Hvilken fagforening hører jeg til?

Hvilken fagforening hører jeg til? Få hjælp til valg af fagforening

Indhold
Spar op til 5.220 kr. om året på a-kasse og fagforening
Vælg din nuværende a-kasse
Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

Har du somme tider stillet dig selv spørgsmålet: ”Hvilken fagforening hører jeg til?” I så fald er du langt fra den eneste. Det er bestemt ikke let at finde ud af, hvordan man vælger den helt rette fagforening, og dette valg gøres bestemt ikke nemmere af, at nogle fagforeninger er tværfaglige, mens andre er branchespecifikke. For hvad er egentlig forskellen på de to?

Det kan også være, at du stadig ikke har fundet ud af, hvorfor det overhovedet er relevant at være medlem af en fagforening. Du kan i denne guide blive meget klogere på, hvilken fagforening du hører til, så du nemmere kan få valgt den helt rigtige fagforening, der passer præcis til dig.

Vælg fagforening efter job og fag

Valget af fagforening afhænger i høj grad af, hvilket job du har, og indenfor hvilket fag du er udannet.

Derfor har vi laver nedenstående liste, hvor du forhåbentlig kan finde et fag- eller jobgruppe, som passer til dig. Herfra kan du klikke videre og læse mere om, hvilke fagforeninger der anbefales til netop dig og dit fag/job.

SE FLERE

B

Bager

I denne artikel ser vi nærmere på de muligheder der findes for bagere, der ønsker en god fagforening. Læs med og bliv kolgere.

Bankrådgiver

Denne artikel ser på dine muligheder for fagforening, hvis arbejder som bankrådgiver. Vi ser på både de billigste og bedste muligheder.

Butiksansat

I denne artikel kigger vi nærmere på fagforeninger for butiksansatte. Vi guider dig til de billigste og bedste løsninger.

C

Chauffør

Om du er lastvognschauffører, fragtmand eller taxachauffør, så vil du med denne guide få hjælp til at finde den rigtige fagforening for dig som chauffør.

D

Dagplejer

I denne artikel får du hjælp og vejledning til at vælge fagforening hvis du arbejder som dagpelejer. Vi kigger på de billigste og bedste valg.

Dyrlæge

Vi skal i denne guide kigge på fagforeninger for dyrlæger. Der er en del at vælge imellem, og der er stor forskel på pris og den vejæedning du vil få.

E

Ejendomsmægler

Vi skal i denne artikel se på de mulighedern du har for a-kasse og fagforening, hvis arbejder som ejendomsmægler. Læs med og bliv klogere!

Elektriker

Denne artikel hjælper dig som elektriker med at finde fagforeninger for netop elektrikere. Både de billigste og de bedste.

Ergoterapeut

Vi skal i denne artikel kigge på fagforeninger for ergoterapeuter. Der findes mange muligheder, og vi ser på de billigste og bedste.

F

Frisør

I denne artikel kigger vi på mulige fagforeninger, hvis du arbejder hos politiet. Vi kigger både på de oplagte valg, samt dem som vil spare dig penge.

G

Gartner

Vi kigger i denne artikel nærmere på de muligheder du har for fagforening, hvis du er uddanet eller arbejder som gartner. Læs med og bliv klogere.

Grafiker

Vi kigger i denne vejledning på fagforening for grafikere. Bliv klogere på dine muligheder og de bedste og billigste valg.

H

Handicaphjælper

Vi kigger i denne guide på fagforeninger for handicaphjælpere. Vi ser på de traditionelle valg samt de billigste løsninger på markedet.

Hjemmehjælper

I denne guide kigger vi på de muligheder, du som hjemmehjælper har, når det kommer til valg af fagforening. Vi kigger både på de bedste og billigste.

Humanist

Vi skal i denne artikel se på, hvilke a-kasser og fagforeninger, der findes for humanister. Læs med og bliv kolgere på de mange muligheder du har

J

Journalist

Vi skal i denne artikel kigge nærmere på fagforeninger for journalister. Der er et væld af muligheder, og vi skal både se på de billigste og bedste

Jurist

Vi skal i denne artikel beskætige os med fagforeninger for jurister. Vi ser både på de oplagte valg samt de valg der måske kan spare dig en del penge.

