Hvilken fagforening hører jeg til?

Hvilken fagforening hører jeg til? Få hjælp til valg af fagforening

Indhold
Spar op til 5.220 kr. om året på a-kasse og fagforening
Vælg din nuværende a-kasse

Har du somme tider stillet dig selv spørgsmålet: ”Hvilken fagforening hører jeg til?” I så fald er du langt fra den eneste. Det er bestemt ikke let at finde ud af, hvordan man vælger den helt rette fagforening, og dette valg gøres bestemt ikke nemmere af, at nogle fagforeninger er tværfaglige, mens andre er branchespecifikke. For hvad er egentlig forskellen på de to?

Det kan også være, at du stadig ikke har fundet ud af, hvorfor det overhovedet er relevant at være medlem af en fagforening. Du kan i denne guide blive meget klogere på, hvilken fagforening du hører til, så du nemmere kan få valgt den helt rigtige fagforening, der passer præcis til dig.

Vælg fagforening efter job/fag

Valget af fagforening afhænger i høj grad af, hvilket job du har, og indenfor hvilket fag du er udannet.

Derfor har vi laver nedenstående liste, hvor du forhåbentlig kan finde et fag- eller jobgruppe, som passer til dig. Herfra kan du klikke videre og læse mere om, hvilke fagforeninger der anbefales til netop dig og dit fag/job.

Hvordan vælger man den rigtige fagforening?

Hvorfor fagforening

Der er ingen tvivl om, at der findes rigtig mange forskellige fagforeninger i Danmark, hvorfor det kan være svært at finde ud af, hvad man skal være opmærksom på, når man spørger sig selv: ”Hvilken fagforening hører jeg til?” I den forbindelse bør du først og fremmest overveje, hvad du har behov for. Helt generelt kan du få hjælp fra din fagforening i forbindelse med din ansættelse på din arbejdsplads. Dog adskiller fagforeningerne sig fra hinanden i forhold til de tillægsydelser, de tilbyder deres kunder. Disse kan for eksempel være:

  • Billige forsikringer
  • Fordelagtige rabatter og tilbud
  • Relevante arrangementer eller kurser
  • Gratis eller billig advokathjælp
  • Sparring og vejledning inden for forskellige områder.

Hvad giver mest mening for dig i forhold til din nuværende situation?

Du bør derfor tænke over din nuværende situation, og hvad der giver mest mening for dig, når du skal forsøge at besvare det svære spørgsmål om, hvilken fagforening du hører til. Er du for eksempel studerende, kan det være mest relevant at melde dig ind i en fagforening, der tilbyder dig billige forsikringer eller andre fordelagtige rabatter og tilbud.

Står du til gengæld i en situation, hvor du har behov for at udvikle dig inden for lige netop dit fagområde, kunne det være mest hensigtsmæssigt for dig at vælge en fagforening, der tilbyder relevante arrangementer og kurser. Til disse har du nemlig rig mulighed for at få masser af viden eller efteruddannelse, ligesom at det kunne være relevant med professionel sparring.

Overvej, om du ønsker at støtte et politisk parti

I forbindelse med spørgsmålet om hvilken fagforening du hører til, er det endvidere relevant at overveje, om du ønsker at give din støtte til et politisk parti. Hvis du vil være medlem af en fagforening, skal du betale et kontingent til foreningen. Det er forskelligt fra fagforening til fagforening, hvordan dette kontingent helt præcist er skruet sammen, og dette afspejler sig tilmed i medlemspriserne. Priserne påvirkes især af, hvis fagforeningen støtter et politisk parti.

Der er visse fagforeninger, der støtter politiske partier direkte, mens der er andre fagforeninger, der blot giver deres støtte til enkelte politiske initiativer. Typisk forholder det sig sådan, at de billigste fagforeninger er upolitiske, hvorfor de altså ikke yder partistøtte. Er det derfor meget vigtigt for dig at være medlem af en fagforening, der yder politisk støtte, bør du bestemt overveje dette, når du skal besvare spørgsmålet, ”hvilken fagforening hører jeg til”.

