hvornår skal man melde sig ledig?

Hvornår skal man melde sig ledig? Stor guide til alle ledige

Indhold
Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

Hvornår skal man melde sig ledig?

Hvis du har valgt at sige dit job op eller på anden måde mistet dit arbejde, skal du melde dig ledig den første dag, du rent faktisk er ledig. Det er vigtigt at gøre på den første ledige dag, så du kan modtage dagpenge fra netop den dag. Glemmer du at få det gjort, kan du miste nogle af dine dagpenge, da a-kassen ikke har pligt til at betale dig dagpenge, så længe du ikke er ledig.

Det betyder også, at hvis du på forhånd ved, at du bliver ledig, har du også mulighed for at melde det allerede nu, så du er helt sikker på at få dagpenge fra den første dag, du ikke længere er i arbejde.

Har du et deltidsarbejde, kan du også melde dig ledig. Det skal du gøre, så snart du har fået deltidsarbejdet. Ved at melde dig ledig med et arbejde på deltid kan du få supplerende dagpenge. Her vil a-kassen supplere det resterende beløb op til din maksimale dagpengesats.

Efter du har meldt dig ledig, kan du modtage dagpenge i to år. Du skal derefter være i arbejde i minimum et år for at få forlænget din dagpengeperiode tilbage til to år igen. Ved at have et deltidsarbejde kan du også forlænge perioden, hvor du er berettiget til at modtage dagpenge.

Har du den billigste a-kasse?

Selvom du er ledig, betaler du stadig til din a-kasse, og derfor kan det give god mening at tjekke op på, om man har en af de billig a-kasser, eller om man går og betaler mere til a-kasse, end man egentlig burde.

Derfor har vi i tabellen nedenfor fundet frem til en række a-kasse, som både er blandt de billigste og gerne overtager medlemmer, også selvom de er ledige (se mere om det i næste sektion).

4 gode a-kasser for ledige

Vi har herunder fundet 4 af de bedste og billigste tværfaglige a-kasser, hvor ledige kan melde sig ind. Hvis a-kasserne også tilbyder fagforening, er prisen for dette også angivet.

 a-kasse for ledige
497 kr./md.A-kasse
69 kr./md.Fagforening

Optager ledige

4.4 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.

 a-kasse for ledige
527 kr./md.A-kasse
74 kr./md.Fagforening

Optager ledige

4.3 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Ase er en rigtig god all-round a-kasse og fagforening.

 a-kasse for ledige
514 kr./md.A-kasse
139 kr./md.Fagforening

Optager ledige

4.6 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Frie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring.

 a-kasse for ledige
484 kr./md.A-kasse
Ingenfagforening

Optager ledige

3.9 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Akademikernes er en billig a-kasse med fokus på akademikere.

Data opdateret: 08.04.2024

Kan man skifte a-kasse som ledig?

ja, det kan du.

Du skal dog være opmærksom på, at når du er ledige, så har du 1 måneds opsigelse hos din gamle a-kasse, så du kan ikke flytte fra den ene dag til den anden.

Når du skifter a-kasse, vil du bevare din anciennitet og du vil ikke på noget tidspunkt komme til at betale dobbelt kontingent.

Som ledige har du de samme muligheder for valg af a-kasse, som du har når du er i job, og det er derfor bare at vælge den a-kasse, der passer bedst til ens behov og pengepung. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du vælger en tværfaglig a-kasse, men du kan også som ledig vælge at melde dig ind i en fagspecifik a-kasse, hvis du vel og mærke lever op til deres krav om optagelse.

Hvordan melder jeg mig ledig?

Det er heldigvis simpelt og hurtigt at melde sig ledig. Det skal gøres inde på borger.dk. Her melder du dig ledig og skal derefter sørge for at have et søgbart CV klar, så arbejdsgivere og arbejdskonsulenter kan kontakte dig, hvis de har et arbejde, der passer perfekt til din profil.

Når du har meldt dig ledig på borger.dk, får dit nærmeste jobcenter besked om din ledighedsstatus, og de kan derfor lettere hjælpe dig med at komme i arbejde igen. Du bliver herefter både indkaldt til forskellige samtaler hos dit jobcenter og din a-kasse, så du får de bedste betingelser for din jobsøgning. Det er dog ikke nok at bare melde sig ledig hos dit jobcenter. Din a-kasse skal nemlig også have besked.

Du giver a-kassen besked ved at udfylde en ledighedserklæring. Ledighedserklæringen giver din a-kasse information om, at du nu står til rådighed for jobmarkedet. A-kassen vil derefter godkende din ledighedserklæring sammen med forskellige oplysninger fra Skattestyrelsen og udbetale dagpenge til dig hver måned i den periode, hvor du er uden arbejde.

For som ledig at være berettiget til dagpenge skal du søge et specifikt antal jobs om ugen og måneden samt deltage i både de møder, kurser og andre aktiveringssituationer, som a-kassen og jobcenteret finder nødvendigt. Husk derfor også at fortælle dit jobcenter og a-kasse, hvis du på nogen måde bliver forhindret i at komme til et møde eller ikke kan deltage i et aktiveringstilbud. Det kan nemlig have konsekvenser for din ret til dagpenge, hvis du glemmer det.

Kan man vente med at melde sig ledig?

Som udgangspunkt bestemmer du egentlig selv, hvornår du melder dig ledig. Men vil du gerne have dagpenge, er det et krav, at du er meldt ledig og står til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor kan du ikke vente med at melde dig ledig, hvis du gerne vil modtage økonomisk hjælp. Det er således vigtigt at få tilmeldt dig jobcenteret og få meldt dig ledig på din første ledighedsdag, så du stadig har en indkomst.

