A-kasse som nyuddannet
Tillykke, du er blevet færdig på studiet! Men har du huske a-kassen?
Har du ikke fået meld dig ind i en a-kasse, inden du afsluttede dit studie, så kan du stadig nå det.
Alt du skal gøre er at melde dig ind online hos en af de anbefalede a-kasse herunder, og så vil du begynde at modtage dagpenge efter en mindre karensperiode. Dagpengesatsen for nyuddannede ligget pt. på 10.371 kr./md før skat og afdrag (under 30 år) og 13.100 kr./md. før skat og afdrag (over 30 år). Som nyuddannet har du desuden mulighed for at få en forhøjet sats de første 3 måneder du er ledig på 15.081 kr./md. før skat og afdrag
Herunder har vi fundet en række a-kasser, som optager nyuddannede (også selvom de først melder sig ind, efter de har afsluttet studiet).
4 gode a-kasser for nyuddannede
Vi har herunder fundet 4 af de bedste og billigste tværfaglige a-kasser, hvor nyuddannede kan melde sig ind. Hvis a-kasserne også tilbyder fagforening, er prisen for dette også angivet.
Optager nyuddannede
4.4 / 5 på Trustpilot
Det Faglige Hus har den billigste a-kasse + fagforening.
Optager nyuddannede
4 / 5 på Trustpilot
Akademikernes er en billig a-kasse med fokus på akademikere.
Optager nyuddannede
4.6 / 5 på Trustpilot
Krifa er en solid a-kasse med et billigt kontingent.
Optager nyuddannede
4.4 / 5 på Trustpilot
Frie er en billige a-kasse med en prisvindende lønsikring.
Data opdateret: 15.01.2025
Genrelt kan følgende a-kasser anbefales til nyuddannede:
- Det Faglige Hus a-kasse
- Akademikernes a-kasse
- Krifa a-kasse
- Frie a-kasse
Hvad er reglerne, hvis man ikke har været medlem af en a-kasse under sit studie?
Har du ikke været medlem af en a-kasse, mens du har været studerende, bør du melde dig ind i en senest 14 dage efter endt uddannelse. Det giver dig nemlig stadig ret til dagpenge. I den situation vil du dog først få udbetalt dine dagpenge en måned efter, du har afsluttet din uddannelse. Det kaldes for karensmåneden, som kan undgås, hvis du har været medlem af en a-kasse i mere end et år.
Det er derfor en rigtig god idé at melde dig ind i a-kasse hurtigst muligt, også selvom du regner med at have arbejde, efter du afslutter din uddannelse. Så er du nemlig sikker på retten til dagpenge, hvis du alligevel skulle være uheldig at miste jobbet. Ellers kan du være meget uheldig og ende i en situation, hvor du ikke kan få dagpenge af din a-kasse.
Taget i betragtning af, at en a-kasse i langt de fleste tilfælde af gratis for studerende, er der virkelig ingen grund til ikke at melde sig ind i løbet af studietiden. Fortryder du valget af a-kassen, har du altid mulighed for at vælge en anden, der kan hjælpe dig med både dagpenge, jobmuligheder og praktikpladser.
Hvem er en nyuddannet?
For at være nyuddannet i a-kassernes øjne, skal du have gennemført en uddannelse, der er normeret til minimum 18 måneder. Det betyder, at selvom du har færdiggjort din uddannelse efter 17 måneder eller mindre, kan du først få dagpenge efter de 18 måneder, som uddannelsen er normeret til.
Derudover skal uddannelsen, du har færdiggjort, også være offentlig anerkendt. Det betyder, at uddannelsen skal være SU-berettiget eller være en elev- eller lærlingeuddannelse. Disse to faktorer kaldes for dimittendreglen og afgør, om du har ret til dagpenge som en nyuddannet, efter du er færdig med din uddannelse. Opfylder du begge disse kriterier, skal du bare være medlem af en a-kasse senest 14 dage efter, din uddannelse er afsluttet, og så har du ret til at modtage dagpenge.
