Det kan f.eks. være i tilfælde, hvor din arbejdsgiver ikke udbetaler løn, eller hvis løn- og arbejdsvilkårene på anden måde fraviger, hvad der på forhånd er aftalt.
Ændring i transportmuligheder
Ændres transportmulighederne til din arbejdsplads, eller flyttes din arbejdsplads til en ny lokation, kan det være en gyldig årsag til at sige dit arbejde op. Reglerne kræver, at afstanden mellem din bopæl og arbejdspladsen er stor nok til at kræve mere transporttid, end du skal acceptere. Som tommelfingerregel er det mindst tre timers transporttid.
Ændringerne i dine transportmuligheder kan både stamme fra, at arbejdspladsen flytter til en ny placering, eller at transportmulighederne ændrer sig. Det kan f.eks. skyldes en ændring i offentlige transportmuligheder, men også hvis din ægtefælle eller samlever har fået nyt arbejde, som kræver, at I flytter. Det er vigtigt, at din opsigelse sker i forbindelse med ændringen af transportmulighederne.
Sådan klager du over en afgørelse fra a-kassen
Hvis du har modtaget en afgørelse fra din a-kasse om din ret til dagpenge, efter du er blevet ledig, kan du klage over afgørelsen, hvis du ikke er enig. Du har fire uger, fra du modtager afgørelsen, til du kan klage over den.
Du kan selv indgive en klage direkte til din a-kasse, men du kan også sende en klage til Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring (CKA) i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Vær dog opmærksom på, at afgørelsen både kan ændres til fordel og til skade for dig.
Flere populære artikler
Nyheder
Hvad er en gul fagforening?
Har du undret dig over, hvad en gul fagforening er? Få svaret her, hvor vi både kigger på gule og røde fagforeninger... Læs nyhed
2023-09-18Ansættelsesbevisloven er trådt i kraft
Den 1. juli 2023 trådte Folketingets ansættelsesbevislov i kraft. Den får både betydning for dig som arbejdstager og -giver... Læs nyhed
2023-08-29Hvornår skal jeg melde mig ind i en a-kasse?
Er du nyuddannet eller blot i tvivl. Læs med her og bliv klogere på, hvornår du skal melde dig ind i en a-kasse.... Læs nyhed
2023-08-15Fradrag for a-kasse og fagforening
I tvivl om du får fradrag for a-kasse og fagforening? Læs med her og blive klogere på hvor og hvordan du får fradrag for a-kasse & fagforening... Læs nyhed
2023-06-05A-kasse, hvis man selv siger op
Her vil du blive klogere på reglerne for a-kasse, hvis man selv siger op. Læs med her, og undgå at miste din ret til dagpenge ved opsigelse.... Læs nyhed
2023-06-05Hvornår skal man melde sig ledig? Stor guide til alle ledige
Får svar på hvornår skal man melde sig ledig, hvad man får i dagpenge, om man kan vente med at melde sig ledig og meget mere... Læs nyhed
2023-02-16