Denne side indeholder annoncør-links

A-kasse og fagforening for udlændinge

A-kasse og fagforening for udlændinge

I denne artikel kigger vi på a-kasse og fagforening for udlændinge, da der er visse regler og muligheder, som du som udlænding i Danmark skal være opmærksom på.

Hvilke a-kasser anbefales til udlændinge?

Lige som for alle andre, så afhænger valget af a-kasse og fagforening ikke af, hvor du kommer fra og dit forhold til Danmark, men nærmere hvilke faggruppe/branche du hører til. Hvis du er i tvivl om, hos hvilken a-kasse, du hører til, kan du altid melde dig ind i en af de tværfaglige a-kasse, som typisk er billige a-kasse, der optager alle uanset deres faglige baggrund.

I tabellen herunder har vi fundet en lang række tværfaglige a-kasser (dem som optager ALLE, inklusiv udlændinge), måske en af disse a-kasser er noget for dig?

4 gode a-kasser for udlændinge

Vi har herunder fundet 4 af de bedste og billigste tværfaglige a-kasser, hvor udlændinge kan melde sig ind. Hvis a-kasserne også tilbyder fagforening, er prisen for dette også angivet.

 a-kasse for udlændinge
497 kr./md.A-kasse
69 kr./md.Fagforening

Optager udlændinge

4.4 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.

 a-kasse for udlændinge
484 kr./md.A-kasse
Ingenfagforening

Optager udlændinge

4 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Akademikernes er en billig a-kasse med fokus på akademikere.

 a-kasse for udlændinge
514 kr./md.A-kasse
139 kr./md.Fagforening

Optager udlændinge

4.4 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Frie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring.

 a-kasse for udlændinge
488 kr./md.A-kasse
Ingenfagforening

Optager udlændinge

3.9 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

FTF A-kasse er for alle og en af de billigste a-kasser.

Data opdateret: 10.12.2024

Følgende a-kasser kan anbefales til udlændinge:

  • Det Faglige Hus a-kasse
  • Akademikernes a-kasse
  • Frie a-kasse
  • FTF A-kasse

Krav og regler, når du ikke er fra et EU/EØS-land

Er du interesseret i at blive medlem af en a-kasse og/eller fagforening, men har du statsborgerskab i et land, der ikke er med i EU/EØS-området?

EU-området er meget ligetil: Det er samtlige lande, der er medlem i EU. Hvis du har statsborgerskab i Belgien, Bulgarien, (græsk) Cypern, Danmark, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Kroatien, Estland, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Rumænien, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig, kan du modtage dagpenge på normale vilkår.

Derudover findes der EØS-landene. EØS står for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde. Dette inkluderer samtlige EU-lande og derudover Schweiz, Liechtenstein, Island og Norge. Hvis du er statsborger i et af disse fire lande, kan du også modtage dagpenge på normale vilkår.

Det er kun hvis du er fra et land, som ikke er i EU/EØS-området, at der gælder særlige krav og regler. Borgere, som er fra disse lande, kaldes også for 3. landsborgere. 3. landsborgere skal have et grundlag for at opholde sig i Danmark på længere tid. Eksempelvis kan man således få arbejdstilladelse eller opholdstilladelse.

Det er derfor et krav til 3. landsborgere, at de enten har arbejds- eller opholdstilladelse, hvis de vil søge dagpenge. Du kan få arbejds- eller opholdstilladelse, hvis du opfylder et af de efterfølgende krav:

  • Du hører ind under erhvervsordning (arbejde i Danmark)
  • Du hører ind under studieordning (studerende i Danmark)
  • Du har familie, der hører ind under erhvervs- eller studieordning
  • Du er familiesammenført i Danmark
  • Du er flygtning

Er du 3. landsborger med arbejds- eller opholdstilladelse, har du præcis de samme rettigheder som herboende danskere (altså danskere, som arbejder i Danmark). Dette er fordi, der i Danmark er krav om ligebehandling. Altså kræves det af systemet, at 3. landsborgere behandles på samme måde som herboende danskere.

Der eksisterer dog særlige betingelser for personer, som hører ind under erhvervsordningerne eller studieordningerne, hvis de vil søge dagpenge. Dette er selvfølgelig fordi man har almindelig lønindkomst eller SU, hvis man hører ind under erhvervs- eller studieordningerne. Efter seks måneder uden arbejde skal man tage hjem til det land, som man har statsborgerskab i.

Hvis man som 3. landsborger med arbejdstilladelse er blevet uforskyldt ledig, har man 6 måneder til at finde ny ansættelse. I disse seks måneder kan man modtage dagpenge ud fra de gældende regler. Altså skal man have været medlem af en a-kasse i minimum 12 måneder før sin første dags ledighed.

Hvis man har et Greencard eller etableringskort, kan man søge om medlemskab i fagforening og a-kasse på lige fod med herboende danskere. Bemærk dog at Greencards ikke udstedes efter 2016, men kan forlænges.

Hvis man som 3. landsborger har opholdstilladelse via studieordning, er ens opholdstilladelse selvfølgelig betinget af, at man færdiggør sine studier. Dropper man ud eller afslutter på anden vis sine studier, før man er færdig, kan man ikke få udbetalt dagpenge eller blive medlem i a-kasse, da man skal forlade landet.

Hvis man som 3. landsborger færdiggør enten en kandidatgrad eller en ph.d.-grad, kan man få en opholdstilladelse, som gør det muligt at blive og søge arbejde i Danmark, altså et etableringskort.

Det kan på ethvert tidspunkt kræves, at du fremviser din arbejds- eller opholdstilladelse, og krav om ligebehandling har intet at sige i dette henseende. Din valgte a-kasse kan for eksempel kræve, at du fremviser din arbejds- eller opholdstilladelse i forbindelse med udbetaling af dagpenge eller optagelse af medlemskab.

Hvad med fagforening for udlændinge?

Når det kommer til valg af a-kasse og fagforening, gælder de samme regler for 3. landsborgere, som gælder for herboende danskere. Den enkelte a-kasse eller fagforening kan ikke afvise dig på baggrund af, at du er 3. landsborger, så længe du kan fremvise din arbejds- eller opholdstilladelse.

Vil du derfor gerne søge om medlemskab i en fagforening, skal du blot huske på de samme faktorer, som herboende danskere skal:

  • Find en fagforening, der passer til din branche. Se evt. vores liste med fagforening priser.
  • Find ud af, om din valgte fagforening har en tilhørende a-kasse (eller vice versa)
  • Afklar med dig selv, om du vil have traditionel eller gul fagforening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *



A-kasse nyheder

Hos disse a-kasser er der flest ledige medlemmer

Nye kontingentregler hos HK fagforening

Sådan skifter du fagforening

HK inkluderer nu automatisk lønsikring i dit medlemskab

Hvad er en OK-fagforening?

Læs også

Bedste A-kasse i 2024

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2024 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasse priser 2024

Stort overblik over a-kasse priser lige nu. Sammenlign priser på tværs af a-kasse og få en forståelse for, hvorfor nogle koster mere end andre. Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste fagforening priser

Fagforeninger er bestemt ikke billige, og derfor kan det være en god idé at vælge en af dem, hvor prisen ikke er for høj. Mød f.eks. den billigste fagforening lige nu i denne guide Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Kategorier

A-kasse

A-kasser

Byer

Fagforening

Fagforening efter job

Guides og hjælp

Infografikker

Ledighed

Nyheder

Uddannelse og karriere

Udmeldelse

Udmeldelse af fagforening