Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

A-kasse og fagforening for ufaglærte

A-kasse og fagforening for ufaglærte

At være ufaglært at kan dække over mange forskellige fag, og derfor kan det være svært at anbefale én bestemt a-kasse for ufaglærte. Vi har dog alligevel fundet frem til en, som rigtig mange vælger – lad os se hvem det er…

Hvilke a-kasser anbefales til ufaglærte

De fleste ufaglærte arbejder indefor fag, som 3F har specialiceret sig i som a-kasse. 3F er dog ikke den billigste a-kasse på markedet, og koster pt. her i 2021 524,-/md. Læs mere om 3F .

Er prisen på a-kassen vigtig for dig som ufaglært, så findes der rigtig mange billigere alternativer til 3F, hvor du også kan melde dig ind. Disse har vi kigget på herunder, hvor vi har sammenlignet prisen hos 3F med andre a-kasser og regnet ud, hvor meget du potentielt kan spare.

Du har valgt 3F som din nuværende a-kasse. Hos 3F betaler du 524 kr. / md. for a-kasse og evt. 448 kr. / md. for fagforening.

Se nedenfor, hvor meget du evt. kan spare ved at skifte til en anden a-kasse og/eller fagforening.

I nogle tilfælde kan du spare ved at skifte både a-kasse og fagforening, i andre tilfælde kan det kun betale sig at flytte en af delene.

A-kasse Pris
A-kasse
Besparelse
A-kasse
Besparelse
Fagforening
Besparelse
Total / år
FTF A-kasse a-kasse 468 kr.per md. 672 kr.På a-kasse Tilbyder ikke
fagforening
672 kr.Total / år LÆS MERE
Populært valg
Lederne a-kasse 480 kr.per md. 528 kr.På a-kasse 3.012 kr.På fagforening 3.540 kr.Total / år LÆS MERE
Det Faglige Hus a-kasse 487 kr.per md. 444 kr.På a-kasse 4.548 kr.På fagforening 4.992 kr.Total / år LÆS MERE
Business Danmark a-kasse 490 kr.per md. 408 kr.På a-kasse 3.372 kr.På fagforening 3.780 kr.Total / år LÆS MERE
Min A-kasse a-kasse 490 kr.per md. 408 kr.På a-kasse Tilbyder ikke
fagforening
408 kr.Total / år LÆS MERE
Frie a-kasse 498 kr.per md. 312 kr.På a-kasse 4.548 kr.På fagforening 4.860 kr.Total / år LÆS MERE
MA A-kasse a-kasse 502 kr.per md. 264 kr.På a-kasse Tilbyder ikke
fagforening
264 kr.Total / år LÆS MERE
Krifa a-kasse 505 kr.per md. 228 kr.På a-kasse 3.576 kr.På fagforening 3.804 kr.Total / år LÆS MERE
CA A-kasse a-kasse 505 kr.per md. 228 kr.På a-kasse Tilbyder ikke
fagforening
228 kr.Total / år LÆS MERE
Ase a-kasse 514 kr.per md. 120 kr.På a-kasse 4.524 kr.På fagforening 4.644 kr.Total / år LÆS MERE
FOA a-kasse 519 kr.per md. 60 kr.På a-kasse 816 kr.På fagforening 876 kr.Total / år LÆS MERE
Data senest opdateret: 16.08.2021

Fagforening til ufaglærte | Hvorfor og hvilke muligheder?

Hvorfor bør ufaglærte overhovedet have en fagforening? En fagforening er en organisation, som hjælper deres medlemmer, når de er i arbejde. Ved at have en fagforening, har du nogle, som passer på dine interesser. En fagforening hjælper hovedsageligt deres medlemmer med lønforhandling og arbejdsforhold.

Ufaglærte er på dette punkt ikke anderledes end alle andre lønmodtagere. Ufaglærte bør i denne sammenhæng anse dem selv for en nichebranche, ligesom andre uddannelsesniveauer gør det. En ufaglært har brug for anden vejledning og rådgivning, end en person med en kandidatgrad har brug for. Derfor er det vigtigt at vælge sig en fagforening med omhu. Der eksisterer fagforeninger, som specialiserer sig i at hjælpe ufaglærte.

Et eksempel på en sådan fagforening er 3F . 3F er en fagforening, som har medlemmer inden for flere, større grupper. 3F beskytter altså løn, arbejdsforhold og overenskomst for mange forskellige mennesker. 3F-grupperne er opdelt efter branche, såsom byggebranchen og den offentlige sektor. Medlemmer i disse grupper kan derfor have vidt forskellige uddannelsesniveauer. Derfor er 3F også vant til medlemmer, som er ufaglærte. 3F er en traditionel fagforening, hvilket vil sige, at du også kan få a-kasse hos 3F.

