A-kasse kontingent
om året på a-kasse og fagforening
Se hvor meget du betaler, måske du kan spare penge?
Det forskelligt hvor meget du betaler i a-kasse kontingent, alt efter hvilken a-kasse du er medlem af.
Derfor har vi lavet nedenstående tabel, hvor du kan vælge din nuværende a-kasse og få at vide, hvad du betaler i kontingent her i 2025.
Når du vælger din a-kasse tjekker vi samtidig, om du evt. kan få din a-kasse og evt. fagforening billigere andre steder. Du kan således også bruge testen til, i nogle tilfælde, at spare op mod 5.000 om året!
Flyt og spar penge
Viste testen ovenfor, at du kunne spare penge ved at melde dig ind i en anden a-kasse?
Det er heldigvis rigtig nemt at skifte a-kasse. Alt du skal gøre er at melde dig ind i en ny a-kasse, og så sørger de for at få dig flytte til dem og opsagt din gamle a-kasse.
Du skal med andre ord ikke gøre ret meget mere end at melde dig ind i en ny a-kasse for at skifte.
Så hvis testen viste, at du kunne spare penge, er det bare med at melde sig ind med det samme, så man ikke betale for meget unødvendigt længe.
Fradrag for a-kasse-kontingent
Er du i tvivl om, hvorvidt du kan få fradrag for beløbet, du betaler til din a-kasse? Så skal du ikke være i tvivl længere. Kontingentet til a-kassen er nemlig fradragsberettiget og sker helt automatisk, når du indbetaler til a-kassen. Det kan dog være en god idé at tjekke din forskudsopgørelse for, om det korrekte beløb er skrevet ind.
Det er derudover også vigtigt at vide, at man maksimalt kan trække 6.000 kroner fra i skat om året, når vi taler om fagforening-kontingent. Er du så uheldig at komme i den situation, at du mister dit arbejde og derfor modtager dagpenge, skal du ændre din forskudsopgørelse med det samme. Så får du automatisk fradraget med på din årsopgørelse.
Dette er blot en af årsagerne til, at man bør være medlem af en a-kasse. Kontingentet er fradragsberettiget, og derudover får du den økonomiske sikkerhed, som en a-kasse giver dig. Du får selvfølgelig også de mange andre fordele der er ved at være medlem af en a-kasse. Undersøg derfor de forskellige a-kasser, så du bliver medlem af den helt rigtige for dig og din situation. De er nemlig alle sammen fradragsberettigede.
A-kasse-kontingent, når man er studerende
Det er en rigtig god idé at indmelde sig i en a-kasse, mens man er studerende. Der er nemlig mange fordele ved at være en del af en a-kasse, selvom man ikke er en del af arbejdsmarkedet endnu. Først og fremmest kan a-kassen hjælpe med både CV, ansøgning og andre jobsituationer, hvis man har brug for det.
En af de helt store årsager, til at studerende bør melde sig ind i en a-kasse, er, at det i langt de fleste tilfælde er gratis. Det betyder, at du slipper for at skulle betale et a-kasse-kontingent, indtil du er færdig med din uddannelse. Ved at indmelde sig i en a-kasse mens man studerer, har man også mulighed for at modtage dagpenge, så snart man er færdiguddannet. Er man ikke en del af en a-kasse under sin uddannelse, kan man komme lidt i problemer i forhold til dagpenge, når man er færdig, hvis man ikke er hurtig nok.
Det er dog vigtigt, at man opfylder visse krav på sin uddannelse, for at man kan få et medlemskab som studerende i en a-kasse. Først og fremmest skal du være under 30 år, og din uddannelse skal fylde 90 ECTS-point, før du kan blive tilmeldt som studerende. Det svarer til ca. halvandet år. Det er også vigtigt at vide, at din a-kasse i de fleste tilfælde kun giver dig kontingentfritagelse i et år ad gangen. Du skal derfor søge om fritagelse hvert år.
Dette er dog oftest meget simpelt, da a-kassen vil tage fat i dig for at sikre, at du stadig er studerende. Her bekræfter du bare, at dine informationer ikke har ændret sig, og så får du endnu et års kontingentfritagelse. Fritagelsen kan maksimalt gives i fem år, hvilket er vigtigt at være opmærksom på, hvis du er i gang med en længere uddannelse eller er skiftet undervejs.
Idet kontingentet er gratis, og hjælpen kan være nødvendig, er der ikke rigtig en grund til, at man ikke bør være medlem af en a-kasse, når man er under uddannelse. Man kan dog med fordel fra starten vælge en billig a-kasse, så det kontingent man kommer til at betale efter studiet ikke er for voldsomt.
Derfor har du brug for en a-kasse
En a-kasse er altid en god idé at være medlem af. Det giver dig nemlig en økonomisk sikkerhed, hvis uheldet skulle være ude, og du mister dit arbejde. Så kan du stadig med ro i maven vide, at du får en månedlig indkomst, så man stadig kan klare sig, indtil man kommer ud på arbejdsmarkedet igen.
