Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

A-kasse for iværksættere

A-kasse for iværksættere

Selvom du er iværksætter kan det ofte give rigtig god mening at være medlem af en a-kasse, så du har noget at falde tilbage på, hvis iværksætter drømmen brister.

De fleste iværksættere vælger at melde dig ind i en af de tværfaglige a-kasser, da de typisk er billigst og optager alle uanset deres faglige baggrund.

4 gode a-kasser for iværksættere

Vi har herunder fundet 4 af de bedste og billigste tværfaglige a-kasser, hvor iværksættere kan melde sig ind. Hvis a-kasserne også tilbyder fagforening, er prisen for dette også angivet.

 a-kasse for iværksættere
497 kr./md.A-kasse
69 kr./md.Fagforening

Optager iværksættere

4.5 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.

 a-kasse for iværksættere
527 kr./md.A-kasse
74 kr./md.Fagforening

Optager iværksættere

4.3 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Ase er en rigtig god all-round a-kasse og fagforening.

 a-kasse for iværksættere
514 kr./md.A-kasse
139 kr./md.Fagforening

Optager iværksættere

4.7 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Frie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring.

 a-kasse for iværksættere
488 kr./md.A-kasse
Ingenfagforening

Optager iværksættere

4.3 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

FTF A-kasse er for alle og en af de billigste a-kasser.

Data opdateret: 15.02.2024

Hvorfor bør en iværksætter have en a-kasse?

At være iværksætter er en risikabel affære. Der er ingen garanti for, at din virksomhed bliver en succes, uanset hvor godt du planlægger, og uanset hvor dygtig du og dit team er. Derfor er det vigtigt at have en a-kasse, som kan hjælpe dig med at dække dine leveomkostninger, hvis din virksomhed fejler, og du står uden job.

En a-kasse giver dig et økonomisk sikkerhedsnet at falde tilbage på, mens du leder efter nyt arbejde, og det kan være med til at mindske den økonomiske stress, der følger med, når du er arbejdsløs. Hvis du overvejer at starte din egen virksomhed, skal du altså sørge for at være tilmeldt en a-kasse, så du ikke skal bekymre dig om din økonomiske fremtid, i tilfælde af at du desværre må stoppe som iværksætter for en tid.

Regler for optagelse af iværksættere

Der er som udgangspunkt ingen ekstra regler for selvstændige og iværksættere, når det kommer til at være medlem af en a-kasse. Det foregår på præcis samme måde, som hvis du er i et almindeligt arbejde.

Det kræver dog stadigvæk, at du har været medlem af en a-kasse i et år, hvis du vil have dagpenge fra den dag, du stopper med at drive virksomhed. Ellers skal du ofte vente i en periode, før du modtager dagpenge. Det anbefales derfor altid, at du er medlem af en a-kasse, når du starter som studerende, eller når du første gang lander et job. Ellers kan du gå glip af en del økonomisk hjælp.

Kan virksomheden fortsætte, selvom du er på dagpenge?

Som udgangspunkt kan du fortsætte med at være erhvervsdrivende og selvstændig ved at være på supplerende dagpenge. Det betyder dog, at dit iværksætteri er en bibeskæftigelse, og at du som hovedbeskæftigelse er jobsøgende. Du skal derfor være til rådighed for jobmarkedet, præcis som alle andre jobsøgende.

Det betyder også, at du skal kunne være klar til at tage imod en fuldtidsstilling, hvilket i mange situationer vil betyde, at din selvstændige virksomhed bliver svær at drive. Du kommer i hvert fald til at fokusere på din egen virksomhed i din fritid fremfor som hovedbeskæftigelse, som du ellers har været vant til.

Husk derudover også, at du kun kan være på supplerende dagpenge i 30 uger. Efter de 30 uger skal du ifølge reglerne stoppe med at drive virksomhed og fokusere 100 % på at finde et nyt arbejde. Der er derudover også en del andre regler, du skal være opmærksom på. Det er derfor en god idé at kontakte den a-kasse, du er medlem af, eller kontakte en a-kasse, du overvejer at melde dig ind i.