K

Kunstner

Vi skal i denne artikel kigge på fagforeninger for kunstnere. Vi ser både på de billigste og bedste muligheder, hvis du arbejder som kunstner.

L

Laborant

I denne artikel skal vi se på alle de muligheder der findes, hvis du er laborant og leder efter en god fagforening. Vi ser både på de billigste og de bedste valg.

Landmand

Vi skal se på de muligheder, du som landmand har for fagforening. Vi skal se på priser og muligheder, så du kan vælge den bedste og billigste løsning.

Læge

Som læge er det vigtigt at være medlem af en god fagforening. Derfor kigger vi i denne artikel på fagforeninger for læger, og finder de bedste og billigste.

Lærer

I denne artkel ser vi nærmere på fagforeninger for lærere. Vi kigger både på de oplagte valg samt dem, hvor du kan spare penge på kontingentet.

M

Mekaniker

I denne artikel skal vi se på de mulighder du har for fagforening, hvis du arbejder som mekaniker. Vi ser både på de billigste og bedste løsninger.

Murer

Vi skal i denne guide se nærmere på fagforeninger for murer. Vi skal både se på de traditionelle valg samt de billigere alternativer.

P

Pædagog

I denne artikel kigger vi på fagforeninger for pædagoger for at finde frem til de bedste og billigste løsninger for dig som pædagog.

Politi

I denne artikel kigger vi på mulige fagforeninger, hvis du arbejder hos politiet. Vi kigger både på de oplagte valg, samt dem som vil spare dig penge.

Programmør

Vi skal i denne guide kigge nærmere på fagforeninger for programmører. Vi ser på, hvad de traditionelle valg er, og hvor du kan finde en billig fagforening.

Psykolog

I denne artikel kigger vi på fagforeninger for psykologer. Vi kigger på priser og tilbud for at finde de bedste og billigste muligheder

R

Receptionist

Vi skal i denne guide se nærmere på fagforeninger for receptionister. Vi skal se på priser og finde frem til de billigste og bedste løsninger.

Rengøringsassistent

I denne artikel kigger vi nærmere på mulighederne for fagforeing for rengøringsassistenter. Læs med og bliv klogere på de muligheder du har.

S

Slagterimedarbejder

Vi skal her se nærmere på fagforeninger for slagterimedarbejdere. Vi skal både se på de billigste valg samt hvem slagterimedarbejdere traditionelt vælger.

Smed

I denne artikel kigger vi på mulighederne for fagforening for smede. Vi kigger både på de traditionelle valg samt de billigste muligheder på markedet.

SOSU-assistent

Denne artikel kigger på mulighder for fagforening for SOSU-assistenter. Vi skal se på de valg, hvor du får en overenskomst samt de billigere alternativer.

T

Tjener eller kok

denne artikel kigger vi på fagforeninger for kokke og tjenere. Vi ser på de traditionelle muligheder og de muligheder der kan spare dig en masse penge.

Tømrer

I denne artikel kigger vi på fagforeninger for tømrere. Vi skal både se på de billigste og bedste muligheder for dig som tømrere

U

Udlænding

I denne artikel kigger vi på a-kasse og fagforening for udlændinge, da der er visse regler og muligheder, som du som udlænding skal være opmærksom på.

Ufaglærte

Vi skal i denne artikel se på, hvilke muligheder der findes for a-kasser og fagforening for ufaglærte. Vi kigger på priser og meget andet.

Ung

Man skal allerede som ung overveje, hvilken a-kasse man skal melde sig ind i. I denne artikel kigger vi derfor på a-kasser og fagforeninger for unge.

V

Vagt

Vi skal i denne artikel se på fagforeninger for vagter. Vi skal se på de muligheder du har og hvor du får den billigste pris.

Hvordan vælger man den rigtige fagforening?

