A-kasse og fagforening for unge

A-kasse og fagforening for unge

Man skal allerede som ung overveje, hvilken a-kasse og fagforening man skal melde sig ind i. I denne artikel kigger vi derfor på a-kasser og fagforeninger for unge.

Hvilke a-kasser anbefales til uge?

Der er ingen a-kasse, som direkte anbefales til unge, og som man kan kalde den bedste a-kasse. For de fleste kan det derfor godt betale sig blot at finde den billigste a-kasse på markedet. Ved du dog, at du kommer til at arbejde indenfor en bestemt branche eller fag, kan du også undersøge, hvilke a-kasser der specialiserer sig i netop dit område.

Ved du ikke endnu, hvad du vil kan du bruge vores tabel herunder, til at finde en god a-kasse, som måske også er i den billige ende. Husk på, at prisen på a-kasse ikke har indvirkning på, hvor meget du kan få i dagpenge – dette er ens liggyldigt, hvilken a-kasse du er medlem af.

Billigste A-kasser Pris
Det Faglige Hus a-kasseDet Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening 487 kr.per md. LÆS MERE
FTF A-kasse a-kasseFTF A-kasse er for alle og en af de billigste a-kasser 468 kr.per md. LÆS MERE
Populært valg
Min A-kasse a-kasseMin A-kasse er en god og billig a-kasse for alle! 490 kr.per md. LÆS MERE
Ase a-kasseAse er en rigtig god all-round a-kasse og fagforening 514 kr.per md. LÆS MERE
Krifa a-kasseKrifa er en solid a-kasse med et billigt kontingent 505 kr.per md. LÆS MERE
Akademikernes A-kasse a-kasseAkademikernes A-kasse er en billig a-kasse med fokus på akademikere 467 kr.per md. LÆS MERE
Frie a-kasseFrie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring 498 kr.per md. LÆS MERE
Business Danmark a-kasseBusiness Danmark er perfekt til dig der arbejder med salg 490 kr.per md. LÆS MERE
Lederne a-kasseLederne er en billig a-kasse primært målrettet ledere 480 kr.per md. LÆS MERE
CA A-kasse a-kasseCA A-kasse er for dig der bl.a. arbejder med økonomi 505 kr.per md. LÆS MERE
FOA a-kasseFOA er for dig der arbejder med social & sundhed 519 kr.per md. LÆS MERE
3F a-kasse3F er en relativt billig a-kasse med stor lokal tilstedeværelse 524 kr.per md. LÆS MERE
MA A-kasse a-kasseMA A-kasse er primært for dig med en længere uddannelse 502 kr.per md. LÆS MERE
Data senest opdateret: 02.07.2021

Hvorfor bør man som ung melde sig ind i en a-kasse?

En a-kasse kan virke som en ting, man først bør melde sig ind i, når man bliver færdig med sin uddannelse. Da mange unge (mellem 18 og 25 år) er under uddannelse, tænker de derfor, at de lige så vel kan vente med a-kassen til senere. Dette er dog en farlig misforståelse, der kan koste en mange penge. Som hovedregel skal man nemlig have været medlem af en a-kasse i 12 måneder, før man kan få udbetalt dagpenge.

Det kan derfor altid betale sig at melde sig ind i en a-kasse, mens man er under uddannelse, og man bør melde sig ind minimum 12 måneder før man regner med at blive færdig med uddannelsen. Så er man sikret 2 års dagpenge på dimittendsats, når man er færdig. Dimittendsatsen ligger på maksimalt 15.844 kr per måned i 2021. Bliver man ledig efter minimum 6 måneders ansættelse, får man en anden sats, der typisk er højere end dimittendsats.

En a-kasse betaler altså betydeligt mere i dagpenge, end man får udbetalt på kontanthjælp. Kontanthjælp er ”den sidste udvej” til månedlig indkomst for ledige danskere, der ikke skal på efterløn, sygedagpenge eller ikke behøver almindelig indkomst. Derfor er en a-kasse en god idé for studerende og unge, så de er sikret indkomst efter endt uddannelse.

En trist sandhed er desuden, at unge kan tage længere tid om at komme i job på grund af manglende erfaring. Her menes der både manglende erfaring i den nyligt uddannedes branche og manglende erfaring med at være jobsøgende.