Er du okay med en fagforening, som har mindre ekspertise, kan du også søge mod en gul fagforening. De traditionelle fagforeninger, som 3F, er stærkt imod gule fagforeninger, men de har dog stadig en god mængde medlemmer. Gule fagforeninger er upolitiske og har ikke egen a-kasse. Vær opmærksom på, at det ikke er muligt at strejke med en gul fagforening. Kun de traditionelle fagforeninger kan forhandle overenskomst med arbejdsgivere, og derfor er det også kun medlemmer af traditionelle fagforeninger, der kan strejke.

Du kan med vores oversigt over fagforening priser, se hvad alle landets fagforeninger koster.

Hvad betyder det at være ufaglært?

Helt grundlæggende betyder ”ufaglært” ganske enkelt, at man ikke er uddannet i et specifikt fag. Dette betyder selvfølgelig ikke, at man intet kan, men blot at man ikke har nogen specialiseret uddannelse som fundament for ens kompetencer. Ordet refererer som oftest til mennesker, som er voksne og ikke har nogen mellemlang eller lang uddannelse i bagagen. Typisk menes der 25-årige og ældre mennesker, når man snakker om ufaglærte. Nogle ufaglærte har ikke færdiggjort folkeskolen, mens andre har.

Ufaglærte mennesker kan være lidt af en lykkepose. Ufaglærte kan arbejde i næsten alle private brancher og nogle offentlige arbejdspladser i Danmark, da det er op til den individuelle arbejdsgiver, om de vil ansætte en ufaglært eller ej. Derfor er det absolut muligt for ufaglærte at gebærde sig på arbejdsmarkedet. En kendt ufaglært, som kom langt i livet uden nogen uddannelse, er tidligere statsminister Anker Jørgensen.

Der er masser af tiltag, som gør det muligt for ufaglærte at blive faglærte. Er man allerede ansat, kan ens arbejdsgiver sende en afsted på et kursus, som kan gøre en bedre til det givne arbejde. Man kan altid spørge sin arbejdsgiver, om de vil sende en på kursus. Typisk gives der nemlig tilskud, så det enten bliver gratis eller i mindste fald billigt for arbejdsgiver at videreuddanne sine ufaglærte ansatte.

Kan lønsikring betale sig for ufaglærte?

Lønsikring er ganske enkelt en lidt mere favorabel sats end dagpenge. Man modtager dagpenge, når man er ledig, og ligeledes kan man altså modtage lønsikring som ledig. Dagpenge udbetales af en a-kasse, og dagpengesatsen er på højst 19.322 kroner før skat (2021). En lønsikring sikrer dig derimod en indkomst på 80-90 % af din tidligere løn, nogle gange op mod 95 %.

Lønsikring kaldes også lønforsikring. Lønsikring udbetales af fagforeninger og a-kasser. Ligesom med dagpenge er der begrænset udbetaling. Hvor dagpenge kan udbetales i 2 år, udbetales lønsikring kun i 1 år. Derfor skal man være nogenlunde sikker på at få arbejde hurtigt efter endt kontrakt.

Da ufaglærte sagtens kan arbejde inden for specifikke brancher, som kan være vidt forskellige fra hinanden, er det svært afgørende at sige, om lønsikring er en god idé eller ej for ufaglærte. Hvis man ved, at man kun er uden arbejde i kort tid, kan lønsikring være en komfortabel forsikring i perioden mellem ansættelser.

Bemærk at nogle lønsikringer ikke tilbydes til ufaglærte, såsom den fra Fagforeningen Ase.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.A-kasse nyheder

Fagforeningerne og de dyre adresser

Her er Danmarks dyreste A-kasse

Dagpengeperiode | hvor lang tid kan jeg få dagpenge?

A-kasse og fagforening

Dimittendsats 2021

Læs også

Bedste A-kasse i 2021

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2021 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Hvem kan optages i en A-kasse og hvordan?

I denne artikel kan du læse om, hvordan du kan blive optaget i en a-kasse og hvem de forskellige a-kasser vil optage Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse til forskellige situationer

Alt efter om du er lønmodtager, studernde eller lærlig, så er det forskelligt, hvordan du kan blive medlem af en a-kasse. Læse mere her! Læs mere...


2021 sammenligning af A-kasser

I denne artikel sammenligner vi de A-kasser som pt. er på marked. Hvem er bedst, hvem er billigst og hvem er størst? Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


A-kasse og dagpenge | En begynder guide

I denne korte artikel forklarer vi på en nem og forståelig måde hvordan du kan få dagpenge igennem din a-kasse, og hvad du skal være opmærksom på i forhold til prisen. Læs mere...

Kategorier

A-kasser

Byer

Fagforening

Fagforening efter job

Guides og hjælp

Infografikker

Ledighed

Nyheder

Uddannelse og karriere

Udmeldelse

Udmeldelse af fagforening