Herunder har vi fundet priser på fagforening en rækker steder. Som du kan se er der stor forskel på prisen, hvor de billigste typisk er de upolitiske og tværfaglige a-kasser øverst på listen.

swipe a-kasseSwipe for at se fuld tabel

A-kasse Fagforening pris Fagforening +
a-kasse
Trustpilot Læs mere
Frie a-kasse 69 kr.per mdr. 526 kr.per mdr. 4.6 ★ SE TILBUD
Det Faglige Hus a-kasse 69 kr.per mdr. 548 kr.per mdr. 4.4 ★ SE TILBUD
Ase a-kasse 69 kr.per mdr. 572 kr.per mdr. 4.1 ★ SE TILBUD
Krifa a-kasse 69 kr.per mdr. 561 kr.per mdr. 4.2 ★ SE TILBUD
Business Danmark a-kasse 167 kr.per mdr. 643 kr.per mdr. 4.7 ★ SE TILBUD
Lederne a-kasse 195 kr.per mdr. 554 kr.per mdr. 4.1 ★ LÆS MERE
FOA a-kasse 350 kr.per mdr. 860 kr.per mdr. 1.9 ★ LÆS MERE
Dansk Metal a-kasse 365 kr.per mdr. 878 kr.per mdr. 4.2 ★ LÆS MERE
Teknisk Landsforbund a-kasse 393 kr.per mdr. 894 kr.per mdr. 3 ★ LÆS MERE
Fødevareforbundet NNF a-kasse 397 kr.per mdr. 905 kr.per mdr. 2.9 ★ LÆS MERE
HK a-kasse 443 kr.per mdr. 942 kr.per mdr. 3.2 ★ LÆS MERE
3F a-kasse 464 kr.per mdr. 977 kr.per mdr. 1.9 ★ SE TILBUD
BUPL a-kasse 504 kr.per mdr. 953 kr.per mdr. 2.6 ★ LÆS MERE
Dansk El-Forbrund DEF a-kasse 549 kr.per mdr. 1063 kr.per mdr. 2.4 ★ LÆS MERE
Data senest opdateret: 05.02.2020

Tværfaglige fagforeninger og branchespecifikke fagforeninger

Den primære forskel på de mange forskellige fagforeninger er, at nogle er tværfaglige, også kaldet for gule, mens andre er branchespecifikke. Forskellen på en tværfaglig og branchespecifik fagforening er, at alle har mulighed for at melde sig ind i en tværfaglig fagforening. Det er altså fuldstændig underordnet, hvilken branche du arbejder inden for, eller hvad din arbejdstitel er. Dette gør sig ikke gældende for branchespecifikke fagforeninger. Disse er nemlig udelukkende for enten bestemte ansættelser eller for bestemte faggrupper.

Der er fordele og ulemper ved begge typer af fagforeninger

Men tænker du så nu, hvor hører jeg til, når det kommer til enten en tværfaglig eller branchespecifik fagforening, bør dette valg afhænge af dit virke. Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved valget af begge typer af fagforeninger. Fordelen ved at vælge en tværfaglig fagforening er, at disse ofte er større, i og med at alle kan melde sig ind, og herudover vil kontingentet som regel være lavere. Det skyldes blandt andet, at de tværfaglige fagforeninger ikke har udgifter til overenskomstforhandlinger.

En anden grund til, at prisen på en tværfaglig fagforening oftest vil være lavere, er, at de som regel ikke stiller med tillidsmænd inden for forskellige fagområder. Det betyder, at deres udgifter er lavere samlet set sammenlignet med branchespecifikke fagforeninger, og det afspejler sig naturligvis i prisen for et medlemskab. Til gengæld har en branchespecifik fagforening mere viden og erfaring, de kan trække på, inden for lige netop det fagområde, du arbejder med.

Vil du gerne have muligheden for at strejke?

Når det kommer til spørgsmålet, ”hvilken fagforening hører jeg til?”, skal du endvidere overveje, om du gerne vil have muligheden for at kunne strejke på et senere tidspunkt eller ej. En af de mest afgørende forskelle mellem en tværfaglig og branchespecifik fagforening er nemlig også, at det kun er de branchespecifikke fagforeninger, som forhandler overenskomster. Hvad end du er medlem af en tværfaglig eller branchespecifik fagforening, vil du kunne få gavn af de forhandlede overenskomster.

Du skal dog ikke strejke, ligesom du heller ikke har mulighed for at blive lockoutet, såfremt du vælger at være medlem af en tværfaglig fagforening.