Har du opsagt din stilling, så du er selvforskyldt ledig, bør du stadig melde dig ledig fra dag et. Her får du dog en karantæne på tre uger, hvor du ikke modtager dagpenge, selvom du opfylder alle kriterier for at være dagpengemodtager. Disse tre ugers karantæne kan også blive pålagt dine dagpenge, hvis du udebliver fra henvist arbejde eller ikke deltager i et aktiveringstilbud fra jobcenteret.

Når du er ledig, skal du typisk søge mellem 6-8 jobstillinger over fire uger. Stopper du med at søge arbejde, kan du også blive ramt af karantæne og dermed miste din dagpengeindkomst. Det er derfor vigtigt at melde sig ledig så hurtigt som muligt og samtidig opfylde alle reglerne for at kunne modtage dagpenge.

Det kan være svært at holde styr på alle reglerne for, hvornår man skal det ene og det andet. Derfor bliver du som ny-ledig inviteret til et obligatorisk møde med jobcenteret, hvor alle reglerne bliver gennemgået, så du ikke længere er i tvivl. Har får du også mulighed for at stille alle de spørgsmål, du har brug for, og ellers kan du selvfølgelig altid kontakte jobcenteret, hvis du er i tvivl om lovgivningen.

Hvad kan jeg få i dagpenge, og hvordan søger jeg dem?

Det er nemt at søge dagpenge i dag. Der er nemlig kun ganske få step, du skal igennem, før dagpengene bliver en del af din indkomst. Du skal sørge for at:

  • Gå ind på jobnet.dk og melde dig ledig
  • Oprette et søgbart CV på jobnet.dk, så virksomheder kan finde dig
  • Udfylde og sende din ledighedserklæring til din a-kasse
  • Vente et par dage på svar fra din a-kasse.

Efter du har opfyldt ovenstående, er du klar til at få dagpenge, medmindre du modtager afslag fra din a-kasse. Derudover skal du bare udfylde dit månedlige ydelseskort til din a-kasse, og du vil derefter modtage dagpengene.

Din dagpengesats bliver derefter bestemt af din tidligere løn. Du kan modtage en dagpengesats om måneden, der svarer til 90 % af de 12 måneder inden for de sidste 24 måneder, hvor du havde den højeste løn. Du kan dog ikke få en dagpengesats, der overstiger 20.359 kr. om måneden.

Står du i en situation som nyuddannet, er under 25 år eller er ledig og deltager i erhvervsuddannelse, er der andre satser, som er gældende for din situation. Som nyuddannet ligger dagpengesatsen på maksimalt 10.011 kr. om måneden, hvis du er over 30 år og 12.645 kr. om måneden, hvis du er over 30 år. Den maksimale sats for ledige under 25 år ligger på 10.180 kr. om måneden.

Det skal derudover siges, at hvis du mener, din dagpengesats er sat for lavt, skal du kontakte din a-kasse. Det er ikke en løsning at skifte a-kasse, da satserne er bestemt per lovgivning, og du vil derfor få præcis det samme beløb hos en anden a-kasse. Men de kan gå ind og tjekke, om der skulle være sket en fejl ved udregningerne. Klagen skal du dog sende afsted senest 4 uger efter, du har modtaget deres afgørelse.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere populære artikler

Bedste A-kasse i 2024

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2024 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasse priser 2024

I denne artikel sammenligner vi de a-kasser som pt. er på marked. Hvem har den laveste pris, hvem er dyrest og hvem taber medlemmer mens andre har stor tilgang... Læs mere...

Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste Fagforening Priser

Lige som med a-kasser, er der stor, hvis ikke endnu større, forskel på priserne på fagforeningerne. Vi giver dig et komplet overblik med denne guide til fagforening priser, og hvem der billigst lige nu Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Nyheder

Hvad hedder en a-kasse og dagpenge på engelsk?

I denne guide giver vi dig svare på hvad a-kasse og dagpenge hedder på engelsk. Brug termerne hvis du f.eks. skal arbejde i udlandet.... Læs nyhed

2024-04-12

Unemployment insurance funds in Denmark | Complete guide in English

Looking for unemployment insurance funds in Denmark? Read this guide in english and find out how it works.... Læs nyhed

2024-03-19

Er du en af dem, der får flere penge?

Fra enten den 1. marts eller 1. april kan du se frem til at få flere penge, hvis der er en overenskomst på din arbejdsplads. For de fleste sker det gennem Fritvalgs Lønkontoen. Snart kan du se frem til at få flere penge mellem hænderne, hvis du er tilknyttet en af HK Handels overenskomster. For […]

... Læs nyhed

2024-03-15

Den nyeste arbejdskraftundersøgelse viser, at jobomsætningen er faldet

Danmarks største interviewundersøgelse, arbejdskraftundersøgelsen (AKU), viser, at der i fjerde kvartal i 2023 var et fald i jobomsætningen.... Læs nyhed

2024-03-01

Du kan få dagpenge ved dem alle, men hvad kan a-kasserne ellers?

Her kigger vi på nogle af de fordele, som de forskellige a-kasser lokker med. For hvad kan de egentlig udover at udbetale dine dagpenge?... Læs nyhed

2024-01-31

2024 byder på forhøjet kontingent for alle medlemmer af a-kasser

Alle danskere kan i 2024 forvente at prisen på deres a-kasse vil stige. Se her, hvor meget mere du kan forvente at komme til at betale... Læs nyhed

2023-12-21