Er du i tvivl, om du har ret til dagpenge i din a-kasse, bør du altid kontakte dem hurtigst muligt, så du kan få den helt rigtige rådgivning til den situation, du står i.
Hvorfor skal man som nyuddannet melde sig ind i a-kasse?
Som nyuddannet bør du faktisk melde dig ind i en a-kasse INDEN du er færdig på studiet. Det skal du fordi, hvis du ikke er meldt ind, den dag du er færdig, og du gerne vil på dagpenge, så kan du ikke dette med det samme. Du kommer nemlig i karantæne i en hel måned, inden du kan modtage dagpenge, og du vil således stå helt uden indkomst i den periode.
Du bør derfor melde dig ind i en a-kasse minimum 1 år før din uddannelse slutter, da det vil sikre, at du kan få dagpenge den da du er færdig, hvis du ikke får et job lige efter studiet.
Den samme a-kasse for alle nyuddannede?
Nej, den samme a-kasse passer ikke til alle nyuddannede. Der findes dog a-kasser der favner bredt, og som optager de fleste. Disse kaldes tværfaglige a-kasser og mange nyuddannede vælger at melde sig ind i dem, fordi de både er billigere og har en god dækning.
Herunder kan du se en liste med forskellige jobs/stillinger, hvis du netop er nyuddannet indenfor et af de området, kan du klikke ind og se, hvilke a-kasser der anbefales til netop dig.
A
Vi skal i denne guide kigge på a-kasser for arkitekter og arkitektstuderende. Vi ser på de klassiske valg samt, hvor du pt. får den billigste a-kasse.
B
Arbejder du i butik, så har du lige som alle andre lønmodtagere brug for en god a-kasse. Se her hvilke a-kasser for butiksansatte der findes og hvem du bør vælge!
Arbejder du indenfor byggeri & anlæg, og leder du efter en god a-kasse? Her giver vi dig de bedste og billigste a-kasser.
Vi skal i denne guide se på a-kasser for biologer. Som biolog har du nemlig mange muligheder, og vi kigger på de bedste og billigste lige nu!
Er du ansat som bioaanalytiker findes der masser af muligheder for a-kasser, både fagspecifikke og tværfaglige. Her giver vi dig det komplette overblik!
Har du et arbejde i en bank, altså bankansat, så findes mange muligheder, både for tværfaglige a-kasser, men også a-kasser specifikt til din faggruppe.
I denne artikel kigger vi nærmere på a-kasser for bagere. Vi ser på hvor du finder den bedste og billigste a-kasse for bagere.
I denne guide ser vi nærmere på a-kasser for bibliotekarer. Vi se på de traditionelle valg samt hvor du potentielt kan spare penge ved at melde dig ind.
I denne guide vil du se, hvilket muligheder du har for a-kasse som bedemand. Find de billigste og bedste muligheder.
I denne guide ser vi nærmere på a-kasse for bygningskonstruktører. Vi har fundet de billigste og bedste muligheder lige nu.
C
Er du taxachauffør, lastbilchauffør, buschauffør eller måske en anden form for chauffør, så hat vi på her fundet de bedste og billige a-kasser til dig!
I denne guide kigger vi nærmere på, hos hvilke a-kasser du som callcenter medarbejder kan melde dig ind. Læs med og blive klogere.
D
I denne guide kigger vi på a-kasser for dagplejere. VI ser på hvor du som dagplejer finder den bedste og billigste a-kasse.
I denne guide kigger vi nærmere på a-kasser for dyrlæger. Vi se hvem du kan vælge og hvor du finder den bedste og billigste løsning.
Vi kigger i denne guide på de bedste og billigste a-kasser for designere. Får hjælp til at vælge a-kasse, hvis du arbejder som designer.
E
Ernærings- og sundhedskonsulenter
I denne artikel ser vi på a-kasser for ernærings- og sundhedskonsulenter. Vi ser på, hvor du får den billigste a-kasse lige.