Hvorfor fagforening

Der er ingen tvivl om, at der findes rigtig mange forskellige fagforeninger i Danmark, hvorfor det kan være svært at finde ud af, hvad man skal være opmærksom på, når man spørger sig selv: ”Hvilken fagforening hører jeg til?” I den forbindelse bør du først og fremmest overveje, hvad du har behov for. Helt generelt kan du få hjælp fra din fagforening i forbindelse med din ansættelse på din arbejdsplads. Dog adskiller fagforeningerne sig fra hinanden i forhold til de tillægsydelser, de tilbyder deres kunder. Disse kan for eksempel være:

  • Billige forsikringer
  • Fordelagtige rabatter og tilbud
  • Relevante arrangementer eller kurser
  • Gratis eller billig advokathjælp
  • Sparring og vejledning inden for forskellige områder.

Hvad giver mest mening for dig i forhold til din nuværende situation?

Du bør derfor tænke over din nuværende situation, og hvad der giver mest mening for dig, når du skal forsøge at besvare det svære spørgsmål om, hvilken fagforening du hører til. Er du for eksempel studerende, kan det være mest relevant at melde dig ind i en fagforening, der tilbyder dig billige forsikringer eller andre fordelagtige rabatter og tilbud.

Står du til gengæld i en situation, hvor du har behov for at udvikle dig inden for lige netop dit fagområde, kunne det være mest hensigtsmæssigt for dig at vælge en fagforening, der tilbyder relevante arrangementer og kurser. Til disse har du nemlig rig mulighed for at få masser af viden eller efteruddannelse, ligesom at det kunne være relevant med professionel sparring.

Overvej, om du ønsker at støtte et politisk parti

I forbindelse med spørgsmålet om hvilken fagforening du hører til, er det endvidere relevant at overveje, om du ønsker at give din støtte til et politisk parti. Hvis du vil være medlem af en fagforening, skal du betale et kontingent til foreningen. Det er forskelligt fra fagforening til fagforening, hvordan dette kontingent helt præcist er skruet sammen, og dette afspejler sig tilmed i medlemspriserne. Priserne påvirkes især af, hvis fagforeningen støtter et politisk parti.

Der er visse fagforeninger, der støtter politiske partier direkte, mens der er andre fagforeninger, der blot giver deres støtte til enkelte politiske initiativer. Typisk forholder det sig sådan, at de billigste fagforeninger er upolitiske, hvorfor de altså ikke yder partistøtte. Er det derfor meget vigtigt for dig at være medlem af en fagforening, der yder politisk støtte, bør du bestemt overveje dette, når du skal besvare spørgsmålet, ”hvilken fagforening hører jeg til”.

Herunder har vi fundet priser på fagforening en rækker steder. Som du kan se er der stor forskel på prisen, hvor de billigste typisk er de upolitiske og tværfaglige a-kasser øverst på listen.

Fagforening Pris Pris inkl.
a-kasse
Score
Det Faglige Hus a-kasse 69 kr.per md. 556 kr.per md. 4.3/5på Trustpilot LÆS MERE
Frie a-kasse 69 kr.per md. 567 kr.per md. 4.6/5på Trustpilot LÆS MERE
Ase a-kasse 71 kr.per md. 585 kr.per md. 4.3/5på Trustpilot LÆS MERE
Krifa a-kasse 150 kr.per md. 655 kr.per md. 4.2/5på Trustpilot LÆS MERE
Business Danmark a-kasse 167 kr.per md. 657 kr.per md. 4.6/5på Trustpilot LÆS MERE
Lederne a-kasse 197 kr.per md. 565 kr.per md. 4.2/5på Trustpilot LÆS MERE
Virksom a-kasse 197 kr.per md. 565 kr.per md. 2.5/5på Trustpilot LÆS MERE
FOA a-kasse 380 kr.per md. 899 kr.per md. 1.7/5på Trustpilot LÆS MERE
Teknisk Landsforbund a-kasse 398 kr.per md. 912 kr.per md. 2.3/5på Trustpilot LÆS MERE
Fødevareforbundet NNF a-kasse 409 kr.per md. 931 kr.per md. 2.4/5på Trustpilot LÆS MERE
3F a-kasse 448 kr.per md. 972 kr.per md. 3.7/5på Trustpilot LÆS MERE
HK a-kasse 467 kr.per md. 981 kr.per md. 4.3/5på Trustpilot LÆS MERE
Dansk Metal a-kasse 471 kr.per md. 993 kr.per md. 4.2/5på Trustpilot LÆS MERE
BUPL a-kasse 504 kr.per md. 962 kr.per md. 2.2/5på Trustpilot LÆS MERE
Socialpædagogerne a-kasse 526 kr.per md. 998 kr.per md. 3/5på Trustpilot LÆS MERE
Dansk El-Forbrund DEF a-kasse 635 kr.per md. 1156 kr.per md. 1.7/5på Trustpilot LÆS MERE
Data senest opdateret: 16.08.2021

