Hvad gør man, hvis man ikke er medlem af en fagforening?

Hvad gør man, hvis man ikke er medlem af en fagforening?

Indhold
Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

Er du ikke medlem af en fagforening, kan der være en række fordele, du går glip af. Der er nemlig mange gode grunde til at være medlem af en fagforening og lige så mange grunde til ikke at være medlem.

Men hvad gør du egentlig, hvis du ikke er medlem af en fagforening, og du står i en situation på dit arbejde, hvor du kunne have brug for hjælp? Det kan du blive klogere på her, hvor vi viser dig, hvad du kan gøre i forskellige situationer, hvis du ikke er medlem af en fagforening.

Lad os første starte med at se på, hvorfor en fagforening kan være en god idé og derefter hvordan du så er stillet, hvis du vælger ikke at melde dig ind.

Derfor bør du være medlem af en fagforening

Som denne guide har vist, er der en lang række situationer, hvor du kan få brug for en fagforening. En fagforening giver dig støtte og vejledning, når du er i tvivl om dine rettigheder, og kan hjælpe dig i situationer, hvor din arbejdsgiver ikke overholder ansættelseskontrakten. De vil også kunne bidrage med juridisk støtte til dig, hvis du skulle ende i en sag mod din arbejdsgiver.

En fagforening er altså en god samarbejdspartner for dig, som kan hjælpe dig med at få et godt arbejdsliv. De tilbyder også ofte mange kurser, arrangementer og events, hvor du f.eks. kan udvide dit netværk og øge dine kompetencer. Endelig kan du også få adgang til rabatter til f.eks. forsikringer, låneinstitutter, webshops og meget andet.

Herunder har vi lavet en liste med nogle af de bedste og billigste fagforeninger lige nu. Brug listen til at finde en fagforening, der passer til dig:

Fagforening Pris Pris inkl.
a-kasse
Score
Det Faglige Hus a-kasse 69 kr.per md. 566 kr.per md. 4.4/5på Trustpilot LÆS MERE
Ase a-kasse 74 kr.per md. 601 kr.per md. 4.3/5på Trustpilot LÆS MERE
Frie a-kasse 139 kr.per md. 653 kr.per md. 4.6/5på Trustpilot LÆS MERE
Krifa a-kasse 150 kr.per md. 673 kr.per md. 4.5/5på Trustpilot LÆS MERE
Business Danmark a-kasse 167 kr.per md. 673 kr.per md. 4.8/5på Trustpilot LÆS MERE
Lederne a-kasse 229 kr.per md. 610 kr.per md. 3/5på Trustpilot LÆS MERE
Virksom a-kasse 229 kr.per md. 610 kr.per md. 1.9/5på Trustpilot LÆS MERE
FOA a-kasse 405 kr.per md. 924 kr.per md. 4.4/5på Trustpilot LÆS MERE
Fødevareforbundet NNF a-kasse 409 kr.per md. 957 kr.per md. 3.2/5på Trustpilot LÆS MERE
Teknisk Landsforbund a-kasse 429 kr.per md. 965 kr.per md. 2/5på Trustpilot LÆS MERE
HK a-kasse 474 kr.per md. 1004 kr.per md. 4.3/5på Trustpilot LÆS MERE
3F a-kasse 487 kr.per md. 1024 kr.per md. 2.5/5på Trustpilot LÆS MERE
BUPL a-kasse 511 kr.per md. 994 kr.per md. 1.6/5på Trustpilot LÆS MERE
Dansk Metal a-kasse 522 kr.per md. 1057 kr.per md. 2.5/5på Trustpilot LÆS MERE
Socialpædagogerne a-kasse 552 kr.per md. 1042 kr.per md. 3.7/5på Trustpilot LÆS MERE
Dansk El-Forbund DEF a-kasse 584 kr.per md. 1137 kr.per md. 2.5/5på Trustpilot LÆS MERE
Data senest opdateret: 08.04.2024

Listen indeholder også a-kasse priser, så du kan finde den udbyder, der har den billigste løsning samlet set.

Sådan er du stillet UDEN en fagforening hvis

Du bliver uberettiget fyret

Hvis du mener, at du er blevet uberettiget fyret fra dit arbejde, kan du gøre krav på godtgørelse fra din arbejdsgiver. Hvad der præcis udgør en uberettiget fyring, er afgørende, og skal muligvis afgøres ved en domstol. Hvis du ikke har en fagforening, skal du dog selv sørge for at føre din sag eller eventuelt hyre en advokat til at føre den for dig. Det kan både blive dyrt og tage lang tid. En fagforening kan give dig støtte og rådgivning og hjælpe dig med at føre din sag.

Du ikke får udbetalt den løn, du har ret til

Modtager du ikke den løn, du er berettiget til, skal du gøre skriftligt krav til din arbejdsgiver om udbetaling af lønnen inden for fem dage. Udbetaler arbejdsgiveren stadig ikke lønnen, anses det som misligholdelse af ansættelsesforholdet, og derfor har du ret til at sige op. Du kan dog også vælge at indgå en aftale med din arbejdsgiver om udbetaling af pengene på et senere tidspunkt.

Dine arbejdsforhold er kritisable

Kritisable arbejdsforhold bør altid rapporteres, og situationen bør blive ændret så hurtigt som muligt, enten fra arbejdsgiverens side eller fra din egen side. Hvis du oplever kritisable arbejdsforhold, er det en god idé at tale med din arbejdsmiljørepræsentant, hvis du har en. Du kan også hive fat i dine kollegaer og dele dine oplevelser og måske finde idéer til, hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres.