Så er du nemlig sikker på at have helt styr på reglerne for dine dagpenge, så du ikke pludselig kommer til at stå uden indkomst.

Hvordan defineres en iværksætter (fra en a-kasses synspunkt)

En a-kasse ser dig som udgangspunkt som iværksætter ligesom skat gør. Det vil sige, at skats definition af en iværksætter og selvstændig har stor indflydelse på a-kassens definition. A-kassen ser dig som selvstændig ud fra følgende faktorer:

  • Du driver virksomhed for egen regning med det formål at tjene penge.
  • Du har et CVR- eller SE-nummer med en omsætning på mere end 50.000 kr.
  • Du modtager B-indkomst, der beskattes som selvstændig virksomhed.
  • Du modtager løn uden lønaftale i din ægtefælles personligt ejede virksomhed.
  • Du modtager A-indkomst fra en virksomhed, hvor din ægtefælle eller familie ejer minimum halvdelen af stemmerne eller selskabets kapital.

Din a-kasse kan hjælpe dig med at finde ud, om du defineres som iværksætter i deres øjne, og hvilke regler du skal være ekstra opmærksom på, hvis du gerne vil modtage supplerende dagpenge.

Hvor meget får man som iværksætter i dagpenge?

Som iværksætter er du berettiget til de samme dagpenge som alle andre, men det afhænger, som med alle andre, om du er fuldtid eller deltidsansat.

Herunder kan du teste, hvor meget du kan få i dagpenge alt efter din forsikringstype og indtægt.

Det oplyse beløb er dog før skat. Skal man regne ud, hvad du får efter skat, vil udregningen f.eks. kunne se sådan her ud:

Hvis vi tager udgangspunkt i, at du betaler ca. 38% i skat og har 50.000 i fradrag om året (meget normalt for de fleste), vil en udregning af, hvad du får udbetalt efter skat med 2024-dagpengesatsen se således ud:

  • Månedligt fradrag = 50.000/12 = 4.166 kroner
  • Skattepligtigt beløb = 20.359 - 4.166 = 16.193 kroner
  • Skat = 16.193 * 0,38 = 6.153 kroner
  • Udbetalt efter skat = 20.359 - 6.153 = 14.206 kroner

I eksemplet får du altså 14.206 kroner udbetalt af dine dagpenge, når skatten og fradrag er trukket fra.

Du kan selv prøve at erstatte skatteprocenten og fragdraget med dine egne tal.

  Skrevet af: Redaktionen     20-10-2022     Skrevet i: Stillinger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *A-kasse nyheder

Du kan få dagpenge ved dem alle, men hvad kan a-kasserne ellers?

2024 byder på forhøjet kontingent for alle medlemmer af a-kasser

Hvad gør man, hvis man ikke er medlem af en fagforening?

A-kasse for medlemmer af finansforbundet

I september blev der rundet 3 mio. lønmodtagere

Læs også

Bedste A-kasse i 2024

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2024 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasser 2024

I denne artikel sammenligner vi de A-kasser som pt. er på marked. Hvem er bedst, hvem er billigst og hvem er størst? Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste fagforening

Fagforeninger er bestemt ikke billige, og derfor kan det være en god idé at vælge en af de billigste på markedet. Mød f.eks. den billigste fagforening lige nu i denne guide Læs mere...


Fagforening priser

Lige som med a-kasser, er der stor, hvis ikke endnu større, forskel på priserne på fagforeningerne. Vi giver dig et komplet overblik med denne guide til fagforening priser Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Kategorier

A-kasse

A-kasser

Byer

Fagforening

Fagforening efter job

Guides og hjælp

Infografikker

Ledighed

Nyheder

Uddannelse og karriere

Udmeldelse

Udmeldelse af fagforening