I denne artikel ser vi på a-kasser til elektrikere. Vi ser på hvor du kan melde dig ind, og hvor du finder den bedste / billigste løsning til din faggruppe.
Vi skal i denne artikel se på de mulighedern du har for a-kasse og fagforening, hvis arbejder som ejendomsmægler. Læs med og bliv klogere!
Vi skal i denne guide se på a-kasse for ernæringsassistenter. Se hvem Kost og Ernæringsforbundet anbefaler samt alternativer hertil
Vi kigger her på a-kasse for ergoterapeuter. Hvad skal man vælge og hvilke muligheder er der for ergoterapeut studerende?
F
Er du frisør har du brug for en a-kasse lige som alle andre. Se her hvem du kan og bør vælge blandt a-kasser for frisører!
Er du landmand eller fisker er der lidt forskellige muligheder for a-kasse. Det afhænger blandt andet af om du er selvstændig eller ansat på en gård.
Vi skal i denne guide kigge nærmere på a-kasse for fysioterapeuter. Vi skal på både de klassiske valg samt de billigste.
G
Er du ansat som gymnasielærer, så findes der rigtig mange muligheder for a-kasse medlemskab. I denne artikel har vi kigget på de bedste og billigste.
I denne artikel kigger vi nærmere på a-kasser for gartnere. VI kigger på de oplagte valg samt hvor du kan spare en masse penge ved at melde dig ind.
I denne danske guide kigger vi nærmere på a-kasser for grafikere. Vi ser på de oplagte muligheder samt de billigste a-kasser for grafikere.
H
Er du ansat som hjemmehjælper, og har du brug for en god og billig a-kasse? Så læs med her, hvor vi ser på a-kasser for hjemmehjælpere.
I denne artikel finder du råd og vejledning til valg af a-kasse for handicaphjælpere. Se hvem der er billigst og hvor du får den bedste rådgivning.
Vi skal i denne artikel se på, hvilke a-kasser og fagforeninger, der findes for humanister. Læs med og bliv kolgere på de mange muligheder du har.
Vi skal i denne guide se på a-kasser for HR-assistenter og HR-konsulenter. Vi ser på hvad man kan vælge, og hvem der er billigst
Arbejder du som håndværker og leder du efter en god a-kasse? Læs med her, hvor vi giver dig de bedste og billigste.
I
Ingeniører har brug for en a-kasse lige som alle andre. Derfor har vi her lavet en komplet oversigt med a-kasser for ingeniører.
Vi skal i denne guide se på a-kasser for indkøbere. Vi ser på, hvilken a-kasse du bør vælge, hvis du arbejder som indkøber.
Arbejder du i industrien og leder du efter en god a-kasse? Her giver vi de bedste og billigste a-kasser til dig der arbejder med industri
Vi skal i denne guide kigge nærmere på a-kasse for iværksættere. Vi skal på både de klassiske valg samt de billigste.
J
Er du under uddannelse som jursit eller er du ansat som en, så har et væld af muligheder, når det kommer til a-kasse. Her giver vi dig det fulde overblik.
I denne artikel se vi på, hvilke muligheder for a-kasse for jord- og betonarbejdere der findes. Vi finder de billigste og bedste, så du kan spare penge!
Vi skal i denne guide kigge på mulighederne for a-kasse for jordemødre. Vi ser både på de oplagte muligheder samt alternativerne
Arbejder du som journalist, så findes der rigtig mange muligheder for en god og billig a-kasse. I denne artikel giver vi dig det komplette overblik
K
Er du kok, kokkeelev eller køkkenassistent, så er det en god idé, at være medlem af en a-kasse. Denne artikel kigger på mulighederne for a-kasse for kokke.
Er du skuespiller, kunstmaler, musiker, artist eller anden form for kunstner, så kan du her få hjælp til at finde den a-kasse, som passer til dig og dine behov.
