Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

A-kasse & fagforening for vikarer

A-kasse for vikarer

Selvom du som vikar arbejder i en tidbegrænset stilling, er det altid en god idé at være medlem af en a-kasse samt fagforening, da du med en vikar-stilling sagtens kan optjene ret til dagpenge efter din vikar-ansættelse måske er ophørt. Rigtig mange vikarer vælger f.eks. i disse dage Det Faglige Hus , som er en god allround a-kasse og fagforening.

Som vikar kan du frit vælge hvilke a-kasse og fagforening du vil melde dig ind i, og der er ikke krav til at du vælger en a-kasse som har speciale indenfor det område, hvor du er vikar.

Du kan sagtens vælge en af de tværfaglige a-kasse, som optager alle og som ikke specialiserer sig i nogen bestemt faggruppe. De tværfaglige a-kasser, og deres tilhørende fagforeninger, er typisk også lidt billigere.

4 gode a-kasser for vikarer

Vi har herunder fundet 4 af de bedste og billigste tværfaglige a-kasser, hvor vikarer kan melde sig ind. Hvis a-kasserne også tilbyder fagforening, er prisen for dette også angivet.

 a-kasse for vikarer
497 kr./md.A-kasse
69 kr./md.Fagforening

Optager vikarer

4.4 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.

 a-kasse for vikarer
527 kr./md.A-kasse
74 kr./md.Fagforening

Optager vikarer

4.3 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Ase er en rigtig god all-round a-kasse og fagforening.

 a-kasse for vikarer
514 kr./md.A-kasse
139 kr./md.Fagforening

Optager vikarer

4.6 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Frie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring.

 a-kasse for vikarer
484 kr./md.A-kasse
Ingenfagforening

Optager vikarer

3.9 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Akademikernes er en billig a-kasse med fokus på akademikere.

Data opdateret: 08.04.2024

Hvad laver en vikar?

Som vikar kan du arbejde i mange forskellige sammenhænge, da en vikar typisk ikke er ansat på faste ansættelsesvilkår. Når du arbejder som vikar, vil du ofte være ansat i en bestemt periode. Som vikar har du en unik mulighed for at tilegne dig en masse viden og erfaring, som du kan bruge i din jagt efter et fuldtidsjob. I nogle tilfælde kan et vikarjob faktisk være den mest direkte vej til en fuldtidsstilling, og det er desuden rigtig sundt for dit CV at komme ud at arbejde i forskellige virksomheder.

Hvis du gerne vil arbejde som vikar, kan du med fordel melde dig ind i et vikarbureau. Der findes rigtig mange forskellige bureauer, så du kan med stor sandsynlighed finde et sted, der passer til dine ønsker og behov. Når du er registreret i deres system, kan du blive sendt ud som vikar.

Som vikar er dit arbejde at overtage et arbejde eller en stilling fra en anden i en kortere periode i dennes fravær. Der findes vikarer i mange forskellige brancher, og du kan eksempelvis arbejde som både lærervikar, vikarpræst eller lægevikar. Uanset om du som vikar bliver ansat gennem et vikarbureau eller direkte i virksomheden, vil du blive behandlet som andre ansatte. Du kan derfor være sikker på, at du kommer til at udføre arbejde som enhver anden medarbejder i virksomheden.

Hvorfor skal man som vikar være medlem af en a-kasse?

Når du er ansat som vikar i en tidsbegrænset stilling, kender du typisk ikke datoen for sidste arbejdsdag på forhånd. Som vikar kan du være ansat tidsbegrænset på forskellige måder. Hvis du som vikar eksempelvis er opgavebestemt ansat, vil det sige, at du har sidste arbejdsdag, når denne opgave er løst. I kontrakten bør et forventeligt tidspunkt for ophør af ansættelsen fremgå, så du ved, hvor lang du kan forvente, at ansættelsen er. Med den usikre slutdato kan det være en god idé at melde sig ind i en a-kasse, så du er økonomisk sikret, hvis du bliver færdig med opgaven før aftalt tid.

