A-kasse og fagforening for humanister
Som humaniora uddannet, er der mange muligheder, når det kommer til valg af a-kasse og fagforening. Det handler i høj grad om, hvad du arbejder med, men herunder har vi alligevel kigge på et række af de klassiske a-kasse valg for humanister
Hvilke a-kasser og fagforeninger anbefales til humanister?
Der er ingen krav til, hvilken a-kasse man som humanist skal melde sig ind i, og lang de fleste vælger en traditionel tværfaglige a-kasse, da de typisk er lidt billigere end de mere specialiserede. Husk på, at det ikke er din a-kasse de rådgiver dig i forhold til jobsøgning, ansættelsesforhold osv. Det er din fagforening der gør det. Din a-kasse står primært for udbetaling af dagepenge, og derfor giver det for mange bedst mening blot at vælge den billigste tværfaglig a-kasse og så måske en mere specialiseret fagforening.
4 gode a-kasser for humanister
Vi har herunder fundet 4 af de bedste og billigste tværfaglige a-kasser, hvor humanister kan melde sig ind. Hvis a-kasserne også tilbyder fagforening, er prisen for dette også angivet.
Optager humanister
4.4 / 5 på Trustpilot
Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.
Optager humanister
4 / 5 på Trustpilot
Akademikernes er en billig a-kasse med fokus på akademikere.
Optager humanister
4.6 / 5 på Trustpilot
Krifa er en solid a-kasse med et billigt kontingent.
Optager humanister
4.4 / 5 på Trustpilot
Frie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring.
Data opdateret: 15.01.2025
Genrelt kan følgende a-kasser anbefales til humanister:
- MA A-kasse
- Det Faglige Hus a-kasse
- Akademikernes a-kasse
- Krifa a-kasse
- Frie a-kasse
Hvorfor bør man som humanist melde sig ind i en a-kasse?
Du har sikkert hørt om a-kasser, hvis du enten er studerende på en videregående uddannelse eller helt ny på arbejdsmarkedet. En a-kasse kaldes også en arbejdsløshedskasse. Det er en organisation, som man betaler for at være medlem af, og til gengæld udbetaler de, hvis man bliver ledig, et månedligt beløb, så man kan betale sine regninger. Det er muligt at blive medlem af langt de fleste a-kasser både som ledig, studerende, lønmodtager, selvstændig og freelancer.
Ligesom alle andre faglige områder kan humaniora være ramt af høj ledighed eller usikre vilkår på arbejdsmarkedet. Her kan en a-kasse virkelig give ro i sindet på det finansielle punkt. En a-kasse udbetaler nemlig dagpenge og sygedagpenge til deres medlemmer. Der er selvfølgelig krav, som ledige medlemmer skal efterleve, for at få udbetalt disse dagpenge. Kravene variere fra a-kasse til a-kasse, men det bunder hovedsageligt i at søge arbejde og møde op til aftalte møder.
Derudover er en a-kasse også en organisation, som hjælper dig videre i job. A-kasser, som henvender sig specifikt til humanister, har kurser og andre fordele, som gør det nemmere for ledige humanister at finde arbejde. Hos din a-kasse kan du som humanist få sparring om netop din situation – og de konsulenter, du møder, har som oftest erfaring med lignende situationer.
Helt kort kan man sige, at a-kassen hovedsageligt hjælper dig, mens du er ledig. Derfor er det altid en god idé at være medlem, selv hvis man er i arbejde, for så er man sikret, hvis man mister det arbejde.
Fagforeninger for humanister | Her er dine muligheder
Der er flere a-kasser, som også har en tilhørende fagforening. Ved at være medlem af både a-kasse og fagforening kan du typisk spare lidt penge. Specifikt for humanister er Dansk Magisterforening (DM) et populært valg. Denne fagforening er tilknyttet Magistrenes A-kasse (MA) . Medlemskab af begge er ikke et krav, men det gør det helt klart nemmere at finde et godt job med kompetent og branche-specifik rådgivning. Der er selvfølgelig også sjove medlemsfordele, såsom rabatter og tilbud.
Et alternativ, som henvender sig til de sprogligt og kommunikativt uddannede humanister, er Kommunikation og Sprog. Kommunikation og Sprog (KS) er for de humanister, der arbejder med kommunikation, marketing og sprog. Denne fagforening er tilknyttet A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS) . Mange humanister arbejder inden for det bredere, kommunikative felt, og derfor kan denne fagforening og a-kasse være et godt alternativ til DM.
På den anden side af spektret findes de gule fagforeninger. Gule fagforeninger er totalt upolitiske, og samtidig står de typisk alene. Ergo kan du ikke få en a-kasse fra samme organisation, hvis du vælger en gul fagforening, da der ganske enkelt ikke er nogen a-kasse. De gule fagforeninger er ildeset blandt traditionelle fagforeninger. Dette skyldes, at gule fagforeninger har et bredere appel. Med en gul fagforening er det altså ikke sikkert, at du kan modtage rådgivning og vejledning, som passer til din branche.
Du kan se en komplet liste med fagforening priser her.
Hvilke humanist-jobs findes der?
Humaniora er et bredt felt. Det er også kaldet ”ikke-professionsrettet”, fordi det er op til den individuelle humanist at danne sig en specialiseret profil. Langt størstedelen af humanister er uddannede inden for sprog og/eller kunst.
Langt de fleste humanister har kompetencer inden for kommunikation, formidling og undervisning, projektbaseret arbejde og lignende. Disse kompetencer kan give arbejde inden for flere brancher. Ved at specialisere sig i for eksempel projektstyring kan en humanist blive leder. Ved at specialisere sig i formidling kan en humanist blive underviser eller forsker.
Humanister er særligt stærkt repræsenteret inden for undervisning. Dette er fordi mange af de sproglige uddannelser (dansk, engelsk, tysk, spansk og fransk) kræver et sidefag. Dette giver humanister undervisningskompetencer i to eller flere fag.
Inden for de sidste par år har Danmark set en stigning i humanister, hvilket vil sige, at humanister langsomt strømmer ud i nye brancher. Nye humanister er eksempelvis ofte hyret inden for handelsbranchen, hvor kommunikation kan gøre en kæmpe forskel. Humanister er også kommet til IT-branchen, forskellige jobs baseret på rådgivning, rejsebureauer og lignende inden for de sidste par år.