Denne side indeholder annoncør-links

A-kasse og fagforening for unge

A-kasse og fagforening for unge

Man skal allerede som ung overveje, hvilken a-kasse og fagforening man skal melde sig ind i. I denne artikel kigger vi derfor på a-kasser og fagforeninger for unge.

Hvilke a-kasser & fagforening anbefales til uge?

Der er ingen a-kasse eller fagforening, som direkte anbefales til unge, og som man kan kalde den bedste a-kasse for unge. For de fleste kan  godt betale sig blot at vælge en af de tværfaglige a-kasser samt deres fagforening, som optager alle faggrupper, og som typisk også er nogle af de billigste a-kasser på markedet.

4 gode a-kasser for unge

Vi har herunder fundet 4 af de bedste og billigste tværfaglige a-kasser, hvor unge kan melde sig ind. Hvis a-kasserne også tilbyder fagforening, er prisen for dette også angivet.

 a-kasse for unge
511 kr./md.A-kasse
69 kr./md.Fagforening

Optager unge

4.4 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.

 a-kasse for unge
499 kr./md.A-kasse
Ingenfagforening

Optager unge

4 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Akademikernes er en billig a-kasse med fokus på akademikere.

 a-kasse for unge
538 kr./md.A-kasse
150 kr./md.Fagforening

Optager unge

4.6 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Krifa er en solid a-kasse med et billigt kontingent.

 a-kasse for unge
533 kr./md.A-kasse
139 kr./md.Fagforening

Optager unge

4.4 / 5 på Trustpilot

LÆS MERE

Frie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring.

Data opdateret: 15.01.2025

Genrelt kan følgende a-kasser anbefales til unge:

  • Det Faglige Hus a-kasse
  • Akademikernes a-kasse
  • Krifa a-kasse
  • Frie a-kasse

Hvorfor bør man som ung melde sig ind i en a-kasse?

En a-kasse kan virke som en ting, man først bør melde sig ind i, når man bliver færdig med sin uddannelse. Da mange unge (mellem 18 og 25 år) er under uddannelse, tænker de derfor, at de lige så vel kan vente med a-kassen til senere. Dette er dog en farlig misforståelse, der kan koste en mange penge. Som hovedregel skal man nemlig have været medlem af en a-kasse i 12 måneder, før man kan få udbetalt dagpenge.

Det kan derfor altid betale sig at melde sig ind i en a-kasse, mens man er under uddannelse, og man bør melde sig ind minimum 12 måneder før man regner med at blive færdig med uddannelsen. Så er man sikret 2 års dagpenge på dimittendsats, når man er færdig. Dimittendsatsen ligger på maksimalt 17.295 kr per måned i 2025. Bliver man ledig efter minimum 6 måneders ansættelse, får man en anden sats, der typisk er højere end dimittendsats.

En a-kasse betaler altså betydeligt mere i dagpenge, end man får udbetalt på kontanthjælp. Kontanthjælp er ”den sidste udvej” til månedlig indkomst for ledige danskere, der ikke skal på efterløn, sygedagpenge eller ikke behøver almindelig indkomst. Derfor er en a-kasse en god idé for studerende og unge, så de er sikret indkomst efter endt uddannelse.

En trist sandhed er desuden, at unge kan tage længere tid om at komme i job på grund af manglende erfaring. Her menes der både manglende erfaring i den nyligt uddannedes branche og manglende erfaring med at være jobsøgende.

Heldigvis kan en a-kasse hjælpe med både finansiel støtte (som nævnt foroven) og desuden tilbyde kurser, efter- og videreuddannelse og flere ting, som gør det nemmere at lande sit første job.

Findes der fagforeninger for unge?

Fagforeninger er foreninger, som passer på arbejderes interesser på arbejdspladsen. En fagforening er tilpasset præcis den branche, som den opererer indenfor. Der findes selvfølgelig også fagforeninger, der arbejder bredere. Som udgangspunkt er der altså ikke fagforeninger, som er specialiseret unge ledige. Det anbefales altid, at du søger en fagforening, der kan varetage dine interesser. Et godt udgangspunkt er derfor at få fagforening, der hvor du har a-kasse. Du kan se et komplet overblik over fagforening priser her.

Som udgangspunkt anbefales det dog ikke at få fagforening som studerende. Mange fagforeninger vil selvfølgelig stadig gerne have, at unge studerende bliver medlem. Derfor tilbyder de som oftest et rigtig billigt kontingent til alle studerende, og desuden finder de tit på events og tilbud til deres studerende medlemmer. Om du specifikt skal søge medlemskab er dog op til dig selv.

Dagpengeregler, hvis du er under 25 år

Der gælder særlige dagpengeregler, hvis du er under 25 år. Dette er fordi det menes, at personer under 25 år, som er arbejdssøgende, i stedet bør færdiggøre en uddannelse. De særlige regler, der gælder for ledige, der er under 25 år gamle, kaldes også for ”ungereglerne”. Reglerne er mere eller mindre vedtaget for at få unge gennem en uddannelse på normeret tid og ordinære vilkår.

Bemærk, at ungereglerne ikke gælder, hvis du er dimittend og under 25 år gammel. Ungereglerne gælder kun de, der ikke har færdiggjort en dimittenduddannelse. Dimittenduddannelser er uddannelser, der opfylder følgende krav:

  • Uddannelsen skal enten være SU-berettiget eller være en lærlinge- eller elevuddannelse
  • Uddannelsen skal vare mindst 18 måneder (1½ år)

Den overordnede hovedregel for dagpengemodtagere, som er under 25 år, er, at de har ret til almindelige dagpenge det første halve år af deres dagpengeperiode. Er du ledig i længere tid end dette, får du derefter 50 % af højeste dagpengesats. Højeste dagpengesats i 2025 er 21.092 kroner. Altså får du i resten af din dagpengeperiode kun halvdelen.

Mange a-kasser er imod unge-reglerne, fordi de i deres helhed er indviklede og svære at forklare til medlemmer. Unge dagpengemodtagere er selvfølgelig imod dem, fordi de får betydeligt færre penge, hvilket gør det sværere eksempelvis at bo i egen lejlighed og betale sine regninger.

Disse ungeregler følger desuden også, hvis du er deltidsforsikret. Deltidsforsikrede har som oftest samme rettigheder og fordele som fuldtidsforsikrede (selvom det selvfølgelig kommer an på den individuelle a-kasse), men får udbetalt mindre i dagpenge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *



A-kasse nyheder

Hos disse a-kasser er der flest ledige medlemmer

Nye kontingentregler hos HK fagforening

Sådan skifter du fagforening

HK inkluderer nu automatisk lønsikring i dit medlemskab

Hvad er en OK-fagforening?

Læs også

Bedste A-kasse i 2025

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2025 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasse priser 2025

Stort overblik over a-kasse priser lige nu. Sammenlign priser på tværs af a-kasse og få en forståelse for, hvorfor nogle koster mere end andre. Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste fagforening priser

Fagforeninger er bestemt ikke billige, og derfor kan det være en god idé at vælge en af dem, hvor prisen ikke er for høj. Mød f.eks. den billigste fagforening lige nu i denne guide Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Kategorier

A-kasse

A-kasser

Byer

Fagforening

Fagforening efter job

Guides og hjælp

Infografikker

Ledighed

Nyheder

Uddannelse og karriere

Udmeldelse

Udmeldelse af fagforening