Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

A-kasse & fagforening for piloter

A-kasse for piloter

Flyvebranchens Personale Union anbefaler, at du som pilot melder dig ind i Min A-kasse . Min A-kasse er en af de billigste a-kasser på markedet, og koster kun  506,-/md. Læs mere om Min A-kasse (2024 pris).

Min A-kasse har en høj medlemstilfredshed, hvilket du også kan læse mere om i vores artikel om de bedste a-kasser.

Selvom Flyvebranchens Personale Union anbefaler en bestemt a-kasse er dette dog ikke ensbetydende med, at du skal vælge dem.

Du har nemlig som pilot frit valg på alle hylder, og du kan vælge præcis den a-kasse du ønsker. Derfor har vi herunder lavet en liste med a-kasser, som du som pilot kan melde dig ind i.

4 gode a-kasser for piloter

Vi har herunder fundet 4 af de bedste og billigste tværfaglige a-kasser, hvor piloter kan melde sig ind. Hvis a-kasserne også tilbyder fagforening, er prisen for dette også angivet.

 a-kasse for piloter
497 kr./md.A-kasse
69 kr./md.Fagforening

Optager piloter

4.5 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.

 a-kasse for piloter
527 kr./md.A-kasse
74 kr./md.Fagforening

Optager piloter

4.3 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Ase er en rigtig god all-round a-kasse og fagforening.

 a-kasse for piloter
514 kr./md.A-kasse
139 kr./md.Fagforening

Optager piloter

4.7 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Frie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring.

 a-kasse for piloter
488 kr./md.A-kasse
Ingenfagforening

Optager piloter

4.3 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

FTF A-kasse er for alle og en af de billigste a-kasser.

Data opdateret: 15.02.2024

Fagforening for piloter

Som pilot er det også en rigtig god idé at have en fagforening. Jobsituationen kan være usikker, og der er i høj grad for organisering blandt medarbejderne – men hvilken fagforening skal du vælge som pilot?

Der findes primært to fagforeninger i Danmark, der organiserer piloter. Den ene er Flyvebranchens Personale Union (FPU), der har organiseret piloter siden 1970, og den anden er Dansk Metal, der i 2021 begyndte at organisere piloter efter at have optaget Dansk Pilotforening (DPF).

FPU er Danmarks største fagforening for piloter målt på antal medlemmer og antallet af overenskomster. FPU organiserer blandt andet piloterne i Norwegian, DAT, CityJet og Sunclass og tegner altså danske overenskomster med disse og mange andre selskaber. En overenskomst som disse sikrer dig ordentlige løn- og arbejdsvilkår. FPU er den eneste fagforening i Danmark, der både organiserer piloter, kabinepersonale, AFIS-operatører og helikopterpiloter, hvorfor du bliver en del af et stort netværk inden for hele den flyvende branche. Hos FPU får du adgang til specialiseret rådgivning og juridisk hjælp for netop piloter.

Dansk Metal har siden 2021 også organiseret piloter i Danmark. Det skete, da SAS-piloterne, der hidtil havde været organiseret i DPF, blev optaget i Dansk Metal. Derfor organiserer Dansk Metal primært piloter i SAS’ hovedselskab. Dansk Metal organiserer også piloterne i Mærsk’ luftfragtselskab Maersk Air Cargo samt kabinepersonalet i SAS’ hovedselskab. Piloterne og de kabineansatte organiseret i Dansk Metal udgør sammen med flyteknikere og flymekanikere brancheafdelingen Metal Luftfart.

Begge fagforeninger er en del af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Der findes billigere alternativer til både FPU og Dansk Metal i form af de tværfaglige fagforeninger, som du kan se i tabellen øverst på siden. Disse fagforeninger optager også piloter, men de har ikke branchekendskabet, som du ellers nyder godt af hos FPU.

Hvorfor bør piloter have en fagforening?

Uanset hvilken branche du er i, så er det altid en god idé at være meldt ind i en fagforening. En fagforening styrker sammenholdet på arbejdspladsen, men det er meget mere end blot et solidarisk sammenhold. Det kan vise sig at være utroligt vigtigt med en fagforening, når tingene spidser til.

