Forskel på a-kasse og fagforening

Forskel på a-kasse og fagforening | Bliv klogere med denne guide

Indhold
Spar op til 7.200 kr.
om året på a-kasse og fagforening
Vælg din nuværende a-kasse
Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

Vi skal i denne guide se på forskellen mellem a-kasse og fagforening. Hvad kan de hver især hjælpe med, og hvorfor giver det mening at være medlem af begge dele? Læs med og blive klogere!

Hvad hjælper en a-kasse med?

En a-kasses vigtigste rolle er at formidle dagpenge til dig, hvis du skulle være så uheldig at blive arbejdsløs. Der er nogle få regler, der gør sig gældende, før man er berettiget til at modtage dagpenge, og det første krav er at være medlem af en a-kasse.

A-kassen sørger dog ikke kun for en økonomisk hjælp i tilfælde af arbejdsløshed, men også hjælp til at komme i arbejde igen. Her vil du få personlige samtaler for på den måde at kunne finde ud af, hvordan du bedst muligt kommer ud på arbejdsmarkedet igen.

En a-kasse vil også i mange tilfælde tilbyde forskellige kurser, workshops og events, som kan forbedre dit CV eller på anden måde hjælpe dig hurtigere i arbejde igen. Det kan eksempelvis være hjælp til at skrive et godt CV eller ansøgning eller gode råd til selve jobsamtalen. Det er derfor altid en god idé at være medlem af en a-kasse, da både den økonomiske hjælp og den professionelle hjælp kan være yderst gavnlig.

Er du ikke allerede medlem af en a-kasse, kan du herunder finde en liste med nogle af de bedste og billigste lige nu:

Billigste A-kasser Pris
Det Faglige Hus a-kasseDet Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening 485 kr.per md. LÆS MERE
Ase a-kasseAse er en rigtig god all-round a-kasse og fagforening 514 kr.per md. LÆS MERE
Populært valg
Frie a-kasseFrie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring 498 kr.per md. LÆS MERE
FTF A-kasse a-kasseFTF A-kasse er for alle og en af de billigste a-kasser 472 kr.per md. LÆS MERE
Min A-kasse a-kasseMin A-kasse er en god og billig a-kasse for alle! 490 kr.per md. LÆS MERE
Business Danmark a-kasseBusiness Danmark er perfekt til dig der arbejder med salg 490 kr.per md. LÆS MERE
CA A-kasse a-kasseCA A-kasse er for dig der bl.a. arbejder med økonomi 505 kr.per md. LÆS MERE
Lederne a-kasseLederne er en billig a-kasse primært målrettet ledere 482 kr.per md. LÆS MERE
MA A-kasse a-kasseMA A-kasse er primært for dig med en længere uddannelse 502 kr.per md. LÆS MERE
Virksom a-kasseVirksom er en a-kasse for selvstændige 482 kr.per md. LÆS MERE
Data senest opdateret: 01.12.2023

Hvad hjælper en fagforening med?

En fagforening hjælper dig med mange forskellige ting afhængigt af din arbejdssituation. Oplever du eksempelvis et dårligt arbejdsmiljø eller problem med din arbejdsgiver? Så kan din fagforening hjælpe dig med at finde den bedste løsning på dine problemer. Har du kontraktproblemer, eller er din arbejdsgiver gået konkurs, er det også din fagforening, der tilbyder dig juridisk hjælp.

Er du ramt af stress eller anden sygdom, hjælper din fagforening dig med at sætte dig ind i reglerne omkring netop disse ting. I bund og grund kan din fagforening hjælpe dig med hele din kontrakt, hvis der er noget, du er i tvivl om.

En fagforening giver ofte også en del økonomiske medlemsfordele. Det kan være rabatter til flere forskellige ting som eksempelvis fitnesstilbud, billigere forsikringer og et væld af andre forskellige rabatter. Din fagforening kan også hjælpe med forskellige kurser og arrangementer. Det kan være alt fra et skrivekursus til hjælp med din LinkedIn profil.

Hvad er forskellen på a-kasse og fagforening?

I bund og grund står en fagforening for din juridiske sikkerhed i jobmarkedet, og en a-kasse står for den økonomiske sikkerhed. Det betyder, at din a-kasse står for at udbetale dine dagpenge, hvis du stopper på dit arbejde enten ved en opsigelse eller fyring.

Fagforeningen er din hjælp, specielt når du er i arbejde. Fagforeningen tager sig af dine kontraktproblemer og stort set alle andre problemer, du kan opleve på din arbejdsplads. Så føler du dig uretfærdigt behandlet, eller har du ikke fået udbetalt nok i løn, kan din fagforening hjælpe med alle de juridiske problemer.

Det er derfor en rigtig god idé at være medlem af både en fagforening og en a-kasse. På den måde sikrer du dig selv bedst muligt og har altid professionelle folk ved hånden, hvis du får brug for det.