Hvis dine kollegaer også opfatter arbejdsmiljøet som dårligt eller kritisabelt, kan I gå sammen og rette kritik mod arbejdsgiveren. Lav en underskriftsindsamling, så I står sammen om at kritisere arbejdsmiljøet på skrift. En sidste mulighed er at kontakte Arbejdstilsynet, hvor du og dine kollegaer kan indsende en anonym klage over arbejdsmiljøet på jeres arbejdsplads.

Hvis du var medlem af en fagforening, kunne du også have kontaktet dem med henblik på at få rettet op på dine arbejdsforhold. En fagforening kender til reglerne på området og kan rådgive dig i forhold til den bedste løsning for dig.

Du går ned med stress

Hvis du går ned med stress, er det vigtigt, at du går til lægen og får en lægefaglig vurdering af, om du bør sygemelde dig fra dit arbejde. Du skal selvfølgelig underrette din arbejdsgiver om, at du sygemelder dig – bemærk, at du ikke behøver at fortælle om årsagen til din sygemelding. Din arbejdsgiver kan dog bede om at se en lægeerklæring.

Hvis du var medlem af en fagforening, ville du kunne få rådgivning og støtte til forebyggelse af stress og under dit stressforløb. De vil også kunne hjælpe dig godt tilbage på arbejde igen, så du kan få en god start på dit arbejde og undgå tilbagefald.

Du får en arbejdsskade

Hvis du får en arbejdsskade i forbindelse med dit arbejde, skal skaden anmeldes til Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring. Hvis der er sket en ulykke på arbejdet, har din arbejdsgiver pligt til at melde ulykken til deres forsikringsselskab. Forsikringsselskabet tager sig af mindre alvorlige ulykker, mens de større ulykker sendes videre til behandling hos Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring.

Hvis din arbejdsskade skyldes længere tids belastning, skal din læge sørge for at anmelde skaden til forsikringen. Som udgangspunkt skal du altså ikke selv anmelde skaden, medmindre der er tale om et særligt tilfælde.

En fagforening vil være i stand til at rådgive dig om, hvordan du skal forholde dig i forhold til en arbejdsskade. De kan også give dig gode råd til at komme godt videre, når du igen er i stand til at arbejde.

Din arbejdsgiver generelt ikke overholder din ansættelseskontrakt

Hvis din arbejdsgiver ikke overholder din ansættelseskontrakt, er det vigtigt, at du reagerer på det og sørger for at gøre noget ved situationen. Hvis du ikke er medlem af en fagforening, skal du selv sørge for at underrette din arbejdsgiver om misligholdelse af ansættelseskontrakten. Du kan også få juridisk bistand til at føre en eventuel retssag hos en advokat, hvilket dog kan blive en dyr løsning.

Sådan står du stillet ved strejke uden en fagforening

Hvis du ikke er medlem af en fagforening, har du hverken ret eller pligt til at strejke.

Hvis der er strejke på din arbejdsplads, skal du derfor arbejde som normalt og måske også tage dig af andre arbejdspligter, end du plejer. Du skal underrette din arbejdsgiver om, at du stiller din arbejdskraft til rådighed, og at du ikke tager del i konflikten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere populære artikler

Bedste A-kasse i 2024

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2024 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse for studerende

Studerende? Her finder du vores komplette guide til a-kasse for studerende. Bliv blandt andet klog på om du kan få gratis kontingent samt andre regler for studerende Læs mere...


Sammenligning af a-kasse priser 2024

I denne artikel sammenligner vi de a-kasser som pt. er på marked. Hvem har den laveste pris, hvem er dyrest og hvem taber medlemmer mens andre har stor tilgang... Læs mere...

Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


Billigste Fagforening Priser

Lige som med a-kasser, er der stor, hvis ikke endnu større, forskel på priserne på fagforeningerne. Vi giver dig et komplet overblik med denne guide til fagforening priser, og hvem der billigst lige nu Læs mere...


A-kasse in Denmark

English speaking? No problem - read all about a-kasser in Denmark in our complete guide til unemplyment benefits in Denmark Read more...

Nyheder

Hvad hedder en a-kasse og dagpenge på engelsk?

I denne guide giver vi dig svare på hvad a-kasse og dagpenge hedder på engelsk. Brug termerne hvis du f.eks. skal arbejde i udlandet.... Læs nyhed

2024-04-12

Unemployment insurance funds in Denmark | Complete guide in English

Looking for unemployment insurance funds in Denmark? Read this guide in english and find out how it works.... Læs nyhed

2024-03-19

Er du en af dem, der får flere penge?

Fra enten den 1. marts eller 1. april kan du se frem til at få flere penge, hvis der er en overenskomst på din arbejdsplads. For de fleste sker det gennem Fritvalgs Lønkontoen. Snart kan du se frem til at få flere penge mellem hænderne, hvis du er tilknyttet en af HK Handels overenskomster. For […]

... Læs nyhed

2024-03-15

Den nyeste arbejdskraftundersøgelse viser, at jobomsætningen er faldet

Danmarks største interviewundersøgelse, arbejdskraftundersøgelsen (AKU), viser, at der i fjerde kvartal i 2023 var et fald i jobomsætningen.... Læs nyhed

2024-03-01

Du kan få dagpenge ved dem alle, men hvad kan a-kasserne ellers?

Her kigger vi på nogle af de fordele, som de forskellige a-kasser lokker med. For hvad kan de egentlig udover at udbetale dine dagpenge?... Læs nyhed

2024-01-31

2024 byder på forhøjet kontingent for alle medlemmer af a-kasser

Alle danskere kan i 2024 forvente at prisen på deres a-kasse vil stige. Se her, hvor meget mere du kan forvente at komme til at betale... Læs nyhed

2023-12-21