Det samme gælder, hvis din ansættelse som vikar er begivenhedsbestemt. Som vikar kan du eksempelvis være ansat, indtil en medarbejder vender tilbage fra barsel, eller en langtidssygemeldt melder sig rask. Derfor kan det være en fordel at være medlem af en a-kasse, så du som vikar er sikret økonomisk støtte i tilfælde af ledighed. Når du er medlem af en a-kasse, optjener du anciennitet til at kunne modtage dagpenge, hvis du skulle miste dit job.

Hvorfor bør vikarer have en fagforening?

Midlertidigt ansatte som vikarer har typisk færre fordele og kan i nogle tilfælde også lettere miste stillingen igen, da en vikar ikke er en fuldtidsansat. De kan blive betalt mindre end fastansatte og have en lavere jobsikkerhed. Det kan være meget uretfærdigt, især når vikarer udfører det samme arbejde som fastansatte.

En fagforening kan hjælpe dig som vikar med at få en retfærdig behandling fra din arbejdsgiver. En fagforening kan forhandle om bedre løn og fordele og kan hjælpe med at beskytte dit job i tilfælde af afskedigelser eller nedskæringer. En fagforening kan også være en hjælpende hånd til juridiske sager. Det kan specielt være smart, hvis du er vikar flere steder eller ofte skifter arbejdsplads som vikar. Så har du nemlig flere kontrakter og muligheder, du skal holde styr på.

Hvilke fagforeninger henvender sig specifikt til vikarer?

Når det kommer til vikararbejde, findes der faktisk ikke fagforeninger, der specifikt henvender sig udelukkende til vikarer. Derfor kan du tilmelde dig en hvilken som helst fagforening og få den hjælp, du har brug for på din arbejdsplads. Det kan dog være en klar fordel at tilmelde dig en fagforening, der har erfaring inden for det arbejde, du gerne vil arbejde med.

Hvis du har været vikar på flere forskellige arbejdsområder, kan det være en god idé at tilmelde dig en af de større fagforeninger som HK , eller Det Faglige Hus , så du med sikkerhed kan få hjælp af professionelle folk, der har erfaring med dit nye og fremtidige arbejdsområde.

Når du er ansat som vikar i en virksomhed, er du nemlig omfattet af vikarloven. Det betyder, at du skal have samme vilkår i forhold til aflønning, ferie, overarbejde, pension og meget mere. Du bør derfor altid være medlem af en fagforening, der kan hjælpe dig som vikar, hvis du oplever, at din arbejdsplads ikke har styr på reglerne.

Fagforening for vikarer under uddannelse

Lige meget hvilken uddannelse du er i gang med, kan du, efter uddannelsen er færdig, ende med at blive vikar. En vikarstilling er en god start på erhvervslivet, da det kan give muligheder for en fastansættelse senere hen. Man kan ikke uddanne sig som vikar, og derfor findes der heller ikke fagforeninger til vikarer under uddannelse.

Men fordi du alligevel godt kan ende med at blive vikar på tidspunkt, er det en god idé at finde en fagforening, der kan hjælpe dig med dit arbejdsområde. Arbejder du eksempelvis inden for marketing, bør du finde en fagforening, der har fokus på dette område. Så er sandsynligheden for, at du kan få den rigtige hjælp, større, også selvom du skulle blive vikar for en periode.

  Skrevet af: Redaktionen     05-07-2021     Skrevet i: Stillinger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *A-kasse nyheder

Hvad hedder en a-kasse og dagpenge på engelsk?

Unemployment insurance funds in Denmark | Complete guide in English

Er du en af dem, der får flere penge?

Den nyeste arbejdskraftundersøgelse viser, at jobomsætningen er faldet

Du kan få dagpenge ved dem alle, men hvad kan a-kasserne ellers?

Læs også

Bedste A-kasse i 2024

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2024 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasse priser 2024

Stort overblik over a-kasse priser lige nu. Sammenlign priser på tværs af a-kasse og få en forståelse for, hvorfor nogle koster mere end andre. Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste fagforening priser

Fagforeninger er bestemt ikke billige, og derfor kan det være en god idé at vælge en af dem, hvor prisen ikke er for høj. Mød f.eks. den billigste fagforening lige nu i denne guide Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Kategorier

A-kasse

A-kasser

Byer

Fagforening

Fagforening efter job

Guides og hjælp

Infografikker

Ledighed

Nyheder

Uddannelse og karriere

Udmeldelse

Udmeldelse af fagforening