Heldigvis kan en a-kasse hjælpe med både finansiel støtte (som nævnt foroven) og desuden tilbyde kurser, efter- og videreuddannelse og flere ting, som gør det nemmere at lande sit første job.

Findes der fagforeninger for unge?

Fagforeninger er foreninger, som passer på arbejderes interesser på arbejdspladsen. En fagforening er tilpasset præcis den branche, som den opererer indenfor. Der findes selvfølgelig også fagforeninger, der arbejder bredere. Som udgangspunkt er der altså ikke fagforeninger, som er specialiseret unge ledige. Det anbefales altid, at du søger en fagforening, der kan varetage dine interesser. Et godt udgangspunkt er derfor at få fagforening, der hvor du har a-kasse. Du kan se et komplet overblik over fagforening priser her.

Som udgangspunkt anbefales det dog ikke at få fagforening som studerende. Mange fagforeninger vil selvfølgelig stadig gerne have, at unge studerende bliver medlem. Derfor tilbyder de som oftest et rigtig billigt kontingent til alle studerende, og desuden finder de tit på events og tilbud til deres studerende medlemmer. Om du specifikt skal søge medlemskab er dog op til dig selv.

Dagpengeregler, hvis du er under 25 år

Der gælder særlige dagpengeregler, hvis du er under 25 år. Dette er fordi det menes, at personer under 25 år, som er arbejdssøgende, i stedet bør færdiggøre en uddannelse. De særlige regler, der gælder for ledige, der er under 25 år gamle, kaldes også for ”ungereglerne”. Reglerne er mere eller mindre vedtaget for at få unge gennem en uddannelse på normeret tid og ordinære vilkår.

Bemærk, at ungereglerne ikke gælder, hvis du er dimittend og under 25 år gammel. Ungereglerne gælder kun de, der ikke har færdiggjort en dimittenduddannelse. Dimittenduddannelser er uddannelser, der opfylder følgende krav:

  • Uddannelsen skal enten være SU-berettiget eller være en lærlinge- eller elevuddannelse
  • Uddannelsen skal vare mindst 18 måneder (1½ år)

Den overordnede hovedregel for dagpengemodtagere, som er under 25 år, er, at de har ret til almindelige dagpenge det første halve år af deres dagpengeperiode. Er du ledig i længere tid end dette, får du derefter 50 % af højeste dagpengesats. Højeste dagpengesats i 2021 er 19.322 kroner. Altså får du i resten af din dagpengeperiode kun halvdelen.

Mange a-kasser er imod unge-reglerne, fordi de i deres helhed er indviklede og svære at forklare til medlemmer. Unge dagpengemodtagere er selvfølgelig imod dem, fordi de får betydeligt færre penge, hvilket gør det sværere eksempelvis at bo i egen lejlighed og betale sine regninger.

Disse ungeregler følger desuden også, hvis du er deltidsforsikret. Deltidsforsikrede har som oftest samme rettigheder og fordele som fuldtidsforsikrede (selvom det selvfølgelig kommer an på den individuelle a-kasse), men får udbetalt mindre i dagpenge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.A-kasse nyheder

Her er Danmarks dyreste A-kasse

Dagpengeperiode | hvor lang tid kan jeg få dagpenge?

A-kasse og fagforening

Dimittendsats 2021

IDA a-kasse

Læs også

Bedste A-kasse i 2021

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2021 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Hvem kan optages i en A-kasse og hvordan?

I denne artikel kan du læse om, hvordan du kan blive optaget i en a-kasse og hvem de forskellige a-kasser vil optage Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse til forskellige situationer

Alt efter om du er lønmodtager, studernde eller lærlig, så er det forskelligt, hvordan du kan blive medlem af en a-kasse. Læse mere her! Læs mere...


2021 sammenligning af A-kasser

I denne artikel sammenligner vi de A-kasser som pt. er på marked. Hvem er bedst, hvem er billigst og hvem er størst? Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


A-kasse og dagpenge | En begynder guide

I denne korte artikel forklarer vi på en nem og forståelig måde hvordan du kan få dagpenge igennem din a-kasse, og hvad du skal være opmærksom på i forhold til prisen. Læs mere...

Kategorier

A-kasser

Byer

Fagforening

Fagforening efter job

Guides og hjælp

Infografikker

Ledighed

Nyheder

Uddannelse og karriere

Udmeldelse

Udmeldelse af fagforening