Herunder finder du et overblik over en række tværfaglige fagforeninger, som er fagforeninger alle kan melde sig ind i uanset deres faglige baggrund. Prisen er også angivet i tabellen, så du kan vælge en fagforening, hvor prisen også er den rigtige:

Fagforening Pris Pris inkl.
a-kasse
Score
Det Faglige Hus a-kasse 69 kr.per md. 554 kr.per md. 4.5/5på Trustpilot LÆS MERE
Ase a-kasse 74 kr.per md. 588 kr.per md. 4.5/5på Trustpilot LÆS MERE
Frie a-kasse 139 kr.per md. 637 kr.per md. 4.8/5på Trustpilot LÆS MERE
Krifa a-kasse 150 kr.per md. 657 kr.per md. 4.3/5på Trustpilot LÆS MERE
Business Danmark a-kasse 167 kr.per md. 657 kr.per md. 4.8/5på Trustpilot LÆS MERE
Lederne a-kasse 211 kr.per md. 579 kr.per md. 3.1/5på Trustpilot LÆS MERE
Virksom a-kasse 211 kr.per md. 581 kr.per md. 1.9/5på Trustpilot LÆS MERE
FOA a-kasse 379 kr.per md. 898 kr.per md. 4.4/5på Trustpilot LÆS MERE
Teknisk Landsforbund a-kasse 403 kr.per md. 919 kr.per md. 2/5på Trustpilot LÆS MERE
Fødevareforbundet NNF a-kasse 409 kr.per md. 936 kr.per md. 3.2/5på Trustpilot LÆS MERE
HK a-kasse 463 kr.per md. 980 kr.per md. 4.3/5på Trustpilot LÆS MERE
3F a-kasse 479 kr.per md. 1003 kr.per md. 2.7/5på Trustpilot LÆS MERE
Dansk Metal a-kasse 481 kr.per md. 1003 kr.per md. 2.3/5på Trustpilot LÆS MERE
BUPL a-kasse 504 kr.per md. 974 kr.per md. 1.6/5på Trustpilot LÆS MERE
Socialpædagogerne a-kasse 530 kr.per md. 1003 kr.per md. 2.2/5på Trustpilot LÆS MERE
Dansk El-Forbrund DEF a-kasse 562 kr.per md. 1087 kr.per md. 2.5/5på Trustpilot LÆS MERE
Data senest opdateret: 01.12.2023

Hvad koster fagforening og a-kasse?

Der er naturligvis forskellige priser fra a-kasse til a-kasse, men ofte ligger priserne omkring 500 kr. om måneden. Det er dog vigtigt at undersøge, hvad a-kassen kan tilbyde dig, så du er sikker på at få den korrekte hjælp fra din a-kasse. Du kan også vælge at være deltidsmedlem i de fleste a-kasser, hvilket naturligvis gør prisen på medlemskabet billigere. Vær dog opmærksom på, at fordelene også ændrer sig i disse situationer, men det kan være værd for dig at undersøge, hvis du maksimalt arbejder 30 timer om ugen.

Hvis du gerne vil vælge en a-kasse, som ikke er for dyr, men samtidig dækker dine grundlæggende behov, f.eks. adgang til dagpenge, så kan det ofte være en god idé at vælge en tværfaglige a-kasse. Du kan se priser på disse a-kasser her.

En fagforening er lidt billigere end mange a-kasser. Typisk vil en fagforening ligge mellem 50 kr. til 100 kr. om måneden. Der er dog stor forskel på, hvad de forskellige fagforeninger specialiserer sig i. Nogle fagforeninger forhandler desuden overenskomst, og disse er derfor typisk lidt dyrere end fagforeninger der ikke gør. Prøv derfor at finde en fagforening, der passer til dit arbejdsområde, og hvis du mener det kunne være rart med en overenskomst, kan du undersøge om er findes en fagforening, som tilbyder det for din faggruppe.

Du kan finde et komplet overblik over fagforening priser her.

Hvad koster fagforening og a-kasse, hvis man er studerende?

Prisen for studerende er væsentlig anderledes fra fuldtids- og deltidsmedlemmer. I langt de fleste a-kasser kan du som studerende være medlem helt gratis. Melder du dig ind i god tid i en a-kasse, får du også dagpenge fra den dag, du er færdiguddannet. Der er derfor ingen grund til ikke at være medlem af en a-kasse, når man er studerende.

Dette gør sig også gældende i mange fagforeninger. Her kan du nemlig også finde fagforeninger, der tilbyder gratis medlemskab til studerende. Du kan derfor få alle fordelene ved en a-kasse og fagforening helt uden at skulle betale en krone, så længe du går på en gymnasial eller videregående uddannelse.

Hvordan vælger man den rette a-kasse og fagforening?

Når du skal finde den rette a-kasse, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Alle a-kasser tilbyder efter loven det samme i dagpenge, så her er der absolut ingen forskel. Du bør dog kigge på prisen for at være medlem, og hvilke fordele a-kassen giver dig. I nogle tilfælde vil et medlemskab være dyrere, men du vil til gengæld få flere medlemsfordele.