L
Som læge har du brug for en a-kasse. Vi har fundet en lang række a-kasser for læger, og giver dig her et komplet overblik over dine muligheder.
Er du lærer eller lærerstuderende, så kan du her finde en komplet oversigt over a-kasser for lærere. Vi giver du både, priser og tilfredshedsscores på en række a-kasser.
Arbejder du som receptionist og leder du egen en god og billig a-kasse, så har vi her lavet et komplet overblik med alle dine muligheder.
I denne artikel kigger vi på a-kasser for laboranter. Som laborant har du flere muligheder for a-kasse, men hvilken er lige den bedste?
Er du landmand eller fisker er der lidt forskellige muligheder for a-kasse. Det afhænger blandt andet af om du er selvstændig eller ansat på en gård.
Vi ser her på de muligheder du har, hvis du er ansat i en lufthavn, det kunne f.eks. være som bagagemedarbejder, checkin-medarbejder eller rengøring.
Er du leder og kigger du efter en god a-kasse, som passer til dig og din professionelle karriere. Læs med her, hvor vi kigger på a-kasser for ledere
M
I denne artikel kigger vi nærmere på a-kasse for montører. Vi kigger på de traditionelle valg samt hvilke alternativer der findes, hvor du kan spare penge
I denne guide kigger vi nærmere på a-kasser for murere. Vi kigger på dine muligheder, og hvor du kan spare penge ved at melde dig ind!
Arbejder du som receptionist og leder du egen en god og billig a-kasse, så har vi her lavet et komplet overblik med alle dine muligheder.
I denne guide kigger vi på a-kasse for musikere, og hvilke du som musiker kan vælge. Vi kigger både på de oplagte og de billigste.
Vi skal i denne guide kigge på mulighederne for a-kasse, hvis du er maskinmester. Vi ser både på de billigste og bedste
Her kan du se en oversigt over de bedste og billigste a-kasser for massører. Få hjælp til at vælge den rigtige a-kasse.
Arbejder du med salg og marketing og leder du efter en a-kasse? Læs med her, og bliv klogere på, hvem du bør vælge
Vi kigger i denne guide på a-kasser for magister. Vi ser både på de billigste og mest oplagte valg for en magister uddannet.
Vi skal i denne guide kigge nærmere på a-kasse for malere. Vi skal på både de klassiske valg samt de billigste.
N
Her får du et komplet overblik over dine muligheder for a-kasse som ny nyuddannet. Se hvilke a-kasser nyuddannede kan melde sig ind i.
O
Arbejder du indenfor det offentlige, og leder du efter en a-kasse? Her giver vi dig de bedste og billigste a-kasser for offentligt ansatte
I denne guide ser vi på a-kasse for urmagere og optikere. Vi skal se, hvor du finder den billigste a-kasse, hvis du arbejder som urmager eller optiker.
P
Pædagoger og pædagogmedhjælpere
Er du pædagog, pædagogmedhjælper eller pædagogstuderende, så finder du her en pris oversigt over a-kasser for pædagog og pædagogmedhjælper.
Er du psykolog og har du brug for en god og billig a-kasse, så læs med her, hvor vi ser på de bedste og billigste a-kasser for psykologer.
I denne danske guide ser vi på a-kasser for programmører. Vi ser på hvilke a-kasser der er de bedste og billigste for programmører.
I denne guide kigger vi på a-kasser for politibetjente. Vi ser på en række forskellige muligheder og finder de bedste og billigste.
A-kasse for portører | Her er de bedste og billigste muligheder
Vi skal i denne guide kigge på mulighederne for a-kasse for piloter. Vi kigger både på de billigste og bedste løsninger.
Du får i denne guide hjælp til at vælge de bedste og billigste a-kasser for procesoperatører. Læs med og bliv klogere!
Arbejder du i produktionen og leder du efter en god a-kasse? Her giver vi de bedste og billigste a-kasser til dig der arbejder med produktion
R
Er du ansat som eller uddannet revisor, så er der mange muligheder for at blive medlem af en god og billig a-kasse. Her giver vi dig det fulde overblik!