Tværfaglige fagforeninger og branchespecifikke fagforeninger

Den primære forskel på de mange forskellige fagforeninger er, at nogle er tværfaglige, også kaldet for gule, mens andre er branchespecifikke. Forskellen på en tværfaglig og branchespecifik fagforening er, at alle har mulighed for at melde sig ind i en tværfaglig fagforening. Det er altså fuldstændig underordnet, hvilken branche du arbejder inden for, eller hvad din arbejdstitel er. Dette gør sig ikke gældende for branchespecifikke fagforeninger. Disse er nemlig udelukkende for enten bestemte ansættelser eller for bestemte faggrupper.

Der er fordele og ulemper ved begge typer af fagforeninger

Men tænker du så nu, hvor hører jeg til, når det kommer til enten en tværfaglig eller branchespecifik fagforening, bør dette valg afhænge af dit virke. Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved valget af begge typer af fagforeninger. Fordelen ved at vælge en tværfaglig fagforening er, at disse ofte er større, i og med at alle kan melde sig ind, og herudover vil kontingentet som regel være lavere. Det skyldes blandt andet, at de tværfaglige fagforeninger ikke har udgifter til overenskomstforhandlinger.

En anden grund til, at prisen på en tværfaglig fagforening oftest vil være lavere, er, at de som regel ikke stiller med tillidsmænd inden for forskellige fagområder. Det betyder, at deres udgifter er lavere samlet set sammenlignet med branchespecifikke fagforeninger, og det afspejler sig naturligvis i prisen for et medlemskab. Til gengæld har en branchespecifik fagforening mere viden og erfaring, de kan trække på, inden for lige netop det fagområde, du arbejder med.

Vil du gerne have muligheden for at strejke?

Når det kommer til spørgsmålet, ”hvilken fagforening hører jeg til?”, skal du endvidere overveje, om du gerne vil have muligheden for at kunne strejke på et senere tidspunkt eller ej. En af de mest afgørende forskelle mellem en tværfaglig og branchespecifik fagforening er nemlig også, at det kun er de branchespecifikke fagforeninger, som forhandler overenskomster. Hvad end du er medlem af en tværfaglig eller branchespecifik fagforening, vil du kunne få gavn af de forhandlede overenskomster.

Du skal dog ikke strejke, ligesom du heller ikke har mulighed for at blive lockoutet, såfremt du vælger at være medlem af en tværfaglig fagforening.

Hvorfor være medlem af en fagforening?

Hvorfor være medlem af en fagforening?

Er du ikke engang kommet til spørgsmålet om hvilken fagforening du hører til, men undrer du dig stadig over, hvorfor man overhovedet skal være medlem af en fagforening?

Det er først og fremmest vigtigt at sige, at en fagforening ikke er det samme som en a-kasse. Der er rigtig mange mennesker, der kommer til at forveksle de to ting, men de har nogle helt forskellige formål. Skulle du være så uheldig at miste dit arbejde, er en a-kasse din forsikring for, at du kan få dagpenge.

En fagforening er til gengæld organisationen, der sikrer dig og varetager dine interesser, mens du stadig befinder dig på arbejdsmarkedet. Det er endvidere fagforeninger, der forhandler overenskomster og som i nogle tilfælde sørger for, at du får den lønforhøjelse, du fortjener. Helt generelt arbejder de danske fagforeninger altså for, at du kan opnå forbedrede forhold på din arbejdsplads.