En a-kasse er også med til at hjælpe dig i arbejde igen. Du får samtaler med en sagsbehandler, der vil forsøge at give dig al den hjælp, du har brug for, for hurtigst muligt at lande i det rette job igen. Det indebærer blandt andet din ansøgningsproces, hvilke jobs du søger og hjælp til kurser, der kan krydre dit CV, så du får en unik arbejdsprofil til din næste jobansøgning.
A-kassen kan også være med til at hjælpe dig i vikarjobs, som senere hen kan være med til at give dig fast arbejde. Vikarjobs ender nemlig ofte i fastansættelser, og rigtig mange a-kasser samarbejder med vikarbureauer, så du hurtigt kan få god læring og erfaring inden for dit arbejdsområde.
I bund og grund er en a-kasse med til at hjælpe dig på mange forskellige måder. Den største årsag til at være medlem af en a-kasse er naturligvis den økonomiske sikkerhed. A-kassen udbetaler dine dagpenge, som er en sats, der er sat for alle a-kasser. Der er derfor ikke nogen forskel på, hvor meget en a-kasse kan udbetale til dig, da det allerede er bestemt pr. lovgivning. Du bør derfor vælge en a-kasse ud fra, hvilken type arbejde du søger, og ud fra hvilken a-kasse du tror bedst kan hjælpe dig i din situation.
Kan man trække a-kasse fra i skat?
Ja, a-kasse kan trækkes fra i skat. Der er ingen øvre grænse for, hvor meget du kan trække fra, når det kommer til a-kasse. Det maksimale man kan trække fra for fagforeninger er dog 6.000 om året.
Her er et eksempel, der viser, hvordan du udregner hvor meget du kan trække fra og hvordan du indberetter der til skat (hvis det ikke er sket automatisk):
- Find først ud af, hvor mange måneder du har været medlem af a-kassen
- Find derefter ud af, hvad det har kostet i kontingent
- Lad os sige du har været medlem 10 af 12 måneder i året og betalt 450 kr./md. for din a-kasse.
- Du kan hermed angive 10*450 = 4500 på din selvangivelse på det felt der handler om fradrag for a-kasse
Det giver god mening at sørge for, at få trukket a-kassen fra i skat, da det reelt set vil sænke din kontingentsats. Får man ikke trukket det fra, går man glip af en del penge retur i skat.
Hvilke typer a-kasser findes der?
Der findes flere forskellige typer af a-kasser i Danmark. Det vigtigste er dog at finde den a-kasse, der passer bedst til dig og din branche. Du kan eventuelt tjekke, om der findes en a-kasse specifikt til din branche. Det kan nemlig være en fordel at være medlem af sådan en a-kasse, da de har specialiseret sig i din branche.
De kender typisk noget mere til dine muligheder og ved præcis, hvordan de skal hjælpe dig, for at du kan komme i arbejde igen. Nogle af disse a-kasser, der specialiserer sig i en branche, har også visse medlemsfordele for deres medlemmer, der kan være en klar fordel for at få en fod ind i branchen igen.
Er du i en branche, hvor der ikke eksisterer en sådan type a-kasse, eller er du bare ikke interesseret i den type a-kasse, er der heldigvis også andre muligheder. I Danmark har vi nemlig også flere tværfaglige a-kasser, som er en a-kasse, der tager imod alle medlemmer. Det betyder, at du kan være medlem af sådan en a-kasse, lige meget hvilken branche du arbejder inden for.
Nogle af de tværfaglige a-kasser, vi har i Danmark, er Min a-kasse, Det Faglige Hus, DANA, AJKS, Ase og mange flere. Du kan derfor med fordel tjekke nogle af disse a-kasser, hvis du er på udkig efter en ny a-kasse.
Herunder kan du læse mere om de enkelte udbydere:
Flere populære artikler
Nyheder
Hos disse a-kasser er der flest ledige medlemmer
Hvilke a-kasser er bedst til at hjælpe deres medlemmer i job, og hvilke a-kasse har flest ledige blandt medlemmerne. Det finder vi ud af her!... Læs nyhed
2024-12-03Nye kontingentregler hos HK fagforening
Som den første danske fagforening indfører HK pr. 1 december 2024 en pris på fagforening der er afhængig af din indkomst.... Læs nyhed
2024-10-23Sådan skifter du fagforening
Overvejer du at skifte fagforening? Læs med her og bliv klogere på, hvordan du nemt skifter fagforening og kommer videre.... Læs nyhed
2024-08-30HK inkluderer nu automatisk lønsikring i dit medlemskab
Som noget nyt kan vil du nu helt automatisk blive omfattet af en lønsikring (via alka.dk), når du både er medlem af . Denne nye medlemsfordel er både for nye og eksisterende medlemmer, og er den er gældende per 1 september 2024. Der er desuden ingen karensperiode på den lønsikring, der nu er inkluderet medlemskabet. […]
... Læs nyhed 2024-08-14Hvad er en OK-fagforening?
Vi gør dig klogere på, hvad der menes med OK-mærkede fagforeninger og hvad du kan bruge en OK-mærket fagforening til.... Læs nyhed
2024-05-151. juli træder ny lov om registrering af arbejdstid i kraft
Du og dine medarbejdere skal som udgangspunkt registrere jeres daglige arbejdstid. Det kræver en ny lov, som netop er blevet vedtaget.... Læs nyhed
2024-04-19