Ledigheden er steget i juli og august

I løbet af sommerens sidste to måneder er ledigheden steget på det danske marked. Til gengæld er beskæftigelsen i samme periode forbedret.
Ledigheden på det danske arbejdsmarked er i disse år historisk lav, og faktisk har vi de seneste to år kun oplevet meget små stigninger, når det kommer til ledighedsprocenten. I løbet af juli og august har vi dog set en mindre ændring i tallene, hvilket kan skyldes flere ting.
Der har blandt andet været en dæmpet efterspørgsel på arbejdskraft blandt de danske virksomheder sammenlignet med 2022, ligesom også rentestigninger og vækstafmatning har været medvirkende til mindre risikobetingede investeringer, herunder rekruttering.
Der er ingen grund til panik
Fra juni 2023 til august var der en stigning i ledighed på 1.300 mennesker; 600 for juli og foreløbigt 700 for august (de endelige tal for august foreligger først i oktober), hvilket har betydet en ledighedsstigning på 0,1 %, fra 2,8 til 2,9. I konkrete tal var der i august 85.500 ledige sammenlignet med 71.000 i foråret 2022, hvor ledighedsprocenten lå på 2,4 %. Men selvom der er en forventning om, at tallene vil fortsætte med at stige i resten af 2023, er der intet, der tyder på, at ledigheden vil nå alarmerende højder.
Efterspørgslen på arbejdskraft er nemlig fortsat rigtig høj, men kvalificeret arbejdskraft hentes ofte i udlandet. Det efterlader ledigheden en smule højere end de seneste år, men virksomhederne efterspørger stadig arbejdskraft og fortsætter med at slå en del stillingsopslag op.
At arbejdskraft til tider hentes fra udlandet forklarer, hvorfor beskæftigelsen er steget i samme periode, som arbejdsløsheden også har taget et nøk opad.
Hvad sker der de kommende måneder?
Tendensen på det danske arbejdsmarked er, at ledigheden fortsat kommer til at stige i de kommende måneder. I hvor lang tid og hvor meget er svært helt at spå om, men det kunne ligne, at den danske økonomi og de danske forbrugere er så godt rustet, at ledighedsprocenten ikke kommer til at stikke helt af.
Af positive ting fra de stigende tal er, at det ser ud til, at der er et lille fald blandt kontanthjælpsmodtagere. Der, hvor ledighedsprocenten tager sit største udsving, er blandt modtagere af dagpenge, hvilket er helt forventeligt, når økonomien generelt tager et slag i en periode.
Også antallet af ukrainske krigsflygtninge på overførselsindkomst er faldet gradvist, hvilket også er en positiv faktor at tage med sig.
Derudover er det værd at bemærke, at det største spring i ledighed faktisk sker i hovedstadsområdet, mens det lige nu ser ud til, at resten af landet ikke er lige så hårdt ramt.
Hvad der sker, må vi vente med at se, men lige nu ser det ud til, at dansk økonomi og ledighed klarer sig nogenlunde fornuftigt.