Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

Ledigheden er steget i juli og august

Ledigheden er steget i juli og august
Redaktionen

  Skrevet af: Redaktionen     26-09-2023     Skrevet i: Nyheder

I løbet af sommerens sidste to måneder er ledigheden steget på det danske marked. Til gengæld er beskæftigelsen i samme periode forbedret.

Ledigheden på det danske arbejdsmarked er i disse år historisk lav, og faktisk har vi de seneste to år kun oplevet meget små stigninger, når det kommer til ledighedsprocenten. I løbet af juli og august har vi dog set en mindre ændring i tallene, hvilket kan skyldes flere ting.

Der har blandt andet været en dæmpet efterspørgsel på arbejdskraft blandt de danske virksomheder sammenlignet med 2022, ligesom også rentestigninger og vækstafmatning har været medvirkende til mindre risikobetingede investeringer, herunder rekruttering.

Der er ingen grund til panik

Fra juni 2023 til august var der en stigning i ledighed på 1.300 mennesker; 600 for juli og foreløbigt 700 for august (de endelige tal for august foreligger først i oktober), hvilket har betydet en ledighedsstigning på 0,1 %, fra 2,8 til 2,9. I konkrete tal var der i august 85.500 ledige sammenlignet med 71.000 i foråret 2022, hvor ledighedsprocenten lå på 2,4 %. Men selvom der er en forventning om, at tallene vil fortsætte med at stige i resten af 2023, er der intet, der tyder på, at ledigheden vil nå alarmerende højder.

Efterspørgslen på arbejdskraft er nemlig fortsat rigtig høj, men kvalificeret arbejdskraft hentes ofte i udlandet. Det efterlader ledigheden en smule højere end de seneste år, men virksomhederne efterspørger stadig arbejdskraft og fortsætter med at slå en del stillingsopslag op.

At arbejdskraft til tider hentes fra udlandet forklarer, hvorfor beskæftigelsen er steget i samme periode, som arbejdsløsheden også har taget et nøk opad.

Hvad sker der de kommende måneder?

Tendensen på det danske arbejdsmarked er, at ledigheden fortsat kommer til at stige i de kommende måneder. I hvor lang tid og hvor meget er svært helt at spå om, men det kunne ligne, at den danske økonomi og de danske forbrugere er så godt rustet, at ledighedsprocenten ikke kommer til at stikke helt af.

Af positive ting fra de stigende tal er, at det ser ud til, at der er et lille fald blandt kontanthjælpsmodtagere. Der, hvor ledighedsprocenten tager sit største udsving, er blandt modtagere af dagpenge, hvilket er helt forventeligt, når økonomien generelt tager et slag i en periode.

Også antallet af ukrainske krigsflygtninge på overførselsindkomst er faldet gradvist, hvilket også er en positiv faktor at tage med sig.

Derudover er det værd at bemærke, at det største spring i ledighed faktisk sker i hovedstadsområdet, mens det lige nu ser ud til, at resten af landet ikke er lige så hårdt ramt.

Hvad der sker, må vi vente med at se, men lige nu ser det ud til, at dansk økonomi og ledighed klarer sig nogenlunde fornuftigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *A-kasse nyheder

Hvad er en OK-fagforening?

1. juli træder ny lov om registrering af arbejdstid i kraft

Hvad hedder en a-kasse og dagpenge på engelsk?

Unemployment insurance funds in Denmark | Complete guide in English

Er du en af dem, der får flere penge?

Læs også

Bedste A-kasse i 2024

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2024 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasse priser 2024

Stort overblik over a-kasse priser lige nu. Sammenlign priser på tværs af a-kasse og få en forståelse for, hvorfor nogle koster mere end andre. Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste fagforening priser

Fagforeninger er bestemt ikke billige, og derfor kan det være en god idé at vælge en af dem, hvor prisen ikke er for høj. Mød f.eks. den billigste fagforening lige nu i denne guide Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Kategorier

A-kasse

A-kasser

Byer

Fagforening

Fagforening efter job

Guides og hjælp

Infografikker

Ledighed

Nyheder

Uddannelse og karriere

Udmeldelse

Udmeldelse af fagforening