Covid-19-nedlukningen har virkelig vist, hvor vigtigt det kan være med en stærk fagforening. Alle brancher blev ramt, men der var nogle, som blev ramt hårdere end andre. Det gælder især for luftfartsbranchen, der blev utroligt hårdt ramt af de mange restriktioner. Derfor bør især piloter have en fagforening, der kan varetage lønmodtagerens interesse.

Under Covid-19-nedlukningen spillede FPU en central rolle, da fagforeningen kæmpede for piloternes rettigheder og muligheder for certifikatfornyelse. FPU foreslog selv og fik gennemført en bevilling på 20 millioner kroner til certifikatfornyelser, som både dækkede ledige og nyuddannede piloter. FPU varetog opgaven med at administrere den såkaldte pilotpulje, hvor ledige piloter søgte om støtte til generhvervelse af certifikater.

En fagforening hjælper dog ikke kun, når tingene spidser til. Der er en tydelig sammenhæng mellem en given fagforenings styrke og de arbejdsforhold og lønninger, der er for lønmodtagere i branchen. Det vil sige: desto stærkere fagforening, desto bedre forhold på arbejdspladsen. I dag er der fagforeninger for alle, og det er vigtigt, at man vælger den rigtige. F.eks. har der været en kamp mellem de SAS-ansatte under strejken hos SAS, hvor SAS Akademikere og SAS Ledarklubb kritiserede pilotstrejken fra Dansk Metal med det udgangspunkt, at det kunne betyde en konkurs for SAS. Sagen med pilotstrejken hos SAS og Dansk Metal kunne potentielt set have haft konsekvenser for ingeniører, advokater og andre medarbejdere i administrationen hos SAS.

Hvilke fagforeninger henvender sig specifikt til piloter?

Det kan hurtigt blive kompliceret at danne sig et overblik over de mange fagforeninger i en specifik branche, fordi der ofte er mange forskellige faggrupper, erhverv og interesser på en arbejdsplads. Det er derfor vigtigt, at du undersøger, hvilken fagforening der har skrevet overenskomst med din arbejdsgiver. Du bør også undersøge, hvilken fagforening der bedst kan hjælpe dig i netop din situation.

Som det er antydet ovenfor, så er FPU den oplagte fagforening for piloter og kabineansatte i Danmark og resten af Rigsfællesskabet. Herudover henvender Dansk Metal sig til flyteknikere, flymekanikere samt piloter og kabineansatte i primært SAS’ hovedselskab.

Fagforeninger for piloter under uddannelse

Det kan være en god idé at undersøge nøje, hvilken fagforening du skal vælge, da de hver især tilbyder forskellige ordninger, som kan være til gavn for dig. Hvis du er under uddannelse, så kan du også vælge en af de mange andre fagforeninger, men det er klart en fordel at vælge en fagforening med kendskab til branchen.

Hos FPU får du gratis medlemskab, mens du er under uddannelse. Fagforeningen for piloter holder kurser specifikt til pilotelever og tilbyder mange medlemsfordele til studerende. Eksempelvis attraktive priser hos bank og forsikringer samt rådgivning om jobmuligheder. Dansk Metal, der er en sammenfatning af en a-kasse og en fagforening, optager også studerende med gratis a-kasse i Dansk Metals egen a-kasse, ligesom fagforeningen har spillet en stor rolle i det såkaldte Lærlingeopgør for håndværksuddannelser.

FPU og Dansk Metal kan have samme interesser, men det er ikke altid, at de tilbyder det samme. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad de helt konkret tilbyder, når du skal vælge fagforening. Det kan have en ret stor betydning for din hverdag generelt at have en a-kasse til at støtte op om dig. Det kan også have en stor betydning, hvis du f.eks. skulle blive arbejdsløs, så du kan komme godt videre i processen. Både fagforeninger og a-kasser giver en tryghed og sikkerhed i erhvervslivet.

Hvad laver en pilot?