Vi skal i denne artikel se på a-kasser for rengøringsassistenter. Vi kigger på priser, kundetilfredshed og meget mere, så du kan finde den rette a-kasse.
Arbejder du som receptionist og leder du egen en god og billig a-kasse, så har vi her lavet et komplet overblik med alle dine muligheder.
Arbejder du med renovation, f.eks. som skraldemand, så får du her hjælp til at finde de bedste og billigste a-kasser.
S
Leder du efter a-kasse og er du socialrådgiver, så finder du her en oversigt over a-kasse for socialrådgivere. Vi har fundet priser på en række a-kasser så du kan vælge den billigste.
I denne guide skal vi se nærmere på, hvilke a-kasser der findes til dig som arbejder som souschef. Vi ser på de billigste og bedste løsninger.
Er du sygeplejeske, og leder du efter en god og billig a-kasse? Så kan du her finde et overblik over a-kasser for sygeplejesker og sygeplejestuderende
I denn guide kigger på a-kasse for sælgere. Vi ser på, hvilke a-kasse der er billigst og bedst, hvis du arbejder som sælger.
Vi skal i denne guide se på a-kasser for struktører og struktørelever. Se hvem der er billigst og hvor du sparer flest penge ved at melde dig ind lige nu.
I denne artikel kigger vi nærmere på de muligheder der findes for soldater, når det kommer til a-kasse. Hvilke a-kasse kan man melde sig ind i som soldat?
Som stewardesse findes der mange muligheder for en god a-kasse. I denne artikel kigger vi på de bedste og billigste a-kasser for stewardesser.
I denne artikel kigger vi på a-kasser for smede. Vi kigger på hvem det oplagte valg er samt hvilke alternativer der findes og hvor meget du kan spare.
I denne guide kigger vi a-kasser for slagterimedarbejdere. Vi finder de bedste og billigste muligheder, der dækker dig bedst, hvis du bliver ledig.
Arbejder du med salg og marketing og leder du efter en a-kasse? Læs med her, og bliv klogere på, hvem du bør vælge
Er du selvstændig og har brug for en god A-kasse der tilgodeser dig som selvstændig og de behov du har? Så læs med her og find en a-kasse for selvstændige
Arbejder du som SOSU-assistent eller SOSU-hjælper, og leder du efter en god a-kasse? Læs med her, hvor vi ser på a-kasser for SOSU
T
Er du ergoterapeut, fysioterapeut, psykoterapeut eller en anden form for terapeut og har du brug for en a-kasse? Så læs med her, hvor vi ser på mulighederne
Er du frisør eller tømrer har du brug for en a-kasse lige som alle andre. Se her hvem du kan og bør vælge blandt a-kasser for tømrere og frisører!
Som tjener er det altid en god idé at være medlem af en a-kasse. I denne artikel kigger vi på a-kasser for tjenere, og giver dig det fulde overblik.
Vi skal i denne guide kigge på a-kasse for Tandlæger og Tandteknikere. Vi ser både på de billigste og bedste valg.
U
I denne artikel kigger vi på a-kasse og fagforening for udlændinge, da der er visse regler og muligheder, som du som udlænding skal være opmærksom på.
I denne guide ser vi på a-kasse for urmagere og optikere. Vi skal se, hvor du finder den billigste a-kasse, hvis du arbejder som urmager eller optiker.
Man skal allerede som ung overveje, hvilken a-kasse man skal melde sig ind i. I denne artikel kigger vi derfor på a-kasser og fagforeninger for unge.
Vi skal i denne artikel se på, hvilke muligheder der findes for a-kasser og fagforening for ufaglærte. Vi kigger på priser og meget andet.
V
Er du sikkerhedsvagt, parkeringsvagt eller fængselsvagt, så er det vigtigt, at du er medlem af en a-kasse. Vi giver dig her et overblik over mulighederne!