En fagforening er din støtte på din arbejdsplads

Det er en rigtig god idé at være medlem af en fagforening, da denne fungerer som din støtte, såfremt du skulle ende i en situation på din arbejdsplads, som du enten ikke kan eller ønsker at håndtere på egen hånd. Det kan for eksempel handle om en uberettiget afskedigelse eller diverse kontroverser om udbetalingen af feriepenge eller løn. Hvis du havner i en sådan situation, kan du få juridisk hjælp fra din fagforening.

Det er ikke kun problemer med arbejdsgiveren, fagforeningen hjælper dig med, men det er tilmed problemer med enten mobning eller chikane fra dine kollegaer.

Studiemedlemskab og andre muligheder for nedsat kontingent

Fagforeninger tilbyder nogle helt særlige kontingentpriser til studerende. Det skyldes, at størstedelen af de danske fagforeninger rigtig gerne vil have studerende integreret i fagforeninger allerede fra starten af deres uddannelse. Det vil altså sige, at du nemt kan finde en fagforening til en favorabel pris som studerende. Der er mange fagforeninger, der tilbyder gratis medlemskab under hele studieperioden, mens andre tilmed tilbyder yderligere tre måneders gratis medlemskab, efter uddannelsen er afsluttet. Dette er dog kun meget få eksempler på de fordelagtige tilbud, du kan finde på et studiemedlemskab hos en fagforening.

Det er ikke kun de studerende, der har mulighed for at få nedsat kontingent hos en fagforening. Det samme kan selvstændige. Som selvstændig har du mulighed for at trække det fulde beløb fra i skat, der betales som kontingent.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Flere populære artikler

Bedste A-kasse i 2021

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2021 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Hvem kan optages i en A-kasse og hvordan?

I denne artikel kan du læse om, hvordan du kan blive optaget i en a-kasse og hvem de forskellige a-kasser vil optage Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse til forskellige situationer

Alt efter om du er lønmodtager, studernde eller lærlig, så er det forskelligt, hvordan du kan blive medlem af en a-kasse. Læse mere her! Læs mere...

2021 sammenligning af A-kasser

I denne artikel sammenligner vi de A-kasser som pt. er på marked. Hvem er bedst, hvem er billigst og hvem er størst? Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


A-kasse og dagpenge | En begynder guide

I denne korte artikel forklarer vi på en nem og forståelig måde hvordan du kan få dagpenge igennem din a-kasse, og hvad du skal være opmærksom på i forhold til prisen. Læs mere...


Lønsikring priser

Overvejer du at tegne en lønsikring, så bør du bruge vores værktøj, der hjælper dig med at finde den billigste og bedste lønsikring til dit lønniveau.Læs mere...

Nyheder

Fagforeningerne og de dyre adresser

Danske fagforeninger har smag for lækre hovedkontorer. I denne artikel kigge vi på fagforeningerne med de mest prominente adresser.... Læs nyhed

2021-08-25

Her er Danmarks dyreste A-kasse

Hvem er den dyreste a-kasse lige nu? Det ser vi på i denne artikel, hvor vi også kigger på, hvorfor nogle a-kasser er dyrere end andre.... Læs nyhed

2021-06-14

Dagpengeperiode | hvor lang tid kan jeg få dagpenge?

Hvor længe kan du få dagpenge fra din a-kasse? Hvornår kan din dagpengeperiode forlænges, og hvad skal der til? Vi giver dig svaret!... Læs nyhed

2021-05-17

A-kasse og fagforening

Vi skal i denne artikel kigge på a-kasse og fagforening. Vi skal f.eks. se, hvor du kan få a-kasse og fagforening samlet samme sted.... Læs nyhed

2021-02-18

Dimittendsats 2021

I denne artikel kan du se hvad Dimittendsatsen [year] er, og hvad du som dimittend skal være opmærksom på, når du er færdig på studiet... Læs nyhed

2021-02-17

IDA a-kasse

I denne artikel skal vi se på, hvilke muligheder du har, hvis du er medlem af IDA og gerne vil have en god a-kasse også.... Læs nyhed

2020-11-05