Hvorfor være medlem af en fagforening?

Hvorfor være medlem af en fagforening?

Er du ikke engang kommet til spørgsmålet om hvilken fagforening du hører til, men undrer du dig stadig over, hvorfor man overhovedet skal være medlem af en fagforening?

Det er først og fremmest vigtigt at sige, at en fagforening ikke er det samme som en a-kasse. Der er rigtig mange mennesker, der kommer til at forveksle de to ting, men de har nogle helt forskellige formål. Skulle du være så uheldig at miste dit arbejde, er en a-kasse din forsikring for, at du kan få dagpenge.

En fagforening er til gengæld organisationen, der sikrer dig og varetager dine interesser, mens du stadig befinder dig på arbejdsmarkedet. Det er endvidere fagforeninger, der forhandler overenskomster og som i nogle tilfælde sørger for, at du får den lønforhøjelse, du fortjener. Helt generelt arbejder de danske fagforeninger altså for, at du kan opnå forbedrede forhold på din arbejdsplads.

En fagforening er din støtte på din arbejdsplads

Det er en rigtig god idé at være medlem af en fagforening, da denne fungerer som din støtte, såfremt du skulle ende i en situation på din arbejdsplads, som du enten ikke kan eller ønsker at håndtere på egen hånd. Det kan for eksempel handle om en uberettiget afskedigelse eller diverse kontroverser om udbetalingen af feriepenge eller løn. Hvis du havner i en sådan situation, kan du få juridisk hjælp fra din fagforening.

Det er ikke kun problemer med arbejdsgiveren, fagforeningen hjælper dig med, men det er tilmed problemer med enten mobning eller chikane fra dine kollegaer.

Studiemedlemskab og andre muligheder for nedsat kontingent

Fagforeninger tilbyder nogle helt særlige kontingentpriser til studerende. Det skyldes, at størstedelen af de danske fagforeninger rigtig gerne vil have studerende integreret i fagforeninger allerede fra starten af deres uddannelse. Det vil altså sige, at du nemt kan finde en fagforening til en favorabel pris som studerende. Der er mange fagforeninger, der tilbyder gratis medlemskab under hele studieperioden, mens andre tilmed tilbyder yderligere tre måneders gratis medlemskab, efter uddannelsen er afsluttet. Dette er dog kun meget få eksempler på de fordelagtige tilbud, du kan finde på et studiemedlemskab hos en fagforening.

Det er ikke kun de studerende, der har mulighed for at få nedsat kontingent hos en fagforening. Det samme kan selvstændige. Som selvstændig har du mulighed for at trække det fulde beløb fra i skat, der betales som kontingent.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Flere populære artikler

Bedste A-kasse i 2020

Her kan du læse mere om, hvilken A-kasse der i 2020 må sige at være den bedste, hvis man altså spørger medlemmerne selv! Læs mere...


Hvem kan optages i en A-kasse og hvordan?

I denne artikel kan du læse om, hvordan du kan blive optaget i en a-kasse og hvem de forskellige a-kasser vil optage Læs mere...


Billig A-kasse

Vil du gerne vide hvem den billigste A-kasse er lige pt.? Så se vores oversigt her og få det komplette overblik! Læs mere...


A-kasse til forskellige situationer

Alt efter om du er lønmodtager, studernde eller lærlig, så er det forskelligt, hvordan du kan blive medlem af en a-kasse. Læse mere her! Læs mere...

2020 sammenligning af A-kasser

I denne artikel sammenligner vi de A-kasser som pt. er på marked. Hvem er bedst, hvem er billigst og hvem er størst? Læs mere...


Hvad er en a-kasse?

Er du i tvivl om hvad en a-kasse egentlig er? Så læs med her, hvor vi giver dig en kort og simpel forklaring. Læs mere...


A-kasse og dagpenge | En begynder guide

I denne korte artikel forklarer vi på en nem og forståelig måde hvordan du kan få dagpenge igennem din a-kasse, og hvad du skal være opmærksom på i forhold til prisen. Læs mere...


Lønsikring priser

Overvejer du at tegne en lønsikring, så bør du bruge vores værktøj, der hjælper dig med at finde den billigste og bedste lønsikring til dit lønniveau.Læs mere...