Vi skal i denne guide se på, hvilke muligheder for a-kasse der findes, når man arbejder som vikar, f.eks. lærere-vikar.
W
Vi kigger i denne danske vejledning på a-kasser for webdesignere. Vi giver dig et komplet overblik, så du kan vælge den billigste løsning på markedet.
Billig a-kasse til en nyuddannet
Har du allerede en a-kasse, men er i tvivl om det nu også er den billigste for nyuddannede, så kan du med vores test herunder teste, om du kan spare penge ved at skifte til en anden a-kasse.
Alt du skal gøre er at vælge din nuværende a-kasse, og så regner vi ud, hvor meget der evt. er at spare ved at flytte, i nogle tilfælde kan du spare over 5.000 på a-kasse og fagforening.
Viser det sig, at du kan få en billigere a-kasse et andet sted, så er det faktisk rigtigt nemt at flytte. Alt du skal gøre er nemlig at melde dig ind hos den nye a-kasse, og så sørger de for alt det praktiske i forhold til udmeldelse af din gamle a-kasse og overflytning til dem – du skal ikke røre en finger!
Hvad koster a-kasse for en nyuddannet?
Melder du dig ind i en a-kasse under studiet, er a-kasse gratis så længe du studerer. Derfor kan det i høj grad betale sig at melde sig ind, så du er sikker på dagpenge, når du er færdig, men samtidig også kan nyde godt af de tilbud a-kasse har under dit studie.
Den da dg du bliver færdig, og er nyuddannet, overgå du dog til almindeligt kontingent, lige gyldigt om du er i job eller er arbejdsløs. Dette er endnu en argument for at få meldt sig ind under studiet, da du ellers vil have en måneds karantæne og samtidig skulle betale til a-kasse den måned.
Studiejob efter endt uddannelse?
Hvis du under studiet har haft en studiejob, som du gerne vil fortsætte i efter dit studie, så kan du sagtens gøre det. Du skal dog være opmærksom på, at det du tjener, vil blive trukket fra dine dagpenge, og du vil således få det man kalder for “supplerende dagpenge”.
Du skal derfor gøre op med dig selv, om det kan betale sig at beholde studiejobbet, hvis du samtidig har planer om at få dagpenge.
Vælger du at opsige dit studiejob, skal du have opsagt og fratrådt INDEN du færdiggør dit studie. Hvis du ikke gør dette, vil du også komme i karantæne, inden du kan modtage dagpenge.
Højere dagpengesats for nyuddannede
Hvis du efter dit studie er ophørt har fået job, vil du med tiden optjene ret til fuld dagpengesats. Det er dog regler for, hvor længe du skal have været i arbejde samt hvor mange lønsedler du skal kunne fremvise overfor a-kasse, og du bør derfor rådføre dig, inden du stopper og måske forventer en fuld dagpengesats.
Lige nu får en dimmitend 15.081 kr./md. før skat og fradrag (fuldtidsforsikret – ikke forsørger) de første 3 måneder, mens en fuld dagpengesats lyder på 21.092 kr./md (før skat)
Vil man regne ud, hvor meget dette svarer til efterskat, kan man gå ud fra nedenstående:
Hvis vi tager udgangspunkt i, at du betaler ca. 38% i skat og har 50.000 i fradrag om året (meget normalt for de fleste), vil en udregning af, hvad du får udbetalt efter skat med 2025-dagpengesatsen se således ud:
- Månedligt fradrag = 50.000/12 = 4.166 kroner
- Skattepligtigt beløb = 21.092 - 4.166 = 16.926 kroner
- Skat = 16.926 * 0,38 = 6.432 kroner
- Udbetalt efter skat = 21.092 - 6.432 = 14.660 kroner
I eksemplet får du altså 14.660 kroner udbetalt af dine dagpenge, når skatten og fradrag er trukket fra.
Du kan selv prøve at erstatte skatteprocenten og fragdraget med dine egne tal.
Skrevet af: Redaktionen 06-04-2022 Skrevet i: Stillinger