Som pilot er dit arbejde at føre et fly sikkert fra start til landing. Piloten har ansvaret for sine passagerers sikkerhed under hele turen. Derfor er det vigtigt, at piloten kender til trafikreglerne for lufttrafik og ved, hvordan man flyver et bestemt luftfartøj. Nogle af pilotens arbejdsopgaver vil bestå i blandt andet at indhente oplysninger om vejr, rute og passagertal samt udarbejde en driftsflyveplan.

I dag fungerer det meste af flyvningen ved hjælp af en avanceret computer. Som pilot er det derfor din opgave at overvåge flyvningen og flyets instrumenter. Derudover har piloten ansvaret for rutinetjek af tekniske systemer, udstyr og brændstofforsyning, ligesom vedkommende generelt skal sikre, at flyvningen forløber planmæssigt.

Hvis der sker noget uforudset under flyvningen, skal piloten gribe ind. Piloten skal kunne håndtere pressede situationer ud fra sin viden om eksempelvis aerodynamik samt aeroplan- og motorlære.

Piloter arbejder typisk i luftfartsselskaber, mindre flyfirmaer, flyskoler eller selvstændigt med egen virksomhed. Arbejdstiden varierer en del, og mange piloter arbejder ofte i weekenden og uden for almindelig arbejdstid. Piloter, der rejser på de lange ture, kan opleve at være hjemmefra i perioder.

Som pilot er der mange gode karriereveje, hvor du kan specialisere dig inden for blandt andet flyvning med charterfly, taxaflyvning, helikopterflyvning og fragtfly. Uddannelsen til pilot varer typisk to til fire år, og det er en privat uddannelse, som du selv skal finansiere.

Hvad kan en pilot bruge en a-kasse til?

Som pilot kan du med fordel være medlem af en a-kasse, så du er sikret økonomisk støtte i tilfælde af ledighed. Når du er medlem af en a-kasse, optjener du anciennitet til at kunne modtage dagpenge, hvis du skulle miste dit job. En a-kasse er en form for sikkerhedsnet, der sikrer, at du ikke pludselig står uden nogen som helst indkomst. Hvis du mister dit arbejde som pilot, vil en a-kasse også ofte kunne hjælpe dig med dit CV samt andre relevante arbejdsopgaver, så du hurtigst muligt kommer tilbage i job. I nogle a-kasser er det desuden muligt at få tilbudt forskellige kurser, som kan styrke din viden.

Derudover er der nogle særlige ting, som kan påvirke din jobsikkerhed som pilot. Covid-19 og finanskriser er blot et par eksempler på situationer, der tidligere har sendt piloter ud i arbejdsløshed. Derudover vil de fleste piloter have skiftende arbejdsgiver i løbet af karrieren, da de typisk arbejder et eller flere steder for at samle erfaring. Hvis du som pilot vil være sikker på blandt andet at modtage dagpenge, hvis du bliver ledig, så kan du med fordel melde dig ind i en a-kasse.

  Skrevet af: Redaktionen     05-07-2021     Skrevet i: Stillinger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *A-kasse nyheder

Du kan få dagpenge ved dem alle, men hvad kan a-kasserne ellers?

2024 byder på forhøjet kontingent for alle medlemmer af a-kasser

Hvad gør man, hvis man ikke er medlem af en fagforening?

A-kasse for medlemmer af finansforbundet

I september blev der rundet 3 mio. lønmodtagere

Læs også

Bedste A-kasse i 2024

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2024 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasser 2024

I denne artikel sammenligner vi de A-kasser som pt. er på marked. Hvem er bedst, hvem er billigst og hvem er størst? Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste fagforening

Fagforeninger er bestemt ikke billige, og derfor kan det være en god idé at vælge en af de billigste på markedet. Mød f.eks. den billigste fagforening lige nu i denne guide Læs mere...


Fagforening priser

Lige som med a-kasser, er der stor, hvis ikke endnu større, forskel på priserne på fagforeningerne. Vi giver dig et komplet overblik med denne guide til fagforening priser Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Kategorier

A-kasse

A-kasser

Byer

Fagforening

Fagforening efter job

Guides og hjælp

Infografikker

Ledighed

Nyheder

Uddannelse og karriere

Udmeldelse

Udmeldelse af fagforening