Derudover er det også vigtigt at tjekke, om din a-kasse er tværfaglig eller fagspecifik. I nogle tilfælde skal din profession være specifik til a-kassen, før du kan være medlem.

Mange af disse ting gør sig også gældende for fagforeninger. Prisen på fagforeninger er der sjældent stor forskel på, så det er måske ikke her, man skal bruge for meget tid. Du vil typisk kunne spare en anelse ved at vælge en tværfaglig fagforening, men her får du måske ikke den bedste hjælp til din profession. Kig derfor i stedet efter, hvad du ønsker af din fagforening.

Hvordan melder man sig ind i en fagforening og a-kasse?

Det er meget simpelt at blive medlem af en fagforening og a-kasse. Du skal ofte bare udfylde en medlemsblanket for at blive medlem. Det tager typisk et par minutter. Alt, du skal gøre, er at udfylde dine personlige oplysninger og fortælle, om du er i arbejde, ledig eller studerende.

Er du dog stadig i tvivl om indmeldingsprocessen, kan du altid kontakte din valgte fagforening eller a-kasse, og de vil hjælpe dig igennem processen.

Der er heller ingen grund til bekymring, hvis du er i tvivl, om du har valgt den rigtige a-kasse og fagforening. Du kan nemlig nemt og hurtigt melde dig ud igen og finde en anden. I nogle tilfælde kan du endda kontakte en anden a-kasse eller fagforening, og de kan klare skiftet for dig uden problemer.

Fagforening eller a-kasse?

Skal man vælge en fagforening eller en a-kasse, eller er det bedst at være medlem af begge? Mange a-kasser tilbyder også fagforening, så man kan være medlem af begge dele samme sted. Hvordan får man så mest værdi for sine penge, når man vælger, hvor man skal være medlem?

En fagforening kan som sagt beskytte dig og hjælpe dig, imens du er i arbejde, mens en a-kasse støtter dig med dagpenge og eventuelt kurser ved ledighed. Det er aldrig til at vide sig helt sikker på sin arbejdssituation i fremtiden, så derfor er det altid en god idé at melde sig ind i en a-kasse, så man har et sikkerhedsnet, hvis man skulle blive ramt af ledighed.

At være medlem af en fagforening er relativt billigt, og det vil i de fleste tilfælde kun koste mellem 50 og 100 kr. om måneden. Der kan være mange fordele ved at være medlem af en fagforening, da du både kan få juridisk hjælp, hvis du har problemer med din arbejdsgiver, og adgang til medlemsfordele. Derfor vil det ofte være en god idé at være medlem af både en fagforening og en a-kasse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere populære artikler

Bedste A-kasse i 2023

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2023 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasser 2023

I denne artikel sammenligner vi de A-kasser som pt. er på marked. Hvem er bedst, hvem er billigst og hvem er størst? Læs mere...

Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste fagforening

Fagforeninger er bestemt ikke billige, og derfor kan det være en god idé at vælge en af de billigste på markedet. Mød f.eks. den billigste fagforening lige nu i denne guide Læs mere...


Fagforening priser

Lige som med a-kasser, er der stor, hvis ikke endnu større, forskel på priserne på fagforeningerne. Vi giver dig et komplet overblik med denne guide til fagforening priser Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Nyheder

I september blev der rundet 3 mio. lønmodtagere

I september kom der 3.100 nye lønmodtagere, og den aktive arbejdsstyrke kom op over 3 millioner lønmodtagere for første gang nogenside... Læs nyhed

2023-11-27

A-kassen Frie udbetaler nu 3.000 kr. ekstra i dagpenge til ledige medlemmer

Ledige medlemmer af fagforeningen og a-kassen Frie kan nu se frem til at modtage 3.000 kr. ekstra i dagpenge om måneden, hvis de ikke er kommet i arbejde. er en billig fagforening og a-kasse, som sætter fokus på at få deres ledige medlemmer hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet, og nu udbetaler de hele 3.000 kr. ekstra […]

... Læs nyhed

2023-10-31

Ledigheden er steget i juli og august

I løbet af sommerens sidste to måneder er ledigheden steget på det danske marked. Til gengæld er beskæftigelsen i samme periode forbedret. Ledigheden på det danske arbejdsmarked er i disse år historisk lav, og faktisk har vi de seneste to år kun oplevet meget små stigninger, når det kommer til ledighedsprocenten. I løbet af juli […]

... Læs nyhed

2023-09-26

Sygedagpenge | Den store guide

Er du på sygedagpenge eller skal du måske til at modtage sygedagpenge. Så læs med her, bliv klogere på sygedagpenge, og undgå overraskelser.... Læs nyhed

2023-09-22

Hvad er en gul fagforening?

Har du undret dig over, hvad en gul fagforening er? Få svaret her, hvor vi både kigger på gule og røde fagforeninger... Læs nyhed

2023-09-18

Ansættelsesbevisloven er trådt i kraft

Den 1. juli 2023 trådte Folketingets ansættelsesbevislov i kraft. Den får både betydning for dig som arbejdstager og -giver... Læs nyhed

2023-08-29